Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν απελάσει μέχρι στιγμής συνολικά 151 ρώσους διπλωμάτες ως αντίποινα για τη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία, δήλωσε σήμερα Τρίτη η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ στη διάρκεια καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.
«Μαζί με τη δική μας ανακοίνωση, παρακολουθήσατε πρωτοφανές κύμα αντίστοιχων ενεργειών και απελάσεων που αποφασίστηκαν από άλλες κυβερνήσεις, παγκόσμιους εταίρους και συμμάχους μας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο, το ΝΑΤΟ και αυτή την στιγμή 25 ακόμη χώρες έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα απελάσεις 151 Ρώσων», τόνισε η Νάουερτ.
Οπως σημείωσε: «Αν η Ρωσία επιθυμεί να βελτιώσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, θα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει την ευθύνη της για αυτή την ενέργεια και να σταματήσει την απερίσκεπτη επιθετική συμπεριφορά της».
Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει καμία επίσημη απάντηση από τη Ρωσία έπειτα από την απόφαση της Ουάσιγκτον ν’ απελάσει 60 ρώσους διπλωμάτες.
Κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη και οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει νωρίτερα τα σχέδια τους βάσει των οποίων πρόκειται να απελάσουν περισσότερους από 100 ρώσους διπλωμάτες σε αντίποινα για την επίθεση εναντίον του ρώσου πρώην διπλού κατάσκοπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, για την οποία η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη.
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν την Τρίτη, συζήτησαν για την «αποφασιστική απάντηση της Δύσης», σε σχέση με τη χρήση της δηλητηριώδους ουσίας κατά του ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στην Βρετανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
«Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την υποστήριξη τους στην αποφασιστική απάντηση που έδωσε η Δύση στην επίθεση με χημικά που πραγματοποίησε η Ρωσία στο Σάλσμπερι, στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς και στην απέλαση πλήθους συνεργατών της ρωσικής κατασκοπείας και στις δύο όχθες του Ατλαντικού» αναφέρει η ανακοίνωση.
Και η βελγική κυβέρνηση όπως ανακοίνσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, θα προχωρήσει εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, στην απέλαση ενός ρώσου διπλωμάτη και θα εφαρμόσει την απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει άλλους επτά διπλωμάτες, στον απόηχο της επίθεσης Σκριπάλ,
Η απέλαση ενός μέλος του διπλωματικού προσωπικού της ρωσικής αποστολής στο Βέλγιο «θα κοινοποιηθεί στον Ρώσο πρεσβευτή εντός 48 ωρών» και «το πρόσωπο που θα αφορά αυτή η απόφαση θα έχει στη διάθεσή του 14 ημέρες για να φύγει από τη χώρα» διευκρίνισε ο Σαρλ Μισέλ σε σχετικό δελτίο τύπου.
Η Ιρλανδία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα απελάσει έναν ρώσο διπλωμάτη ως απάντηση στην επίθεση Σκριπάλ, για την οποία η βρετανική κυβέρνηση κατηγορεί τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα ο ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι ενώ και το ΝΑΤΟ απέλασε επτά διπλωμάτες από την αποστολή της Ρωσίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Ο ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Κόβενι αναφέρει σε δήλωση που εξέδωσε πως «το υπουργείο Εξωτερικών συναντήθηκε με τον πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τον ενημέρωσε ότι η διαπίστευση ενός μέλους του προσωπικού του με διπλωματικό καθεστώς θα τερματισθεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις».
Από τη μεριά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι θα μειώσει τον μέγιστο αριθμό της ρωσικής αποστολής στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο στα 20 μέλη από 30. «Στέλνουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα στη Ρωσία ότι υπάρχει κόστος» τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Σημειώνεται επίσης πως και η κυβέρνηση της Μολδαβίας έδωσε διορία σε τρεις ρώσους διπλωμάτες να φύγουν από τη χώρα εντός επτά ημερών, διατυπώνοντας την αλληλεγγύη της στη Βρετανία, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών.
Ωστόσο ο πρόεδρος της Μολδαβίας Ιγκόρ Ντοντόν εξέφρασε την αντίθεσή του για την απόφαση του ΥΠΕΞ να απελάσει τους Ρώσους διπλωμάτες.
«Είμαι πολύ εκνευρισμένος με την απόφαση της κυβέρνησης της Μολδαβίας να απελάσει τρεις Ρώσους διπλωμάτες. Καταδικάζω με κατηγορηματικό τρόπο αυτήν την αντιρωσική πρόκληση. Η Μολδαβία δεν δεσμεύεται με υποχρεώσεις προς τη Βρετανία και άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ προκειμένου να λάβει τέτοιου είδους μέτρα βάσει της αρχής της αλληλεγγύης προς τα υπόλοιπα κράτη μέλη» έγραψε ο Ντοντόν στο Facebook.
Ανάκληση ρώσου διπλωμάτη από την Βουλγαρία
Στο μεταξύ, η Βουλγαρία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ανακαλεί τον πρεσβευτή της από τη Ρωσία.Το πρακτορείο Ρόιτερς επισημαίνει πως η ανακοίνωση αυτή σηματοδοτεί μια σκλήρυνση της στάσης της πρώην κομμουνιστικής χώρας, τέσσερις ημέρες αφότου ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, είχε δηλώσει πως δεν σχεδιάζει να ανακαλέσει τον απεσταλμένο.
Η Βουλγαρία, η οποία ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, δεν προχώρησε τόσο όσο η Βρετανία και άλλες χώρες της ΕΕ, οι οποίες κατηγόρησαν απ’ ευθείας τη Ρωσία ότι πραγματοποίησε την επίθεση και απέλασαν ρώσους διπλωμάτες.
Ο Μπορίσοφ είχε δηλώσει την Παρασκευή πως, μολονότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» να βρίσκεται η Ρωσία πίσω από την επίθεση, χρειάζεται περισσότερες αποδείξεις ενώ επίσης ανησυχεί ότι η ανάκληση πρεσβευτών της ΕΕ μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω βλάβη στις σχέσεις με τη Ρωσία.
Ο Μπορίσοφ και ο πρεσβευτής της Βουλγαρίας στη Μόσχα, ο Μπόικο Κότσεφ, συζήτησαν την επίθεση εναντίον του πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, καθώς και τις αντιδράσεις στη Ρωσία, την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα, ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης.
Από τη μεριά της η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε την Τρίτη σε υπουργούς ότι υπάρχουν και άλλα για να γίνουν στην μακροπρόθεσμη απάντηση της Βρετανίας στη Ρωσία. Η Μέι πρόσθεσε μάλιστα πως χώρες προέβησαν σε ενέργειες κατά της Ρωσίας όχι μόνον από αλληλεγγύη προς τη Βρετανία, αλλά επειδή αναγνωρίζουν την απειλή που η χώρα αυτή δημιουργεί.