Τα βασικά σημεία της πρότασης του Κινήματος Αλλαγής για τη συνταγματική αναθεώρηση ενέκρινε χθες η Φώφη Γεννηματά, με στόχο την προσαρμογή του «στις σύγχρονες ανάγκες της χώρας». Αφήνοντας έξω τον εκλογικό νόμο, που έτσι κι αλλιώς δεν αφορά το Σύνταγμα, η επικεφαλής του νέου φορέα εξειδικεύει όσα είπε στο Συνέδριο, ξεκινώντας από το κυρίαρχο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, χρειάζονται «θεσμικά αντίβαρα» για να αντιμετωπιστεί η ανισορροπία που προέκυψε από την υπερενίσχυση του πρωθυπουργικού θεσμού, με «λελογισμένη ενίσχυση» των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε αυτήν υπάγεται η δυνατότητα να συγκαλεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, που αποκτά θεσμικό χαρακτήρα, και να ορίζει τους προέδρους των ανεξάρτητων Αρχών από κατάλογο που προτείνει η Βουλή. Παράλληλα, η πρόταση προβλέπει έναν «σταθερό εκλογικό κύκλο», μειώνοντας σε 160 τις ψήφους που απαιτούνται για την εκλογή του εκάστοτε προέδρου στην τρίτη ψηφοφορία και ύστερα από παράταση της θητείας του για έναν χρόνο και πλειοψηφία 3/5 για προκήρυξη πρόωρων εκλογών λόγω «εθνικού θέματος εξαιρετικής σημασίας».
Οι αλλαγές αφορούν επίσης μια σειρά επίμαχων θεμάτων, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η τροποποίηση του τρόπου στελέχωσης των ανεξάρτητων Αρχών, η ενίσχυση της θεσμικής λειτουργίας με παρουσία μόνιμων αξιοκρατικά επιλεγμένων στελεχών, η χρηματοδότηση των κομμάτων, αλλά και η αλλαγή του άρθρου 16 για τη δημιουργία μη κρατικών ΑΕΙ –η οποία, μέχρι την τελευταία στιγμή, έβρισκε αντιδράσεις και μέσα στο ίδιο το Κίνημα Αλλαγής.
Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Τονίζεται ιδιαίτερα η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης με αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της. Σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής, ένας κατάλογος προσώπων θα προτείνεται από τα ανώτατα δικαστήρια, θα συζητείται στη Βουλή, στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια θα κατατίθεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θα κάνει την τελική επιλογή.
Αλλαγή στην αναθεώρηση. Η πρόταση, όμως, που εμπεριέχει όλες τις υπόλοιπες είναι η αλλαγή της ίδιας της αναθεωρητικής διαδικασίας και προβλέπει τη δυνατότητα η Βουλή να μπορεί να προχωρεί σε αναθεώρηση του Συντάγματος για όλα τα άρθρα πλην αυτών που αφορούν τη μορφή του πολιτεύματος με πλειοψηφία 3/5. Ως δικλίδα ασφαλείας, ωστόσο, οι διατάξεις που αναθεωρούνται δεν μπορούν να αναθεωρηθούν ξανά πριν από την πάροδο πενταετίας.
Το σύνολο της πρότασης παρουσιάστηκε στο Συνέδριο από τον Δημήτρη Τσιόδρα, επικεφαλής της αντίστοιχης Επιτροπής, ενώ συμβουλευτικό ρόλο είχαν οι Νίκος Αλιβιζάτος, Ξενοφών Κοντιάδης και Γιάννης Βούλγαρης.