Επιδόματα αντί για συντάξεις, με άγριες περικοπές ύψους 61%, δίνει ο νόμος Κατρούγκαλου, ενώ έρχονται και νέες περικοπές από το 2019.
Επίσημη πράξη οριστικής συνταξιοδότησης χηρείας που έδωσε στη δημοσιότητα η ΝΔ δείχνει ότι ένας συνταξιούχοςπριν από τον νόμο Κατρούγκαλου θα έπαιρνε 995,13 ευρώ. Η χήρα του με τοννόμο Κατρούγκαλου θα πάρει 392,41 ευρώ (μείωση 61%)!
Ο Νότης Μηταράκης, βουλευτής Χίου, αν. τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δήλωσε ότι «η βασική αρχή του ασφαλιστικού συστήματος, η ανταποδοτικότητα, δεν ισχύει με τον νόμο Κατρούγκαλου. Η κυβέρνηση δε μπορεί όμως πλέον να διαψεύδει την πραγματικότητα και να παραπλανεί τους πολίτες, ούτε και να αποποιείται τις ευθύνες της για την κατάσταση του Ασφαλιστικού σήμερα».
Τονίζεται ότι με τον νόμο Κατρούγκαλου (μετά και τη μείωση που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο) όσον αφορά τις συντάξεις χηρείας :
1. Παραμένει το ηλικιακό όριο των 55 ετών για τη θεμελίωση του δικαιώματος σύνταξης λόγω θανάτου στις/στους χήρες/ους.
2. Πέφτει το ποσοστό των συντάξεων θανάτου από το 70% στο 50%, στερώντας από χήρες/ους και τις οικογένειές τους τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
3. Σε περίπτωση που οι χήρες (κυρίως) είναι κάτω των 52 ετών, λαμβάνουν σύνταξη για μία τριετία και μετά αυτή διακόπτεται εφ’ όρου ζωής, χωρίς έστω να λαμβάνουν τις καταβαλλόμενες εισφορές του θανόντος στο κράτος.
Επισημαίνεται ότι συνολικά ο νόμος Κατρούγκαλου επέφερε 22 περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα. Ιδιαίτερα σημαντική είναι μείωση των νέων συντάξεων (αιτήσεις από τον Μάιο του 2016 και εφεξής) η οποία φθάνει και το 30%!

ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ. Την ίδια ώρα με προσωρινή σύνταξη 345 ευρώ τον μήνα καλούνται να επιβιώσουν χιλιάδες συνταξιούχοι – θύματα της διάλυσης που παρουσιάζει ο ΕΦΚΑ. Σε περιπτώσεις εντασσόμενων Ταμείων στον ΕΦΚΑ, δύο χρόνια μάλιστα μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, δεν έχει ακόμη εγκατασταθεί το απαραίτητο λογισμικό ώστε να εκδίδονται οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης σε κατηγορίες ασφαλισμένων. Ετσι δεν καταβάλλεται ούτε το 80% της προσωρινής σύνταξης, αφού δεν μπορεί να υπολογιστεί το ποσό της οριστικής! Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ όπου δεν εκδίδονται ακόμη οριστικές συντάξεις αναπηρίας και θανάτου, με τους ασφαλισμένους να προσφεύγουν σε ένδικα μέσα, ενώ καταγράφονται και περιπτώσεις θανάτων σε αναμονή της σύνταξης!
ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ. Και ενώ οι περικοπές στις συντάξεις δεν έχουν τέλος, «μπέρδεψαν» τις.. γραμμές τουςστο υπουργείο Εργασίας σχετικά με την επιστροφήαναδρομικών στους συνταξιούχους. Μάλιστα, δεν υπάρχει ούτε η τυπική συνεννόηση μεταξύ υπουργού και υφυπουργών για τα θέματα αρμοδιότητάς τους. Το κόστος επιστροφής των αναδρομικών σε περίπου 200.000 συνταξιούχους υπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ όταν ήδη οι συνταξιούχοι εχασαν10 δισ. ευρώ από τις 22 περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου και θα απολέσουν επιπλέον άλλα 20 δισ. ευρώ από τις περικοπές που έχουν ψηφιστεί από το 2019! Και ενώ η κ. Αχτσιόγλου δηλώνει ότι για την επιστροφή των αναδρομικών θα πρέπει ναυπάρξει έγκριση των θεσμών, από την πλευρά του ο κ. Πετρόπουλος,μιλώντας στην ΕΡΤ (23/3), κάλεσε τους συνταξιούχους να μην κάνουν αιτήσεις για την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων στις επικουρικές, όπως τους προτρέπουν διάφοροι, γιατί αυτό θα γίνει αυτόματα από το σύστημα, «όπως πέρυσι επιστρέψαμε τις εισφορές τουΕΟΠΥΥ,έτσι θα επιστρέψουμε αυτά τα ποσά και θα το κάνουμε σύντομα» διαβεβαίωσε. Για το ίδιο θέμα με χθεσινή του δήλωση ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης επισήμανε ότι ειδικά για τις εισφορές υπέρ ΑΚΑΓΕ «δεν χρειάζεται να κάνει κανείς συνταξιούχος αίτηση. Διότι η λύση που δίνει η κυβέρνηση είναι λύση για όλους, όπως έγινε με την επιστροφή εισφορών ασθενείας που εσφαλμένα παρακρατούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις από τις συντάξεις».
Τέλος, δύο εγκύκλιοι που επιλύουν προβλήματα των ασφαλισμένων του πρώην ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕεκδόθηκαν από το υπουργείο Εργασίας. Η πρώτη εγκύκλιος διευκρινίζει ότι μετά την κατάργηση της Ειδικής Προσαύξησης με τον Ν. 4387/2016, οι ασφαλισμένοι του πρώην ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ δεν υποχρεούνται στην αναδρομική καταβολή εισφορών για το διάστημα από 1/7/2011 έως 31/12/2014. Η δεύτερη εγκύκλιος διευκρινίζει ότι η αναδρομική διαγραφή των ασφαλισμένων του πρώην ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ ανατρέχει στην ημερομηνία διαγραφής τους από το ΤΕΕ ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής δήλωσης στη νομαρχία.