Οπλο της, ότι μιλά σταράτα
Γιατί είναι τόσο επικίνδυνηη Ντάνιελς για τον πρόεδρο;
Το βασικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ ήταν «Ας κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά». Το όνομα της πρόσφατης περιοδείας της Στόρμι Ντάνιελς σε στριπτιζάδικα των ΗΠΑ ήταν «Ας κάνουμε την Αμερική καυλ… ξανά». Το περιοδικό «Economist» διαπιστώνει τον ευφυή τρόπο με τον οποίο η πορνοστάρ τρολάρει τον πρόεδρο της χώρας. «Κανείς από την εποχή που ένας σωσίας του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ξεγέλασε τον δουλοπρεπή Τραμπ στην 5η Λεωφόρο δεν έχει ρεζιλέψει τόσο πολύ τον πρόεδρο» παρατηρούν οι συντάκτες του. Και η Ντάνιελς δεν σταματά εκεί. Τα σόου της μοιάζουν με προεκλογικές συγκεντρώσεις του Τραμπ.
Οι λόγοι του Τραμπ που εξευτελίζουν ολόκληρες κοινωνικές ομάδες και βρίθουν χυδαιότητας έχουν χαρακτηριστεί ως «εκπόρνευση της πολιτικής». Θα μπορούσε η Ντάνιελς και τα σόου της να είναι το αντίθετο; Με ανοσία στις απειλές του, έχει αναδειχθεί ως ισχυρό σύμβολο των (πολλών) αδυναμιών του Τραμπ. Ο Μπέντζαμιν Ουιτς, που γράφει το έγκυρο και με μεγάλη επιρροή μπλογκ Lawfare, την αποκαλεί «σύμβολο του καιρού μας».
Ο τρόπος με τον οποίο ο δικηγόρος του Τραμπ προσπάθησε επανειλημμένα να καλύψει την όποια σχέση τους, με κάθε κόστος, δείχνει πόσο τον τρομάζει η δημοσιοποίηση. Γι’ αυτό και την έβαλε υπογράψει σύμφωνο εμπιστευτικότητας, που τώρα εκείνη δεν θέλει να τηρήσει επιστρέφοντας πίσω τα χρήματα που είχε λάβει. Εάν οι δικηγόροι του Τραμπ συνεχίσουν να την κυνηγούν, κινδυνεύουν με περισσότερες ντροπιαστικές αποκαλύψεις. Εάν την αγνοήσουν, αυτό θα σημαίνει πως και όλες οι άλλες γυναίκες που έχουν υπογράψει τέτοιου είδους συμφωνητικά για τον πρόεδρο αλλά και εκείνες που τον έχουν κατηγορήσει για σεξουαλική παρενόχληση θα μπορούν ελεύθερα να μιλήσουν.
Ομως το μεγαλύτερο όπλο της Στόρμι Ντάνιελς – που την καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνη για τον πρόεδρο – είναι το γεγονός πως μιλά σταράτα, όπως ο μέσος Αμερικανός, δεν διστάζει σε καμία ερώτηση και έχει επιβιώσει από δύσκολες καταστάσεις. Είναι δηλαδή όλα όσα θέλει να εμφανίζεται πως είναι ο Τραμπ. Και ίσως γι’ αυτό του καταφέρνει και το μεγαλύτερο πλήγμα.
Μπόλτον, ο δεύτερος πιο επικίνδυνος Αμερικανός
Ο νέος σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ είναιένα από τα μεγαλύτερα γεράκια της ΟυάσιγκτονΗ ειρωνεία της Ιστορίας. Την ίδια εβδομάδα που ένας από τους πιο ακραίους και συντηρητικούς πολιτικούς της Ουάσιγκτον, ο Τζον Μπόλτον, ανακοινώθηκε ότι θα καταλάβει μια πολύ ισχυρή θέση, εκείνη του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τραμπ, ήταν η 15η επέτειος του καταστροφικού πολέμου του Ιράκ, στην έναρξη του οποίου συνέβαλε ιδιαίτερα. Εχοντας υπηρετήσει σε πολλά αξιώματα στον τομέα της ασφάλειας υπό τους δύο προέδρους Μπους, ο Μπόλτον αναμένεται να αναλάβει την καινούργια του θέση στις αρχές Απριλίου.
Η «Washington Post» τον αποκάλεσε τον «δεύτερο πιο επικίνδυνο άνθρωπο στην Αμερική». Διότι μόλις αναλάβει θα προωθήσει αυτά που πιστεύει. Και ποια είναι αυτά; Υποστηρίζει τον εμπορικό πόλεμο με φιλικές χώρες και θέλει να βομβαρδίσει το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. Λίγοι άνθρωποι είναι τόσο «γεράκια» στην Ουάσιγκτον, παρατηρεί το «Politico». Και πέραν αυτού, δεν έχει καμία αγάπη για τη διπλωματία. Συμμερίζεται την ίδια απέχθεια με τον Τραμπ για τον ΟΗΕ (όπου μάλιστα υπηρέτησε για λίγο ως πρέσβης των ΗΠΑ), για τις εμπορικές συμφωνίες και για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ολα τα βλέπει ως θεσμούς που υπονομεύουν την ανεξαρτησία της Αμερικής και περιορίζουν την ικανότητα δράσης της Ουάσιγκτον.
Ως υφυπουργός Εξωτερικών υπεύθυνος για τη διεθνή ασφάλεια και τον έλεγχο των εξοπλισμών, ο Μπόλτον το 2003 έπαιξε κομβικό ρόλο για την εισβολή των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Ηταν η ίδια εποχή που βρετανοί αξιωματικοί έγραψαν σε απόρρητες αναφορές προς τον πρωθυπουργό τους ότι «τα γεγονότα και οι πληροφορίες κατασκευάζονται για να προωθήσουν μια συγκεκριμένη πολιτική επιλογή» της κυβέρνησης Μπους. Και ήταν τότε που ο Μπολτον τιμώρησε τους υφισταμένους του επειδή ήθελαν να ασκηθεί έλεγχος στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνταν οι πληροφορίες. Τώρα πια γνωρίζουμε πως δεν υπήρχαν στο Ιράκ όπλα μαζικής καταστροφής. Ομως ο Μπόλτον εξασφάλισε τον πόλεμο που ήθελε, ένα συνταρακτικό γεγονός στη σύγχρονη ιστορία που επέτεινε την αστάθεια η οποία ακόμα ταλανίζει τη Μέση Ανατολή.
«Η πεποίθηση του Μπόλτον πως οι Αμερικανοί είναι οι χωροφύλακες του πλανήτη αποκαλείται «ναρκισιστική πολιτική διαταραχή»», σχολιάζει ο αρθρογράφος Τζορτζ Γουίλ. «Και αποτελεί σίγουρη συνταγή για διπλωματικές παραισθήσεις και μιλιταριστικές υπερβολές. Αν ο προηγούμενος σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, ο Χ. Μακμάστερ, απομακρύνθηκε επειδή δεν μπορούσε να περιορίσει τις παρορμήσεις του πιο επικίνδυνου Αμερικανού, δεν θέλουμε να φανταστούμε τι θα συμβεί τώρα».
Η απόφαση για την εισβολή στο Ιράκ θεωρείται πια ευρέως ως η χειρότερη απόφαση για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ από την εποχή του Βιετνάμ. Ηταν μια απόφαση στην οποία συνέβαλε ιδιαίτερα ο Μπόλτον. Ολοι περιμένουν τώρα τις επόμενες αποφάσεις του με κομμένη ανάσα.