Στη Βουλή διαβιβάζεται μετά τα νέα στοιχεία που προέκυψαν η δικογραφία για την προμήθεια των αντιγριπικών εμβολίων επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου και των αντι-ικών φαρμάκων την περίοδο 2006-2011.
Αφορμή αποτέλεσε μία άλλη ανεξάρτητη δικογραφία που είχε σχηματιστεί από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Ευγενία Μαρούδα, μετά από καταγγελία του Ε.Ο.Φ προς το υπουργείο Υγείας, στις 20 Ιανουαρίου του 2017. Για τη διερεύνηση της επίμαχης καταγγελίας η εισαγγελέας παρήγγειλε έρευνα στο σώμα ελεγκτών υγείας (ΣΕΥΠ), το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες σε έκθεσή του που παραδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο αναφέρει ότι ουδέποτε προέκυψαν στοιχεία που να θεμελιώνουν την ύπαρξη πανδημίας και συνεπώς την ανάγκη παραγγελίας τόσο μεγάλων ποσοτήτων αντιικών σκευασμάτων.
Η έκθεση μάλιστα αναφέρει ότι ουδέποτε υπήρξαν συνθήκες πανδημίας από το 2006 έως το 2011.
Οπως αναφέρεται στην έκθεση η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης, δεν εμφάνισε χαρακτηριστικά πανδημίας, και ουδόλως έπρεπε να εφαρμοστεί εθνικό σχέδιο δράσης αντιμετώπισης της με παραγγελίες φαρμάκων ευρείας κλίμακας.
Επιπλέον, όπως σημειώνεται, βασική προυπόθεση για την εκπόνηση τέτοιου σχεδίου εθνικής δράσης με μαζικές παραγγελίες και αποθήκευση των φαρμάκων, ήταν η εργαστηριακή επιβεβαίωση κρούσματος που να αποδεικνύει την ύπαρξη πανδημίας, κάτι όμως, που όμως δεν υπήρχε. Ως εκ τούτου, το ΣΕΥΠ αμφισβητεί έντονα στην έκθεση του την σκοπιμότητα των αγορών των φαρμάκων, οι οποίες εγκρίθηκαν με αντίστοιχες αποφάσεις των υπουργών Υγείας.
Η εισαγγελία διαφθοράς, στο πλαίσιο των ερευνών για την Novartis ανέσυρε από το αρχείο και άλλη δικογραφία, που αφορούσε την προμήθεια αντιικών φαρμάκων αλλά και των αντιγριπικών εμβολίων (πανδημικών εμβολίων) που παραγγέλθηκαν επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΣΕΥΠ η ζημία που συντελέστηκε στα δημόσια ταμεία από την αγορά των αντιικών φαρμάκων την περίοδο 2006-2011, ξεπερνά τα 12.000.000 ευρώ.