Παιχνίδια με το βραχυπρόθεσμο χρέος, στέγνωμα της αγοράς μέσω repos, πλασματικά πρωτογενή πλεονάσματα, διόγκωση του δημόσιου χρέους, κρυφές ληξιπρόθεσμες οφειλές, μετάθεση πληρωμών τόκων του 2018 στην εξέδρα της επόμενης κυβέρνησης. Τα κομμάτια του παζλ στην τελική ευθεία του τρίτου Μνημονίου αναδείχθηκαν και συζητήθηκαν στο πλαίσιο της χθεσινής ημερίδας του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση, με τον Βαγγέλη Βενιζέλο να καταλήγει στο συμπέρασμα πως η σημερινή κυβέρνηση «δολοφονεί την πραγματική οικονομία στον βωμό του αφηγήματος της δήθεν καθαρής εξόδου».
Είχε προηγηθεί εκτενής ανάλυση του συμβούλου επιχειρήσεων Γιώργου Προκοπάκη, καταλογίζοντας αστρονομικό κόστος εξυπηρέτησης των repos, χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων Γενικής Κυβέρνησης και ληξιπρόθεσμων οφειλών αφενός για κάλυψη κρυφού χρέους –υπολογίζεται σε 10 δισ. ευρώ –και αφετέρου για τεχνητή διόγκωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς και μετάθεση τόκων άνω του 1 δισ. ευρώ από το 2018 στο 2019 δημιουργώντας συνθήκες διαχειριστικής ασφυξίας στην επόμενη κυβέρνηση. Στο πάνελ, Γκίκας Χαρδούβελης, Παναγιώτης Λιαργκόβας και Μιράντα Ξαφά συμμερίστηκαν την άποψη ότι το εγχείρημα εξόδου στις αγορές θα αφαιρέσει παρά θα προσθέσει βαθμούς ελευθερίας στην κυβέρνηση, δεδομένου ότι οι αγορές είναι πολύ πιο αυστηρές.
Προς το παρόν, όπως ανέφερε η Μιράντα Ξαφά, τα σχέδια έκδοσης τριετών και δεκαετών ομολόγων έχουν αναβληθεί επ’ αόριστον –μετά την άνοδο των αποδόσεων –και όλο το παιχνίδι όπως εκτίμησε ο Προκοπάκης παίζεται με τα repos, τα οποία έκαναν άλμα από τα 15 δισ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο σε 20 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, χτίζοντας σταδιακά ένα πανάκριβο μαξιλάρι διαθεσίμων. Μεγάλο τμήμα της συζήτησης επικεντρώθηκε στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που παρουσιάστηκαν, περίπου 7 δισ. ευρώ «άγνωστων» ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι την ώρα της εξόφλησής τους χρησιμοποιήθηκαν την τελευταία διετία για να φουσκώσει τεχνητά το πρωτογενές πλεόνασμα, με την τρόικα, λίγο πολύ, να κάνει τα στραβά μάτια. Στο μέτωπο του ιδιωτικού χρέους ο οικονομολόγος Γιώργος Στρατόπουλος, παρουσίασε προτάσεις για τη διευθέτηση κόκκινων στεγαστικών δανείων αλλά και των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών στον πρώην ΟΑΕΕ. Συγκεκριμένα πρότεινε:
1. Επανυπολογισμό εισφορών στον ΟΑΕΕ για την περίοδο 2009-2016, με βάση τα πραγματικά εισοδήματα της περιόδου. Οι «κόκκινες» εισφορές των 400-600 ευρώ τον μήνα ακόμα και για μηδενικά εισοδήματα θα γίνονταν 158 ευρώ σήμερα, με αντάλλαγμα μικρότερη σύνταξη.
2. Ενιαία ρύθμιση (25ετής εξόφληση, επιτόκιο euribor συν 1% και κρατική επιδότηση μέσω των εισφορών ΟΕΚ για τα πρώτα χρόνια) από όλες τις συστημικές τράπεζες για κόκκινα στεγαστικά δάνεια με υπόλοιπο έως 50.000 ευρώ. Οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες υπολογίζονται σε 240.000, με συνολικές οφειλές 5,5 δισ. ευρώ και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.
3. Αμερικανικό μοντέλο για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια –έως 300.000 ευρώ –της μεσαίας τάξης με παράδοση των κλειδιών του ακινήτου στην τράπεζα και σβήσιμο του δανείου.
Η πρόταση ενιαίας ρύθμισης από όλες τις συστημικές τράπεζες για μικρομεσαία δάνεια, θα σταλεί όπως ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος τόσο στον SSM όσο και την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ελληνική Ενωση Τραπεζών.
Τελευταία Νέα
- «Αυτό είναι 2 σε 1: Και μετρό και περπάτημα» – Το καυστικό σχόλιο του Λάκη Λαζόπουλου για το Μετρό Θεσσαλονίκης
- Το Λονδίνο καταδικάζει τις «απειλές» Μεντβέντεφ – Είπε ότι δημοσιογράφοι των Times είναι «νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι»
- Νέα αποκάλυψη για τη θανατηφόρα παράσυρση στην Κρήτη – Ο δράστης ήταν στη λίστα SIRENE