Τα πάνω κάτω στον χάρτη της κτηματαγοράς αλλά και στο φορολογικό τοπίο αναμένεται να φέρουν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Οι ιδιώτες εκτιμητές ολοκλήρωσαν το έργο τους και παρέδωσαν στο υπουργείο Οικονομικών τις εισηγήσεις τους με τις νέες τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα.
Οι εκτιμητές έδειξαν αυξήσεις για το 60% των ζωνών και μειώσεις μόλις στο 23% των περιοχών. Οι περισσότερες αυξήσεις καταγράφονται σε περιοχές του Ιονίου, του Βορείου Αιγαίου και γενικά στις τουριστικές περιοχές αλλά και για πάνω από 3 στις 10 περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Στον αντίποδα βρίσκονται η Μακεδονία και η Θράκη όπου παρατηρούνται στις περισσότερες περιοχές μειώσεις των τιμών ζώνης.
Επειτα από μια δεκαετία κατεδάφισης των τιμών των ακινήτων, το κλίμα στην κτηματαγορά έχει αρχίσει να ζεσταίνεται. Το ρυθμό δίνουν οι πωλήσεις ακινήτων που προορίζονται για βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb και για το πρόγραμμα της χρυσής βίζας ενώ και οι επερχόμενες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έχουν κινητοποιήσει τους υποψήφιους αγοραστές ακινήτων. Ορισμένοι βλέπουν ευκαιρίες και επισπεύδουν την αγορά κάποιου ακινήτου για να προλάβουν την αύξηση των αντικειμενικών αξιών που θα παρασύρει προς τα πάνω και τους φόρους μεταβίβασης.
Φόροι δύο ταχυτήτων
Σήμερα στις πωλήσεις κατοικιών επιβάλλονται δυο ειδών φόροι: ο φόρος μεταβίβασης που επιβάλλεται με συντελεστή 3% και ο ΦΠΑ 24%.
Αν ο φορολογούμενος αποκτά πρώτη κατοικία, τότε επιβαρύνεται με φόρο μεταβίβασης 3% που επιβάλλεται πάνω από το αφορολόγητο όριο (200.000 ευρώ για τον άγαμο και 250.000 για τον έγγαμο με προσαύξηση για τα παιδιά).
Αν πρόκειται για δευτερεύουσα κατοικία, εξοχική, γραφείο ή κατάστημα και η οικοδομική άδεια έχει εκδοθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2006 τότε επιβάλλεται ΦΠΑ 24%.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ