Μέχρι την τρομοκρατική επίθεση στη Νότια Γαλλία στις 23 Μαρτίου ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σχεδίαζε να ξεκινήσει μια νέα πολιτική εκστρατεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παρ’ ότι τώρα πήρε αναβολή, το σχέδιο παραμένει βασικό για την προεδρία του και για την αντίληψη που έχει σχετικά με την εξουσία. Η «Μεγάλη πορεία για την Ευρώπη» του Μακρόν θα μοιάζει με το πρόγραμμα που ανέτρεψε τα μεγάλα πολιτικά κόμματα της Γαλλίας και μεταμόρφωσε το κίνημα La Republique En Marche σε πολιτική δύναμη το 2017. Σε διάστημα έξι μηνών, ο Μακρόν θα στείλει 10 υπουργούς και 200 βουλευτές να μάθουν τις απόψεις των Γάλλων για την Ευρώπη. Τα αποτελέσματα κατόπιν, θα χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία πλατφόρμας η οποία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα λαϊκιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα στις ευρωεκλογές του 2019.
Ο Μακρόν έχει πείσει και όλα τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ (εκτός από την Ουγγαρία και τη Βρετανία) να πραγματοποιήσουν παρόμοιες δραστηριότητες, κάτι το οποίο ελπίζει ότι θα αποτελέσει τη βάση για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ που είχε επανειλημμένα προτείνει με ομιλίες του στην Αθήνα και τη Σορβόννη πέρσι.
Για να κατανοήσει κάποιος πλήρως τι έχει στο μυαλό του ο Μακρόν, θα πρέπει να ακολουθήσει τις σκέψεις του γάλλου ιστορικού και φιλοσόφου Φρανσουά Ντος, που ήταν καθηγητής του Μακρόν στο πανεπιστήμιο και τον σύστησε στον φιλόσοφο Πολ Ρικέρ, δίπλα στον οποίο εργάσθηκε για δύο χρόνια ως βοηθός ο σημερινός πρόεδρος της Γαλλίας.
Ο Μακρόν πρόσφατα δημοσίευσε ένα βιβλίο για τον Μακρόν και τον Ρικέρ με τίτλο «Ο φιλόσοφος και ο πρόεδρος». Κατ’ αρχήν υπάρχει η αντίληψη της «συγκρουσιακής συναίνεσης», δηλαδή η άποψη ότι ένας ηγέτης δεν χρειάζεται να συνθέτει δύο πόλους αλλά μπορεί να ενισχύεται από τις διαφωνίες με την αντιπολίτευση. Το όραμα του Μακρόν για την Ευρώπη είναι τόσο να διατηρήσει την ανεξαρτησία των κρατών – μελών όσο και να εμβαθύνει την ευρωπαϊκη ολοκλήρωση, δηλαδή να συμφιλιώσει δύο εντελώς διαφορετικές τάσεις. Αυτό σημαίνει την υποστήριξη θεσμών που υπερβαίνουν τα κράτη επιτρέποντας την ίδια στιγμή περισσότερη ευελιξία σε τομείς όπου οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να λύσουν προβλήματα καλύτερα από τις Βρυξελλες.
Στην άμυνα ο Μακρόν θέλει να εργασθεί με τις υπάρχουσες συνθήκες της ΕΕ αλλά να πάει και πέρα από το πλαίσιο του ΝΑΤΟ καθιερώνοντας την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Παρέμβασης που θα λειτουργήσει παράλληλα με τις στρατιωτικές δυνάμεις των κρατών. Για την μετανάστευση επιθυμεί την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αλλά επιμένει πως την φροντίδα των προσφύγων θα πρέπει να αναλάβουν εξίσου όλες οι χώρες. Θα ήθελε επίσης να συγκεράσει αντίθετες απόψεις όσον αφορά το ευρώ.
Κυρίως όμως θέλει να μεταθέσει το κέντρο βάρους. Το πρώτο κύμα ολοκλήρωσης της ΕΕ είχε να κάνει με τα οικονομικά. Τώρα ο Μακρόν θελει να μετατεθεί το επίκεντρο στην πολιτική και τον πολιτισμό. Αρχής γενομένης από τις ευρωεκλογές του επόμενου χρόνου.
Ο Μαρκ Λέοναρντ είναι διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων