Καθημερινότητα αποτελούν πλέον για τους φαρμακοποιούς και τους ασθενείς οι ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Μάλιστα, στον κατάλογο των ελλείψεων από τα ράφια και τα ψυγεία των φαρμακείων περιλαμβάνονται σκευάσματα πρώτης γραμμής, μεταξύ των οποίων φάρμακα για την αντιμετώπιση παθήσεων του κυκλοφορικού συστήματος, του νευρικού συστήματος, αντιδιαβητικά, αντιψυχωσικά, αντιεπιληπτικά, βρογχοδιασταλτικά, εμβόλια κ.ά. Υπό τα δεδομένα αυτά και καθώς το πρόβλημα γίνεται πλέον ιδιαίτερα πιεστικό τόσο για τον κλάδο όσο και για τους πολίτες, αποτέλεσε κεντρικό θέμα κατά τη πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης επεσήμανε ότι, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου, οι φαρμακοποιοί έχουν δημιουργήσει ένα άτυπο «κανάλι ανταλλαγής», χρησιμοποιώντας ακόμη και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ανεύρεση των φαρμάκων που λείπουν, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς.
Τα παίρνουν σε… δόσεις. Αρνητική εντύπωση, δε, προκαλεί η παραδοχή ότι αποτελεί εξαίρεση ο ασθενής που θα προσέλθει στο φαρμακείο με μια συνταγή και θα πάρει όλα τα φάρμακα του την ίδια μέρα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι πολίτες ταλαιπωρούνται ακόμη και ημέρες έως ότου να εντοπίσει ο φαρμακοποιός το σκεύασμα που λείπει. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, οι ελλείψεις αφορούν τις ποσότητες που διατίθενται από τις εταιρείες στα φαρμακεία και στις φαρμακαποθήκες, οι οποίες χρόνο με τον χρόνο βαίνουν συνεχώς μειούμενες. Αλλωστε, ο κατάλογος των ελλείψεων που δημοσιεύει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων είναι ενδεικτικός της αποδυνάμωσης της αγοράς, με τους φαρμακοποιούς να επισημαίνουν ότι η καθυστέρηση λήψης της φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών.
Αλλωστε, για κάποιες ασθένειες η αντικατάσταση του σκευάσματος που συνταγογραφεί ο γιατρός από παρόμοιο που είναι διαθέσιμο στα ράφια των φαρμακείων είναι εφικτή, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν είναι δυνατό. Για παράδειγμα, για έναν διαβητικό που έχει ρυθμίσει την πάθησή του ή για έναν ασθενή που λαμβάνει αντιψυχωσικά, η αλλαγή σκευάσματος μπορεί να απορρυθμίσει την πάθησή του με ό,τι αυτό συνεπάγεται.