Το 30% των Ελλήνων/ίδων συμφωνεί με τον κ. Ιβάν Σαββίδη και θεωρεί πως ο ιδανικός πολιτικός ηγέτης για την Ελλάδα θα έμοιαζε με τον Βλαδίμηρο Πούτιν, σύμφωνα με τη τελευταία έρευνα της ΔιαΝΕΟσις. Επιπλέον, και αυτό μάλλον είναι σοβαρότερο, θεωρούν ότι η χώρα, για να ξεπεράσει την κρίση, έχει ανάγκη μάλλον «ισχυρό ηγέτη» (48%) παρά «περισσότερο συνεργατικό» πολιτικό σύστημα(42%). Η αριθμητική διαφορά δεν είναι τεράστια αλλά μάλλον είναι προβληματικό για την πολιτική μας κουλτούρα ότι μεταξύ των ψηφοφόρων υπερτερούν αυτοί που πιστεύουν ότι στην πολιτική χρειαζόμαστε «περισσότερη ισχύ» και όχι «περισσότερη συνεργασία» –δηλαδή περισσότερο ανταγωνισμό και όχι περισσότερη συναίνεση.
Δεν προκαλεί έκπληξη το ότι η επιλογή για «ισχυρή ηγεσία» είναι απολύτως συνδεδεμένη με την αυτοτοποθέτηση στο πολιτικό φάσμα: από μόλις 20% σε αυτούς που δηλώνουν ότι ανήκουν στην Ακρα Αριστερά αυξάνεται σταθερά και φθάνει στο 75% σε όσους δηλώνουν Ακρα Δεξιά. Και αντιστρόφως πάει η συναινετική επιλογή για «περισσότερη συνεργασία»: από 65% στην Ακρα Αριστερά πέφτει στο 15% στην Ακρα Δεξιά. Είναι επομένως συμβατό με τα ευρήματα αυτά το ότι 50%-60% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού είναι υπέρ της «περισσότερης συνεργασίας», ενώ το 60% των ψηφοφόρων ΝΔ και ΑΝΕΛ είναι υπέρ του «ισχυρού ηγέτη» –που την υιοθετεί το 80% των ψηφοφόρων της ΧΑ.
Προφανώς, η τοποθέτηση των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ είναι αντίθετη με την επίσημη θέση των κομμάτων: ο ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια έχει καταγγείλει βίαια τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και είχε συμπυκνώσει τη θέση του στο «ή εμείς ή αυτοί», ενώ η ΝΔ συνεχώς αναφερόταν στην ανάγκη ευρύτερων συνεργασιών. Ομως το 50% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως απαιτείται «περισσότερη συνεργασία» μεταξύ των κομμάτων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι μόλις 35%.
Οι θέσεις των πολιτικών ηγεσιών ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ δεν συμπίπτουν λοιπόν με την κουλτούρα των ψηφοφόρων τους. Παρά το γεγονός της εμφάνισης κομμάτων στα δεξιά της, οι ψηφοφόροι της ΝΔ παραμένουν πλειοψηφικά δεξιοί ως προς τις πολιτικές διαδικασίες, πιστοί στο καραμανλικό πρότυπο του «ισχυρού ηγέτη». Και αντιστρόφως, παρά τα κηρύγματα μίσους κατά του «παλαιού καθεστώτος» από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, οι ψηφοφόροι του είναι κοντύτερα στο δημοκρατικό πρότυπο της πολιτικής ανεκτικότητα και συνεργασίας.
Συνεπώς, οι περί τον κ. Μητσοτάκη στη ΝΔ πρέπει να δώσουν μαθήματα δημοκρατίας στο κόμμα και στους ψηφοφόρους του· και αντιστρόφως, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να οργανώσουν δημοκρατικά σεμινάρια για τον κ. Τσίπρα και την «ομάδα του Μαξίμου».