«Εκτός πραγματικότητας», «βλακώδες», «αντιευρωπαϊκό», «εισπρακτικό», «ασαφές» είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιούσαν οι πολίτες σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για τα κατοικίδια και τα αδέσποτα, από τις 22 Μαρτίου έως και χθες, που αποσύρθηκε άρον άρον μετά τις σφοδρές αντιδράσεις. Τα μέλη της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας ζητούν τώρα την απομάκρυνση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Τσιρώνη από τον τομέα της προστασίας των ζώων, επισημαίνοντας ότι ο αγώνας συνεχίζεται για ένα σχέδιο νόμου που θα κινείται με σεβασμό στα τετράποδα, τους εθελοντές και την κοινωνία: «Σύσσωμη η φιλοζωική κοινότητα, η κοινωνία έδωσε έντιμο αγώνα ενάντια στις σκοταδιστικές απόψεις που θέλησε να εισαγάγει ο κ. Τσιρώνης».

ΚΥΜΑ ΕΠΙΚΡΙΣΕΩΝ. Η ανακοίνωση της απόσυρσης του νομοσχεδίου από τη διαβούλευση ήρθε αρχικά από τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου χθες το μεσημέρι, μόλις ένα 24ωρο μετά τη μακροσκελή ανακοίνωση του υπουργείου ως σθεναρή διάψευση των ισχυρισμών και των φόβων της μεγαλύτερης φιλοζωικής ομοσπονδίας της χώρας. Στη δήλωση του υπουργού αναφέρεται ότι θα «επανεξεταστούν ζητήματα που αναδείχθηκαν από την ώς τώρα διαδικασία» και το σχέδιο νόμου «θα επανέλθει όταν επαναδιαμορφωθούν οι σχετικές διατάξεις». Πεντέμισι ώρες μετά ο αναπληρωτής υπουργός έκανε ξεχωριστή δήλωση: «Κατόπιν εντολής Πρωθυπουργού το νομοσχέδιο που αφορά στα ζώα συντροφιάς αποσύρεται προσωρινά και θα επανέλθει στην δημόσια διαβούλευση εντός 30 ημερών τροποποιημένο με όποιες διορθώσεις κρίνεται απαραίτητο».

Προηγήθηκε κύμα επικρίσεων με εκατοντάδες σχόλια (πάνω από 600) στη διαβούλευση και δεκάδες χιλιάδες υπογραφές πολιτών (τουλάχιστον 42.000 σε δύο μέρες) με αίτημα «να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου που ποινικοποιεί τη φιλοζωική δράση, απαγορεύει σε πολίτες και φιλοζωικούς φορείς την προώθηση για υιοθεσία των αδέσποτων, ευνοεί το μαζικό εμπόριο, δημιουργεί κατηγορίες ζώων υποψήφιες για ευθανασία, επιβάλλει πολλαπλά τέλη και οικονομικές επιβαρύνσεις στην κατοχή ζώων συντροφιάς».

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΟΤΑΜΙ ΟΡΓΗΣ. Χθες το πρωί, προτού το υπουργείο πάρει πίσω τις διατάξεις, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτηση στο Twitter έκανε λόγο για «άλλη μια απόδειξη της προχειρότητας και της παροιμιώδους ανικανότητας της κυβέρνησης», ενώ απόσυρση των άρθρων ζήτησαν κι άλλα στελέχη του κόμματος. «Η κυβέρνηση κάτω από τη γενική κατακραυγή υποχρεώθηκε σε άτακτη υποχώρηση» σχολίασε ο Δήμος Αθηναίων χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο μνημείο συγκεντρωτισμού, άγνοιας του ζητήματος και προχειρότητας: «Η φροντίδα των ζώων είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση, που απαιτεί τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις αναγνωρισμένες φιλοζωικές οργανώσεις και όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες».

Οι τελευταίοι βομβάρδισαν το δικτυακό τόπο διαβούλευσης (opengov.gr) με τις παρατηρήσεις τους. Για την ακρίβεια δεν άφησαν ασχολίαστο ούτε ένα άρθρο. Εγραψαν μεταξύ άλλων: «Πού ζείτε;», «Οι διατάξεις δεν είναι άμεσα εφαρμοστέες γιατί οι Δήμοι πρέπει να δημιουργήσουν κατάλληλους χώρους φιλοξενίας αδέσποτων, το υπουργείο να βγάλει προκήρυξη για πρόσληψη κτηνιάτρων κλπ», «Τα σχέδια αυτού του τύπου είναι ίσως εφαρμόσιμα σε κράτη στα οποία το Δημόσιο δουλεύει και είναι στελεχωμένο. Αντί να προωθείται η φιλοζωική δράση, πηγαίνουμε την χώρα 50 χρόνια πίσω», «Μεγάλος πόλεμος στον εθελοντισμό», «Αντι-ζωοφιλικό νομοσχέδιο για να τονωθούν οικονομικά οι δήμοι», «Ποιοι είστε εσείς που θα μας επιβάλλετε τι θα μπαίνει και θα βγαίνει στο σπίτι μας;», «Ετοιμάζετε προφανώς κάποιου είδους γκέτο για τα ζώα. Πόσο τα μισείτε άραγε εσείς εκεί στο υπουργείο;», «Θα γίνουμε περίγελος στα ευρωπαϊκά δικαστήρια».