Τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα έχει θέσει στο… διάδρομο απογειώσεων η διοίκηση της Aegean Airlines, δρομολογώντας την απόκτηση 42 καινούργιων αεροσκαφών από την εταιρεία Airbus μέχρι το τέλος του 2025.

Συγκεκριμένα, Aegean και Airbus προχώρησαν χτες στην υπογραφή προσυμφώνου για την απόκτηση 30 + 12 αεροσκαφών νέας γενιάς της οικογένειας Α320neo, συνολικής αξίας περίπου 5,2 δισ. ευρώ.

Η υπογραφή της τελικής συμφωνίας με την Airbus για την «αγορά του αιώνα» αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούνιο, ενώ όπως ανακοίνωσε χτες ο αντιπρόεδρος της Aegean, Ευτύχης Βασιλάκης, τουλάχιστον 10 από τα νέα αεροσκάφη θα είναι τύπου Α321 neo, μεγαλύτερης χωρητικότητας και πτητικής εμβέλειας.

Με τον νέο τύπο αεροσκαφών, η ελληνική αεροπορική εταιρεία, εκτός των άλλων, θα εξασφαλίσει την κάλυψη μεγαλύτερων αποστάσεων, απλώνοντας το δίκτυο των δρομολογίων της στους απομακρυσμένους προορισμούς της Ρωσίας, του Πακιστάν αλλά και της Δυτικής και Νότιας Αφρικής. Αλλωστε η επιλογή της Airbus έναντι της αμερικανικής Boeing έγινε και με το κριτήριο ότι η πρώτη διαθέτει ήδη τέτοιου είδους αεροσκάφη.

Τα καινούργια αεροσκάφη, όπως τόνισε ο Βασιλάκης στη χτεσινή επίσημη παρουσίαση του προσυμφώνου με την Airbus, προσφέρουν δυνατότητες παροχής νέων υπηρεσιών προς τους επιβάτες, ενώ ενισχύουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της Aegean μέσω ουσιαστικών ωφελειών που θα συμβάλουν στη βελτίωση του λειτουργικού της κόστους.

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την Aegean, η αρχή ενός νέου κύκλου ανάπτυξης και δημιουργίας. Με την επένδυση στα αεροσκάφη νέας τεχνολογίας A320neo, ανανεώνουμε την υπόσχεση για ποιοτικές υπηρεσίες στους επιβάτες μας, ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητά μας, πολλαπλασιάζουμε τις δυνατότητες συνεισφοράς και εξέλιξης των ανθρώπων μας, βελτιώνουμε ακόμη περισσότερο την πρώτη εντύπωση για τη χώρα μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της εταιρείας.

Ειδικότερα, το προσύμφωνο με την Airbus αφορά την παραγγελία καταρχήν 30 αεροσκαφών, δύο τύπων της οικογένειας A320neo (Α320neo και A321neo), με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον 12 αεροσκάφη.

Η παραγγελία περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον 10 αεροσκάφη της μεγαλύτερης έκδοσης Α321neo, με δυνατότητα αύξησης του αριθμού τους μέσω περαιτέρω μετατροπής μέρους της παραγγελίας από Α320neo σε Α321neo.

Tο 2017 ο στόλος της Aegean αριθμούσε 46 jet αεροσκάφη της οικογένειας A320, καθώς και 12 turboprop αεροσκάφη. Η χτεσινή συμφωνία αποτελεί μέρος ενός συνολικού προγράμματος επέκτασης και ανανέωσης του στόλου της εταιρείας, που αναμένεται να υλοποιηθεί μεταξύ των ετών 2020-2025.

«Η ομοιογένεια που προσφέρουν αυτά τα αεροσκάφη, σε συνδυασμό με το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, την κάλυψη μεγαλύτερης απόστασης και την πιο ευρύχωρη καμπίνα, καθιστούν την οικογένεια A320neo την καλύτερη επιλογή για τις αναπτυσσόμενες αεροπορικές εταιρείες, όπως η Aegean», ανέφερε από την πλευρά του ο γενικός επορικός δευθυντής της Airbus, Eric Schulz, που βρέθηκε στην Αθήνα για την υπογραφή του προσυμφώνου με την ελληνική εταιρεία.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή της Airbus, ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Δημήτρης Γερογιάννης εξήγησε ότι επί 12 μήνες διαφορετικές ομάδες της εταιρείας αξιολογούσαν τις προτάσεις και των δύο κατασκευαστών. Τελικά, επελέγη η Airbus, «γιατί η τεχνολογία των αεροσκαφών της είναι εξαιρετική και δικός μας στόχος ήταν να βελτιώσουμε τους όρους υποστήριξης για τα αεροσκάφη που ήδη επιλέξαμε, αλλά και να ορίσουμε μια νέα αφετηρία για την καλύτερη αξιοποίησή τους», είπε ο Γερογιάννης.