Αν και στην πρόσφατη συνομιλία Τσίπρα – Καμμένου συμφωνήθηκε να υπάρχουν σταθεροί δίαυλοι μεταξύ των δύο εταίρων και ειδικά των δύο αρχηγών και δόθηκε έμφαση στον όρο αλληλοκατανόηση, καθώς είναι δυο κόμματα με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις και ιδεολογίες που έχουν όμως κοινούς στόχους, εντούτοις μόλις σε λιγότερο από 48 ώρες η κρίση έκανε ξανά την εμφάνισή της.
Αυτή αναδεικνύεται με ένταση και πολύ χαρακτηριστικά με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για το μάθημα των Θρησκευτικών, η οποία άνοιξε νέα πληγή μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Από τη μια πλευρά, μια σειρά κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, οι Νίκος Βούτσης, Κώστας Γαβρόγλου και ο Νίκος Φίλης, αλλά και βουλευτές, όπως ο Γιώργος Κυρίτσης επικρίνουν την απόφαση του ΣτΕ. Από την άλλη οι δυνάμεις των ΑΝΕΛ, η νεολαία του κόμματος, αλλά και βουλευτές, π.χ. ο Δημήτρης Καμμένος, που στηρίζονται και σε ιεράρχες όπως ο Πειραιώς Σεραφείμ, είναι σε μετωπική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ και υπερασπίζονται το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο.
«Είναι μια πολυπαραγοντική εξίσωση η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που όλο και πιο δύσκολα θα λύνεται, ειδικά όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές» τονίζουν έμπειρα στελέχη και επισημαίνουν ότι παρά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, τα προβλήματα υπάρχουν και ο κλεφτοπόλεμος θα συνεχίζεται.
Μένει βέβαια να φανεί κατά πόσο θα επηρεάσει καίρια την κυβερνητική συνεργασία και εάν οι όποιες διαφορές ανακύπτουν μπορούν να την τινάξουν στον αέρα.
ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ. Ειδικά από το Μακεδονικό –από την πορεία της διαπραγμάτευσης και την τελική συμφωνία –θα εξαρτηθούν πολλά. Εξάλλου, η απόφαση των ΑΝΕΛ για μη στήριξη μιας ονομασίας που θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία δεν γίνεται αποδεκτή και αυτό έχει διαμηνυθεί προς κάθε κατεύθυνση, ενώ έγινε σαφές και από τον Καμμένο στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τσίπρα.
Το «μαζί μέχρι νεωτέρας» αποτυπώνει πλήρως την κατάσταση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και ο καταλύτης που μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις πιθανότατα θα είναι το Μακεδονικό, παρά το γεγονός ότι ο Καμμένος επιμένει πως θα πορευθεί μαζί με τον Τσίπρα έως το τέλος της τετραετίας.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν –το Μέγαρο Μαξίμου τεχνηέντως δεν συμμετέχει σε αυτή τη συζήτηση –πως η συνεργασία τους με τους ΑΝΕΛ έχει ορόσημο τη λήξη του τρίτου προγράμματος τον προσεχή Αύγουστο, ενώ αρκετοί μιλάνε για επανακαθορισμό της σχέσης τους.
Εάν προχωρήσει η κυβέρνηση στο όνομα της ΠΓΔΜ και η τελική συμφωνία δεν ικανοποιεί τους ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αποχωρήσει μαζί με τους βουλευτές του κόμματός του από την κυβέρνηση και τα μέλη του από τα πόστα τους στην κρατική μηχανή. Σε μια τέτοια περίπτωση έχει συζητηθεί το σενάριο να εξακολουθήσει να στηρίζει με «ψήφο ανοχής», ψηφίζοντας κατά περίπτωση τα νομοσχέδια.
Εξάλλου, μέχρι σήμερα σε ορισμένα κρίσιμα νομοσχέδια ιδεολογικού χαρακτήρα (π.χ. ανέγερση τεμένους, ιθαγένεια, ίδρυση ιδιωτικών αποτεφρωτηρίων, επέκταση του συμφώνου συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια, κ.ά.), οι ΑΝΕΛ καταψήφισαν, εκ του ασφαλούς βέβαια, αφού ψήφιζε η αντιπολίτευση.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ. Σε αυτό το κλίμα, πολλοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ εμμένουν στη θεωρία που πρώτος είχε αναδείξει ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, περί αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού. Μάλιστα, ορισμένοι μιλάνε για την προοπτική μιας νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και αναφέρονται σε πιθανή συμμαχία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο του ΣΥΡΙΖΑ (διαθέτει 145 βουλευτές), με δύο βουλευτές από την Ενωση Κεντρώων, ενός ανεξάρτητου, ενός από τους ΑΝΕΛ, και δύο ή τριών από το Ποτάμι.
Ο Τσίπρας κατανοεί, όπως μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου, πλήρως τους προβληματισμούς του Καμμένου, αλλά στο Μακεδονικό δεν δείχνει διάθεση να υποχωρήσει, αν και αναγνωρίζει και σέβεται τις ευαισθησίες του προέδρου των ΑΝΕΛ στο συγκεκριμένο ζήτημα. Σύμφωνα με όσα υπογραμμίζει ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας, και οι δυο αντιλαμβάνονται πλήρως ότι το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο και σε αυτή την κατεύθυνση ο Πρωθυπουργός τόνισε στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ τη σημασία που έχει, όχι για τα δύο κόμματα, αλλά για τη χώρα, πρωτίστως η ομαλή έξοδος από τα Μνημόνια έπειτα από οκτώ χρόνια βαθιάς κρίσης και αυτή η προσπάθεια πρέπει να ολοκληρωθεί, όπως και η πορεία της κυβέρνησης έως το 2019.
Παραβλέποντας και απαξιώνοντας πλήρως την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης, ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ το μόνο που τους ενώνει είναι «η καρέκλα της εξουσίας», κεντρικοί παράγοντες της κυβέρνησης μιλάνε για ξεκάθαρη σύγκλιση θέσεων των δύο κομμάτων σε μείζονα θέματα, όπως π.χ. η καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 και όχι πιστοληπτική γραμμή στήριξης, η πλήρης διερεύνηση διαφόρων υποθέσεων που χαρακτηρίζονται από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ως σκάνδαλα.
Κοινή πεποίθηση των Τσίπρα και Καμμένου όμως, παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν, είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την τετραετία και γι’ αυτό ο σχεδιασμός τους έχει ορόσημο τον Μάιο του 2019, οπότε και το χρονικό σημείο των βουλευτικών εκλογών, παράλληλα με τις ευρωεκλογές, όπως ήδη συζητείται στα ενδότερα του κυβερνητικού συνασπισμού.