Σε μια πολυεπίπεδη διπλωματική εκστρατεία αποδύεται η Κυπριακή Δημοκρατία με επίκεντρο την ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπίσει τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου τη στιγμή που η ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γίνεται όλο και πιο επιθετική, απειλώντας ευθέως τη Λευκωσία και προαναγγέλλοντας αποστολή ερευνητικού πλοίου στην Ανατολική Μεσόγειο για ενεργειακές έρευνες.
Ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Σάββας Αγγελίδης, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα και έδωσε το «παρών» στην παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, τονίζει ότι απαιτείται ψυχραιμία αλλά όχι εφησυχασμός και στέλνει μήνυμα μέσω των «ΝΕΩΝ» ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν διαπραγματεύεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ υπογραμμίζει ότι η καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ στα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής αποτελεί ένα προηγούμενο το οποίο θα αξιοποιηθεί και στο μέλλον.
Πώς βλέπετε τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη συνεχώς αυξανόμενη επιθετικότητα; Εχουν ανησυχήσει την Κυπριακή Δημοκρατία και ποια μέτρα λαμβάνονται; Οι παράνομες κινήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι κάτι καινούργιο. Αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία. Ταυτόχρονα έχουμε αποδυθεί σε μια διπλωματική εκστρατεία σε όλα τα επίπεδα με ιδιαίτερη επικέντρωση στην Ευρωπαϊκή Ενωση με στόχο την ομαλή και απρόσκοπτη συνέχιση του ερευνητικού και ενεργειακού προγράμματός μας. Δεν διαπραγματευόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό πιστεύω ότι έχει γίνει αντιληπτό από όλους. Η κυπριακή ΑΟΖ έχει καθοριστεί και κατοχυρωθεί με βάση της Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Παραβίαση των δικαιωμάτων μας αυτόματα παραβιάζει τόσο το διεθνές Δίκαιο και εθνικό Δίκαιο όσο και αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν μας ανησυχεί με την έννοια του φόβου αλλά μας στενοχωρεί η συμπεριφορά της Τουρκίας να ενεργεί τόσο απρόκλητα και εκτός κάθε πλαισίου νομιμότητας. Βασικός σύμμαχός μας σε κάθε προσπάθεια και αγώνα που κάνουμε είναι η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό για εμάς σημαίνει πολλά και κυρίως αυτή η μετουσίωση από λόγια σε πράξη ότι η Ελλάδα είναι δίπλα μας μάς δίνει δύναμη για συνέχιση του αγώνα μας. Οι εθνικοί μας δεσμοί οδηγούν στο μόνο συμπέρασμα, ότι δηλαδή Ελλάδα και Κύπρος προχωρούν μαζί στην υπεράσπιση των κοινών μας συμφερόντων αλλά και στη διασφάλιση του κοινού ευρωπαϊκού καλού.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε αποστολή ερευνητικού πλοίου στην Ανατολική Μεσόγειο και έναρξη ερευνών για υδρογονάνθρακες. Επανέλαβε μάλιστα τη θέση του για συνδιαχείριση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου από την Κυπριακή Δημοκρατία και το ψευδοκράτος, με αποφασιστικό ρόλο της Τουρκίας, απειλώντας ότι σε κάθε άλλη περίπτωση θα κάνει τα πάντα «για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων». Θεωρείτε ότι αυτές οι απειλές μπορούν να εξελιχθούν σε θερμό επεισόδιο ή ακόμη και σε μια στρατιωτική αναμέτρηση; Τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων τα διαφυλάττει η Κυπριακή Δημοκρατία και σίγουρα εκτός από παραπλάνηση είναι και ασέβεια έναντι των ίδιων των Τουρκοκυπρίων οι ενέργειες και δηλώσεις των τούρκων αξιωματούχων. Επίσης εδώ προκύπτει και μια άλλη πτυχή του θέματος. Τα συμφέροντα άλλων χωρών θίγονται άμεσα εφόσον ενέργειες των Τούρκων έναντι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα οικόπεδα της ΑΟΖ μας επηρεάζουν και συμφέροντα χωρών με τεράστιο εκτόπισμα. Από την άλλη, η Τουρκία είναι απρόβλεπτη, ειδικά μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος, θα πρέπει να συνυπολογίζουμε και αυτό τον παράγοντα όταν αξιολογούμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Τα μέτρα που λαμβάνονται, όπως έχω αναφέρει προηγουμένως, η διπλωματική εκστρατεία και σύναψη διμερών και τριμερών συμφωνιών με γειτονικές φίλιες χώρες έχουν καταλυτική σημασία.
Ποιες συνεννοήσεις κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ όσον αφορά τη θωράκισή της και την αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών;
Οπως θα έχετε διαπιστώσει, η Κυπριακή Δημοκρατία εγείρει το θέμα σε όλα τα επίπεδα. Θυμίζω ως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών αρχικά τη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην άτυπη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου μόλις πριν λίγες ημέρες, που ήταν το επιστέγασμα των ενεργειών μας. Η απόφαση που συνοδευόταν με την ισχυρή καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και η έκφραση αλληλεγγύης προς την Κύπρο και την Ελλάδα με τόσο εμφαντικό τρόπο δεικνύουν την αποφασιστικότητα των εταίρων. Το σημαντικό όμως είναι ότι πλέον υπάρχει προηγούμενο και πάνω σε αυτό πρέπει να χτίσουμε για τη συνέχεια. Ταυτόχρονα μελετούμε περαιτέρω κινήσεις, αν καταστεί αναγκαίο, για αξιοποίηση εργαλείων και δυνατοτήτων που μας παρέχουν οι Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θέλω να επαναλάβω πως η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί κανονικά με την εφαρμογή του ενεργειακού της προγράμματος άσχετα με τις οποιεσδήποτε τουρκικές προκλήσεις.
Το ζήτημα της τουρκικής συμπεριφοράς θα τεθεί στη Σύνοδο της Βάρνας και τι επιδιώκει η Λευκωσία από την ΕΕ σε αυτή τη Σύνοδο; Εχει ζητηθεί από τη Λευκωσία η λήψη μέτρων από την ΕΕ απέναντι στην Τουρκία και σε ποια κατεύθυνση;
Η συμπεριφορά της Τουρκίας και οι προκλητικές της ενέργειες θα συζητηθούν στη βάση της πολύ πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην οποία αναφέρθηκα πιο πάνω. Η Ευρωπαϊκή Ενωση παρακολουθεί και αξιολογεί την κατάσταση γιατί οι ενέργειες της Τουρκίας που αφορούν το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας επηρεάζουν τα ίδια τα συμφέροντα της Ενωσης και αντιβαίνουν στην πολιτική της Ενωσης για διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου και των διαδρόμων μεταφοράς του στην Ευρώπη. Η Λευκωσία είναι ικανοποιημένη με την αντίδραση των εταίρων και είμαστε σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας για την αντιμετώπιση της κατάστασης πραγμάτων που δημιουργεί η Τουρκία. Αυτό που χρειάζεται είναι ψυχραιμία αλλά όχι εφησυχασμός.