Οι μαθητές ήταν τα θύματα. Οι μαθητές διοργάνωσαν χθες τις «Πορείες για τη ζωή μας» σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ. Και μαθητές ήταν οι ομιλητές που στάθηκαν μπροστά από πλήθη εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών και έστειλαν ένα ενωτικό και ισχυρό μήνυμα: ότι κουράστηκαν να αντιμετωπίζουν την βία των όπλων και «δεν θα σταματήσουν πουθενά» προκειμένου να αναγκάσουν τους πολιτικούς να λάβουν σοβαρά μέτρα για την οπλοχρησία. Συγκλονιστικές φιγούρες δύο κορίτσια: η 18χρονη Εμα Γκονζάλες από το σχολείο του Πάρκλαντ της Φλόριντα όπου σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου η πιο πρόσφατη επίθεση ενόπλου σε μαθητές, με 17 θύματα. Και η 11χρονη Ναόμι Γουάντλερ από τη Βιρτζίνια. Και οι δύο μίλησαν στην μεγαλύτερη συγκέντρωση, που έγινε στην Ουάσιγκτον με βασικό σύνθημα «Εάν προτιμήσουν τα όπλα από τα παιδιά μας, διώξτε τους από την εξουσία».
Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 800 διαδηλώσεις όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στη Στοκχόλμη, στον Μαυρίκιο και το Λονδίνο. Παρών στη συγκέντρωση της Νέας Υόρκης που πραγματοποιήθηκε κοντά στο Σέντραλ Παρκ ήταν και ο Πολ Μακάρτνεϊ των Beatles, ο οποίος υπενθύμισε ότι σε κοντινή απόσταση είχε δολοφονηθεί ο φίλος του Τζον Λένον το 1980. Βάζοντας στο στόχαστρο την NRA (Εθνική Ενωση Οπλων) χιλιάδες μαθητές φώναζαν το σύνθημα «Εϊ, έι, NRA, πόσα παιδιά σκότωσες σήμερα;» Συγκλονιστική ήταν η παρουσία στη σκηνή της Εμα Γκονζάλες επί 6 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα, όσα δηλαδή χρειάσθηκαν στον ένοπλο για να σκοτώσει 17 άτομα στο σχολείο της στο Πάρκλαντ. Αφού ανέφερε τα ονόματα των συμμαθητών και των δασκάλων της που έχασαν τη ζωή τους έμεινε σιωπηρή κοιτάζοντας το πλήθος με δάκρυα στα μάτια μέχρι να συμπληρωθεί ο χρόνος. «Κανείς δεν μπορούσε να κατανοήσει τις καταστροφικές συνέπειες ή πόσο μακριά θα έφτανε ή πού θα πάει όλο αυτό», σχολίασε. «Για εκείνους που ακόμα δεν μπορούν να καταλάβουν επειδή αρνούνται, θα σας πω πόσο μακριά έφτασε: δύο μέτρα μέσα στο χώμα». Το γεγονός ότι μια νεαρή, άγνωστη μέχρι πριν ένα μήνα μπόρεσε να συγκλονίσει με τη σιωπή της ένα τόσο μεγάλο πλήθος δείχνει το πόσο έχει διογκωθεί και ενισχυθεί το κίνημα των μαθητών σε όλη τη χώρα μετά τη σφαγή στο Πάρκλαντ.
Στην συγκέντρωση της Ουάσιγκτον μίλησαν και άλλοι μαθητές, ξεχώρισε όμως η 11χρονη Ναόμι Γουάντλερ που είπε: «Είμαι εδώ εκπροσωπώντας τις Αφροαμερικάνες, τα κορίτσια των οποίων οι ιστορίες δεν φιλοξενούνται στα πρωτοσέλιδα, δεν γίνονται θέμα στις τηλεοπτικές ειδήσεις». Με πολύ μετρημένο και σοβαρό λόγο περιέγραψε πώς μαζί με τον συμμαθητή της Κάρτερ οργάνωσαν τους υπόλοιπους και βγήκαν από τις τάξεις στο σχολείο τους στη Βιρτζίνια πριν λίγες ημέρες 18 λεπτά –ένα για κάθε θύμα του Πάρκλαντ και ένα λεπτό ακόμα «για την Κόρτλιν Αρρινγκτον, ένα μαύρο κορίτσι θύμα των όπλων στο σχολείο της στην Αλαμπάμα». Η Ναόμι τόνισε πως «αυτές οι μαύρες γυναίκες και κορίτσια μέχρι στιγμής είναι απλά αριθμοί. Ειμαι εδώ για να πω σε όλους όμως, πως δεν είναι αριθμοί». Οι ομιλίες ήταν σε πλήρη αντίθεση με την αδράνεια του Κογκρέσου αλλά και του Λευκού Οίκου. Ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε ένα νέο νόμο για 1,3 δισ. δολάρια που όμως δεν περιλαμβάνει κανένα σοβαρό μέτρο για τον έλεγχο των όπλων: ούτε καλύτερους ελέγχους για τους αγοραστές, ούτε όρια για τα ημιαυτόματα ή για τις σφαίρες που μπορεί να αγοράζει κάποιος, ούτε καν αύξηση του ορίου ηλικίας για την αγορά όπλων.