Ηταν η φονικότερη πυρκαγιά στη Ρωσία από το 2009 όταν σε νυχτερινό κέντρο της πόλης Περμ, στα Ουράλια, έχασαν τη ζωή τους από τις φλόγες 156 άνθρωποι. Ο απολογισμός από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε εμπορικό κέντρο της πόλης Κεμέροβο στη Σιβηρία είναι 64 νεκροί, ανάμεσά στους οποίους και τουλάχιστον σαράντα παιδιά – «πείτε στη μαμά ότι την αγαπώ», θα έλεγε ένα από αυτά. Δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι.
Στο Περμ η αιτία της τραγωδίας ήταν παράνομα πυροτεχνήματα. Στο Κεμέροβο φαίνεται πως όλα άρχισαν από τον αναπτήρα που άναψε ένα παιδί στο τραμπολίνο του παιδότοπου. Η φλόγα του αναπτήρα έγινε πυρκαγιά που άρχισε να εξαπλώνεται με τρομερή ταχύτητα στους πάνω ορόφους του εμπορικού κέντρου Ζιμνάγια Βισία, εκεί δηλαδή όπου βρίσκονταν ο παιδότοπος και κινηματογραφικές αίθουσες.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ανακοίνωσαν αρχικά ότι έθεσαν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Με νεότερη ανακοίνωση όμως έκαναν γνωστό ότι η φωτιά είχε αναζωπυρωθεί, ενώ πυροσβέστες και διασώστες έδιναν μάχη για να φτάσουν στους πάνω ορόφους του κτιρίου καθώς η οροφή είχε καταρρεύσει. Ο πυκνός μαύρος καπνός που έβγαινε από το κτίριο προϊδέαζε για αυτό που συνέβαινε μέσα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν κατακλυστεί από αναζητήσεις για αγνοούμενους και οι τοπικές Αρχές έστησαν κέντρο πληροφοριών σε σχολικό κτίριο που βρισκόταν κοντά στο εμπορικό κέντρο.
Η τραγωδία στο Περμ σήμανε συναγερμό στους αρμόδιους για τις συνθήκες ασφαλείας στα άλλα εμπορικά κέντρα της Ρωσίας –είναι χαρακτηριστικό ότι το εμπορικό κέντρο που τυλίχθηκε στις φλόγες ήταν παλαιότερα εργοστάσιο ζαχαροπλαστικής και δεν διέθετε πόρτες και παράθυρα. Σύμφωνα με την Αννα Κουζνετσόβα, επίτροπο Δικαιωμάτων των Παιδιών, τα μέτρα για την αποτροπή ανάλογων τραγωδιών είναι ανεπαρκέστατα. Η ίδια ζήτησε να αρχίσει αμέσως η διενέργεια ελέγχων σε όλη τη χώρα.
Οι μαρτυρίες στο μεταξύ εντείνουν τους φόβους για τον τελικό αριθμό των θυμάτων: αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στον ραδιοσταθμό BFM ότι μαθητές βρίσκονταν στην κινηματογραφική αίθουσα από την οποία, σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, προκλήθηκε η πυρκαγιά από βραχυκύκλωμα. Οι καθηγητές, λέει ο ίδιος μάρτυρας, είχαν κλειδώσει τις πόρτες. Αλλοι μάρτυρες ανέφεραν ότι δεν ενεργοποιήθηκε το σύστημα του συναγερμού και ότι πολλοί ήταν εκείνοι που εγκλωβίστηκαν εξαιτίας του γεγονότος ότι οι έξοδοι κινδύνου ήταν κλειδωμένες. Υπέρ αυτού του ισχυρισμού συνηγορεί βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας στο οποίο εικονίζονται αρκετά άτομα συγκεντρωμένα σε ένα γεμάτο καπνό κλιμακοστάσιο να προσπαθούν να σπάσουν μια κλειδωμένη έξοδο κινδύνου.
Οι τοπικές Αρχές κήρυξαν τριήμερο πένθος και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κυβερνήτη της περιοχής του Κεμέροβο αλλά και με τον επικεφαλής του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, από τον οποίο και ζήτησε να μεταβεί επιτόπου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς και τους αγαπημένους των θυμάτων.