«Εγώ δεν είμαι μεγαλύτερος από τη δικαιοσύνη. Πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου», ήταν η απάντηση που έδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στους ευρωπαίους αξιωματούχους όταν τέθηκε το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, στη Σύνοδο Κορυφής στη Βάρνα, δίνοντας στίγμα των προθέσεων του για το συγκεκριμένο θέμα.
Μιλώντας σε τούρκους δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του από την ευρωτουρκική Σύνοδο Κορυφής, ο Ρ. Ερντογάν αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε με την ηγεσία της ΕΕ και όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet ανέφερε χαρακτηριστικά: «Βρήκαμε ευκαιρία να τα συζητήσουμε αναλυτικά. Συζητήθηκε το θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτών που πέρασαν τα σύνορα και συνελήφθησαν επειδή μπήκαν σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Τους εξήγησα ότι το θέμα είναι στη δικαιοσύνη και ότι οι οικογένειες και οι αρμόδιοι του Προξενείου τούς επισκέπτονται. Μου είπαν: “είστε μια μεγάλη χώρα, ένας μεγάλος Πρόεδρος, εξασφαλίστε την απελευθέρωση εκείνων των δύο στρατιωτών”. Κι εγώ τους απάντησα: “δεν είμαι μεγαλύτερος (πάνω) από τη Δικαιοσύνη. Το θέμα είναι στη Δικαιοσύνη. Πρέπει να περιμένουμε την απόφασή της”», σύμφωνα πάντα με την τουρκική εφημερίδα.
Την ίδια στιγμή ο τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να συνδέσει εμμέσως πλην σαφώς το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που κατηγορούνται από την Άγκυρα για ενεργή συμμετοχή στο πραξικόπημα του 2016 και βρίσκονται στην Ελλάδα λέγοντας «τους εξήγησα ότι δεν συνάδει με τη Δικαιοσύνη, αυτοί που επιμένουν τόσο πολύ στο θέμα των δύο στρατιωτών να μην αναφέρονται καθόλου στο θέμα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτών που αναμείχθηκαν στο πραξικόπημα και μετά διέφυγαν στην Ελλάδα» για να προσθέσει: «Βέβαια, εμείς δεν κάνουμε οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ των δυο θεμάτων. Αλλά αυτοί που έκαναν στη χώρα μας πραξικόπημα, ακόμα είναι στην Ελλάδα. Παρότι τους ζητήσαμε δεν μας τους έδωσαν. Αυτοί που δεν έβγαλαν άχνα για το θέμα αυτό, αναφέρουν ότι πρέπει να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι δυο Έλληνες στρατιώτες».
Το Διεθνές Δίκαιο επικαλείται ο Ερντογάν για τις έρευνες στην Αν. Μεσόγειο
Για την Ανατολική Μεσόγειο ο Τούρκος Πρόεδρος είπε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ότι δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουν από τη στάση τους στο θέμα των υδρογονανθράκων, προσθέτοντας ότι και οι τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα με βάση το διεθνές δίκαιο στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που θα βρεθεί εκεί.
«Και εκείνοι που βρίσκονται στον βορρά και εκείνοι που βρίσκονται στον νότο στο νησί πρέπει να είναι σε ίσο βαθμό συνέταιροι. Αλλά το πρόβλημα του ε/κ τομέα είναι άλλο. Ο ε/κ τομέας λέει “εμείς κάνουμε με όποια εταιρεία θέλουμε γεώτρηση”. Εμείς λέμε “ο νότος και ο βορράς να συναντηθούν και να αποφασίσουν μαζί σε ποια εταιρεία θα το δώσουν”. Αυτό επιβάλλει το διεθνές δίκαιο. Δεν μπορούμε να πούμε ότι η ΕΕ συμπεριφέρθηκε αμερόληπτα σε αυτό το θέμα», υποστήριξε ο Ρ. Ερντογάν.
Πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», αναφέρουν ο πρόεδρος της Τουρκίας υπέβαλε γραπτώς τις θέσεις του επί όλου του φάσματος των ευρωτουρκικών σχέσεων, περιλαμβανομένης και λίστας αιτημάτων της Άγκυρας προς τις Βρυξέλλες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα πέραν των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, του δευτέρου πακέτου βοήθειας από την Ε.Ε. προς την Άγκυρα (για τους Σύρους πρόσφυγες), ο κ. Ερντογάν εξασφάλισε και δέσμευση ότι οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν τις τουρκικές προτάσεις για ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν δεσμεύτηκε να στείλει ομάδα τεχνοκρατών στη Τουρκία, «πιθανότατα εντός Απριλίου», κάτι που είχε γνωστοποιήσει προς το Συμβούλιο, εξασφαλίζοντας πράσινο φως από τα 28 κράτη-μέλη (σ.σ. πριν από τη συνάντηση της Βάρνας).