Με όχημα την πρόταση για συνταγματική αναθεώρηση, το Κίνημα Αλλαγής επιχειρεί την πρώτη προσπάθεια σύγκλισης και εθνικής συνεννόησης, στο πλαίσιο που έθεσε στο πρόσφατο Συνέδριο η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Αυτή η προσέγγιση με τη ΝΔ θα μπορούσε να αποτελέσει και πρόβα τζενεράλε για την επαύριον των εκλογών –αν, τελικά, οι δημοσκοπήσεις για πρωτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαιωθούν και ανεξάρτητα με το αν η συνεννόηση μεταξύ τους θα καταλήξει σε κυβερνητικό σχήμα ή όχι. Χρειάζονται, άλλωστε, οι υπογραφές μόνο πενήντα βουλευτών για να συγκροτηθεί Επιτροπή Αναθεώρησης και μαζί Κίνημα Αλλαγής και ΝΔ φτάνουν τους εβδομήντα. Υποχρεωτικά, ωστόσο, στην Επιτροπή θα προεδρεύει κάποιος εκ της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Στόχος, για να εκκινηθεί επί της ουσίας η διαδικασία, είναι να συναινέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για να κηρυχθεί η επόμενη Βουλή αναθεωρητική –ακόμα κι αν υπάρχουν διφορούμενες απόψεις ως προς την τελική μορφή των άρθρων.
Ενίσχυση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, επεξεργασμένη, μεταξύ άλλων, από τον Νίκο Αλιβιζάτο, τον Ξενοφώντα Κοντιάδη και τον Γιάννη Βούλγαρη, έχει ως βάση του την ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη δημιουργία ενός «σταθερού εκλογικού κύκλου» –κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται με τη μείωση των ψήφων που απαιτούνται στην τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή του εκάστοτε Προέδρου σε 160, έπειτα από παράταση της θητείας του για έναν χρόνο, αλλά και πλειοψηφία 3/5 για προκήρυξη πρόωρων εκλογών λόγω «εθνικού θέματος εξαιρετικής σημασίας».
Οι αλλαγές, ωστόσο, αφορούν και μια σειρά από άρθρα και διατάξεις που διαχρονικά «ταλαιπωρούν» τις κυβερνήσεις, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η στελέχωση των ανεξάρτητων Αρχών, η χρηματοδότηση των κομμάτων και το άρθρο 16, με το βλέμμα στην αποκρατικοποίηση των πανεπιστημίων. Κύριος στόχος είναι η διαδικασία της αναθεωρητικής διαδικασίας να απλοποιηθεί, έτσι ώστε όλα τα άρθρα, εκτός αυτών που αφορούν την αλλαγή του πολιτεύματος, να αναθεωρούνται σε μια Βουλή, με πλειοψηφία 3/5 και ελάχιστη διάρκεια τα πέντε χρόνια.