Μιλάμε πολύ για τους προπονητές και τις ικανότητές τους στην Ελλάδα: ίσως υπερβολικά πολύ. Τα τελευταία χρόνια μιλάμε πολύ και για τις ικανότητες των ομοσπονδιακών προπονητών, κι αυτό οφείλεται κυρίως στον Οθωνα Ρεχάγκελ και στις επιτυχίες του. Πριν από τον ερχομό του Γερμανού, στην Εθνική υπήρχε ένας προπονητής (Ελληνας ή ξένος μικρή σημασία έχει…), που έπαιρνε τέσσερις παίκτες από τον Ολυμπιακό, τέσσερις παίκτες από τον ΠΑΟ, δύο ή τρεις από την ΑΕΚ κι από τον ΠΑΟΚ και κάποιους από τους υπόλοιπους. Πιο πολύ από το να φτιάξει μια ομάδα τον ένοιαζε να μην τον κράζουν οι εφημερίδες και να καλεί τις φίρμες. Μετά τον ερχομό του Ρεχάγκελ καταλάβαμε ότι ο ρόλος (και) του ομοσπονδιακού προπονητή είναι σοβαρός. Κι έκτοτε οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν.
Υπερβολές
Κάθε συζήτηση για το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, όταν φουντώνει, οδηγεί σε υπερβολές. Υπερβολές από όλους μας έχουν γραφτεί και για τον Σάντος και για τον Ρεχάγκελ και για τον Ρανιέρι και για τον Μαρκαριάν και για τον τωρινό κόουτς, δηλαδή τον Μίκαελ Σκίμπε. Η δουλειά των ομοσπονδιακών προπονητών, που δεν έχουν τους παίκτες κάθε μέρα στη διάθεσή τους, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αξιολογηθεί. Ο ομοσπονδιακός πρέπει να ξεκαθαρίσει σε ποιους θα ποντάρει, να βρει τους ηγέτες τους και κυρίως να πείσει τους παίκτες του να ακολουθήσουν τα θέλω του, ζητώντας τους πράγματα που είναι κατανοητά. Οποιος το έκανε αυτό (ο Σάντος π.χ. που γνώριζε καλά τις παραξενιές των ελλήνων ποδοσφαιριστών, αλλά και τις ιδιαιτερότητες του ποδοσφαίρου μας) είχε καλά αποτελέσματα. Οποιος δεν έμπαινε στον κόπο να καταλάβει τους παίκτες του (ο Ρανιέρι π.χ.) αναρωτιόταν πού διάβολο βρέθηκε.
Γερμανός
Ο Σκίμπε, αν και Γερμανός, είναι πιο κοντά στη λογική του Σάντος παρά σε αυτή του Ρεχάγκελ. Βασίζει τη δουλειά του στην καλή επικοινωνία, έχει καταλάβει ότι στην Ελλάδα δεν αντέχουμε την ήττα, δεν πιέζει τους παίκτες. Αλλά στα προκριματικά του Μουντιάλ δεν κατάφερε να λύσει το πιο μεγάλο πρόβλημα της Εθνικής μας τα τελευταία χρόνια, που είναι η απόλυτη εξάρτησή της από τον Κώστα Μήτρογλου –διευκρινίζω ότι πρόκειται για πρόβλημα της Εθνικής, κι όχι του καλού μας σέντερ φορ. Δεν φταίει αυτός αν δεν υπάρχει άλλος με την ικανότητα να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα.
Γυρίζουν
Τα τέσσερα τελευταία χρόνια όλα γυρίζουν γύρω από τον Μήτρογλου. Πριν από τέσσερα χρόνια η Εθνική μας πήγε στη Βραζιλία γιατί στα μπαράζ με τη Ρουμανία τα γκολ του έδωσαν στην ομάδα του Σάντος την πρόκριση. Στα τελικά της Βραζιλίας η κακή του κατάσταση, εξαιτίας ενός τραυματισμού, γέμισε την ομάδα άγχος, πριν καν αρχίσει το τουρνουά. Το ίδιο συνεχίστηκε και ύστερα από εκείνο το τουρνουά. Οι τραυματισμοί και η αφλογιστία του Μήτρογλου κατέστρεψαν τον Ρανιέρι και τον Μαρκαριάν. Η επιστροφή του σε φόρμα έδωσε τη δυνατότητα στον Σκίμπε να φτάσει με την Εθνική μας μέχρι τα μπαράζ των προκριματικών του Μουντιάλ: οι Κροάτες, που προκρίθηκαν, πρώτα από όλα φρόντισαν να περιορίσουν τον Μήτρογλου. Που από τα 9 γκολ που πέτυχε η Εθνική στα προκριματικά του Μουντιάλ είχε συμμετοχή σε 6!
Βεβαιότητα
Η προετοιμασία της Εθνικής μας για τα τελικά του Euro του 2020 άρχισε με μια βεβαιότητα: η Εθνική μας είναι μια καλή ομάδα όταν ο Μήτρογλου είναι στα πάνω του, και μια προβληματική ομάδα όταν αυτός δεν είναι εντάξει. Ο Σκίμπε το αναγνωρίζει μιλώντας με τους συνεργάτες του: αν δεν βρεθεί κάποιος ακόμα να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα, η πρόκριση θα είναι δύσκολη.
Γκολ
Η Εθνική μας δεν γνωρίζει ακόμα τους αντιπάλους της στα προκριματικά, γνωρίζει όμως αυτούς στο νεοσύστατο UEFA Nations League, που κι αυτό δίνει εισιτήρια για τα τελικά του Euro. Η Φινλανδία, η Ουγγαρία και η Εσθονία δεν είναι μεγαθήρια: αλλά για να τους κερδίσεις πρέπει να βάλεις γκολ. Και γκολ βάζει μόνο ο Μήτρογλου.
Ομάδα
Το 2014 είχα συναντήσει τον Ρανιέρι μία και μοναδική φορά. Ηταν ενθουσιασμένος γιατί στη Βραζιλία η Ελλάδα είχε δείξει χαρακτήρα. Του είχα πει «recuperare Mitroglou», δηλαδή βοήθησε τον Μήτρογλου να σταθεί ξανά στα πόδια του: δεν έδειξε να καταλαβαίνει την προτροπή. Το καλό με τον Σκίμπε είναι ότι τέτοιες συμβουλές δεν τις έχει ανάγκη. Το κακό είναι ότι η κατάσταση του Μήτρογλου δεν εξαρτάται από την Εθνική, αλλά από την ομάδα όπου αγωνίζεται. «Πετάει» στον Ολυμπιακό; Πάει η Εθνική στο Μουντιάλ. Τραυματίζεται στη Φούλαμ; Χάνει η Εθνική και από τα Νησιά Φερόες. Βρίσκει τη φόρμα του στην Μπενφίκα; Φτάνει η ομάδα στα μπαράζ! Λογικά ο Σκίμπε θα προσεύχεται να φύγει από τη Μαρσέιγ και να πάει κάπου που να τον πιστεύουν περισσότερο! Πρόκειται για εφαρμογή της θεωρίας του χάους: μια μεταγραφή του Μήτρογλου μεγαλώνει τις ελπίδες του Σκίμπε…