Η πρώτη φορά που έτρεξα Ημιμαραθώνιο ήταν αυτός της Αθήνας. Εκεί στα μέσα της Πανεπιστημίου ένιωσα να φλέγονται όλες μου οι αρθρώσεις. Κουβαλούσα και τηλέφωνο τότε μαζί μου και τηλεφώνησα στον γιατρό σύζυγό μου. Ναι, μη γελάς, πήγαινα τόσο αργά…

«Καίγονται γόνατα, αστράγαλοι, ισχία, όλα καίγονται!» του φωνάζω απελπισμένη.

«Σκέψου την Κιμ Μπάσιντζερ και τον Μίκι Ρουρκ στο “Εννιάμισι εβδομάδες”, μπροστά στο ανοικτό ψυγείο» άρχισε να μου λέει, για να του κλείσω το τηλέφωνο στα μούτρα.

Ομως πέρα από την πλάκα που μου έκανε είχε σκεφτεί και… θεραπευτικά. Ψύξη, δηλαδή πάγο, αυτό θέλουν οι αρθρώσεις μας μετά από έντονη προσπάθεια και σίγουρα ύστερα από τραυματισμό. Γιατί όμως έχουν αυτό το βίτσιο; Με τον πάγο θα μειώσεις τους πόνους από την αμείλικτη και σκληρή προπόνηση ή από τον αναθεματισμένο τραυματισμό. Θα αποφύγεις τα οιδήματα, δεν είναι ωραίοι οι πρησμένοι αστράγαλοι. Θα έρθει φρέσκο φρέσκο αιματάκι και θα ταΐσει τους κουρασμένους σου μυς.

Τρόποι; Αρκετοί: πάρε κατεψυγμένο αρακά και με τη σακουλίτσα του, έχεις σούπερ παγοκύστη. Θα χαρεί και η μάνα σου που τώρα δίνεις αξία στον αρακά ενώ όταν ήσουν παιδί σε κυνήγαγε με την παντόφλα για να τον φας. Γέμισε με κρύο νερό την μπανιέρα σου και τραγούδα «Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα» α λα Locomondo. Μπορείς να νιώσεις τα αγαθά του πάγου και με ψυκτικό σπρέι. Πόσες φορες δεν το ‘χεις αναζητήσει σε διαδρομές Μαραθωνίου. Πάρε παγάκια και κάνε μασάζ στις αρθρώσεις ή στους μυς όπου νιώθεις κούραση. Ανοιξε το ψυγείο και κάτσε μπροστά: γίνε η Κιμ ή ο Μίκι. Εμ, τι άλλο να σου πω για να σε πείσω ότι ο πάγος ξεκουράζει, ανακουφίζει και φέρνει τελικά τους ανθρωπους πιο κοντά!

Η Κατερίνα Βλαχαντώνη είναι φυσικοθεραπεύτρια και μαραθωνοδρόμος