Ρωγμή στο δυτικό μέτωπο έναντι της Ρωσίας μετά την επίθεση κατά του διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στη Μεγάλη Βρετανία βλέπει η γερμανική «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ». Η απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ παρέχει μεν «αμέριστη αλληλεγγύη» στη Βρετανία, αλλά αποφεύγει να αποδώσει καθαρά την ευθύνη στη Μόσχα. Υπαίτιος για τη ρωγμή είναι ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών. «Κυρίως η Ελλάδα επέμεινε σε αποδείξεις», γράφει η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», σημειώνοντας και τη θέση της αυστριακής υπουργού Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ, που επέμεινε σε «διαλεύκανση» της υπόθεσης. «Κυρίως η Ελλάδα εμπόδισε στο τέλος την καθαρή απόδοση της ευθύνης εκ μέρους των υπουργών Εξωτερικών» διαπιστώνει και η «Βελτ».
Ο σχολιαστής της «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» Τόρστεν Κνουφ θεωρεί την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών δείγμα της βασικής αδυναμίας της ΕΕ να μιλήσει με μία φωνή, γεγονός που επιβεβαιώνει την εκτίμηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι η ΕΕ δεν είναι σε θέση να ασκήσει πολιτική στην παγκόσμια σκηνή. Αυτή τη φορά «εξαιτίας της ένστασης της αριστερής κυβέρνησης της Ελλάδας» οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κινήθηκαν σε διαφορετική γραμμή από εκείνη των προέδρων και πρωθυπουργών ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας. «Σε όλα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής όπου υπάρχουν διαφορές μεταξύ των χωρών – μελών της ΕΕ, υπάρχουν τρίτοι που τις εκμεταλλεύονται και τις εργαλειοποιούν για τους δικούς τους σκοπούς, Ρώσοι, Αμερικανοί, Κινέζοι ή άλλοι». Αυτό είναι ένα «δομικό πρόβλημα» της ΕΕ, θα λυθεί «μόνον εάν οι χώρες – μέλη της ΕΕ συμφωνήσουν να λαμβάνονται αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής με ενισχυμένη πλειοψηφία», καταλήγει ο σχολιαστής.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς παρεμβαίνει στην ΕΕ ως ασπίδα προστασίας της Μόσχας. Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο του 2015, στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αντιτάχθηκε στην αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας εξαιτίας των επιχειρήσεων στην Ανατολική Ουκρανία. Στη συνέχεια αναγκάστηκε να υπερασπίζεται τον εαυτό του διαβεβαιώνοντας ότι δεν είναι «μαριονέτα των Ρώσων». Το 2015 που ο Κοτζιάς και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν σε πόλεμο με τη Μέρκελ και την ΕΕ, προσδοκούσαν βοήθεια από τον Πούτιν. Την «αυταπάτη» εκείνη πληρώνει ακόμη η χώρα.
Τώρα που η Ελλάδα χρειάζεται συμμαχίες για να αντιμετωπίσει τον Ερντογάν και να λύσει χρονίζοντα προβλήματα όπως το Μακεδονικό, ο υπουργός Εξωτερικών, κόντρα σε όλους, ευθυγραμμίζεται με την υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας Κάριν Κνάισλ, η οποία είναι επιλογή του ακροδεξιού Φιλελεύθερου Κόμματος Αυστρίας (FPÖ). Η Κνάισλ είχε χαρακτηρίσει «κακή» τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, και τους νεαρούς πρόσφυγες «καθοδηγούμενους από τεστοστερόνη» ανέργους και αστέγους, ενώ για τον Πάπα Φραγκίσκο μετά την επίσκεψή του στη Λέσβο έλεγε ότι οι δηλώσεις του δείχνουν «άγνοια και επικίνδυνη αφέλεια».