Δεξίωση στο Μέγαρο του Λαού, παράσταση και μάθημα στην κινεζική τέχνη του τσαγιού, «όλα μέσα σε μια αρμονική και εξαιρετικά οικεία ατμόσφαιρα απ’ αρχής μέχρι τέλους». Αυτά συμπεριέλαβε η επίσκεψη του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και της συζύγου του στο Πεκίνο, μια επίσκεψη που περιβλήθηκε με πέπλο μυστηρίου. Η επίσκεψη – έκπληξη του Κιμ στην κινεζική πρωτεύουσα επιβεβαιώθηκε χθες από το Πεκίνο, δηλαδή μία ημέρα αφότου έφυγε. Ομως η εντυπωσιακή υποδοχή δεν μπόρεσε να καλύψει την ένταση που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών –το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων μάλιστα αποκαλεί την επίσκεψη «ανεπίσημη».
Ηταν «ανεπίσημη» ίσως επειδή ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είναι ακόμα θυμωμένος με την πλήρη έλλειψη σεβασμού που δείχνει ο Κιμ προς τα συμφέροντα του Πεκίνου, θεωρούν οι αναλυτές. Από τότε που ανήλθε στην εξουσία της Πιονγκγιάνγκ ο Κιμ πραγματοποίησε περισσότερες από 85 δοκιμές πυραύλων, μία εκ των οποίων πιστεύεται ότι έγινε για να προκαλέσει εκνευρισμό σε σύνοδο κορυφής στην Κίνα, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ως αποτέλεσμα των προκλήσεων αυτών, η Κίνα υποστήριξε για πρώτη φορά την υιοθέτηση σκληρών διεθνών κυρώσεων προς τη Βόρεια Κορέα ενώ περιόρισε τις εισαγωγές της από τη χώρα. Η επίσκεψη αυτής της εβδομάδας ήταν η πρώτη πρόσκληση από τον Σι προς τον Κιμ να επισκεφθεί την Κίνα από τότε που ανήλθε στην εξουσία.
Η επίσκεψη του Κιμ δεν δείχνει τόσο ότι βελτιώνονται οι σχέσεις με το Πεκίνο όσο ότι η Κίνα είναι αποφασισμένη να μην τεθεί στο περιθώριο. Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε πριν από τη συνάντηση του Κιμ με τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζάε Ιν τον Απρίλιο, και –πιθανότατα τον Μάιο –με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Οι πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν σίγουρο πως ο κινέζος πρόεδρος συζήτησε με τον Κιμ Γιονγκ Ουν για τις δύο αυτές συναντήσεις και για το πώς θα πρέπει να τις χειρισθεί.
Οπως μάθαμε από τα tweets που έσπευσε να αναρτήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, «ο πρόεδρος Σι μού είπε ότι πήγε πολύ καλά η συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος ανυπομονεί για τη συνάντησή του μαζί μου. Υπάρχει μεγάλη περίπτωση, τελικά, ο Κιμ να κάνει το σωστό για τον λαό του και την ανθρωπότητα και να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα». Υπάρχει; Σε βορειοκορεατική ανακοίνωση αναφέρεται ότι το «θέμα της αποπυρηνικοποίησης στην Κορεατική Χερσόνησο μπορεί να επιλυθεί. Χρειάζονται όμως ταυτόχρονα βήματα προς την ειρήνη». Τι σημαίνει αυτό; Ισως υπενθυμίζεται η παλιά απαίτηση της Πιονγκγιάνγκ να αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Νότια Κορέα, κάτι που καμιά αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει συζητήσει καν.
Σίγουρα θα πρόκειται για μια σκληρή παρτίδα πολιτικού σκακιού. Ενώ έχει αρχίσει η συζήτηση για αποπυρηνικοποίηση, φωτογραφίες από αμερικανικούς δορυφόρους δείχνουν ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε η κατασκευή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Γιονγκμπιόν, όπου άρχισε το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας τη δεκαετία του ’60. Η Πιονγκγιάνγκ επιμένει ότι ο αντιδραστήρας θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τους πολίτες. Ομως μπορεί επίσης να παράγει πλουτώνιο, που χρησιμοποιείται στα πυρηνικά όπλα. Ο νέος πυρηνικός αντιδραστήρας θα αποτελέσει ένα από τα βασικά σημεία συζήτησης στη σύνοδο Τραμπ – Κιμ, αν φυσικά αυτή πραγματοποιηθεί τελικά.

Σημάδι μεταρρύθμισης;

Το ταξίδι στην Κίνα θα ενισχύσει την εικόνα του Κιμ στο εσωτερικό της Βόρειας Κορέας, ενώ ανοίγει τον δρόμο για περιορισμένες μεταρρυθμίσεις. Στο Πεκίνο επισκέφθηκε «έκθεση καινοτομίας» στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και βιομηχανικές εγκαταστάσεις στα περίχωρα της πρωτεύουσας, σημάδι ότι οι Κινέζοι τον προτρέπουν να υιοθετήσει κάποιες οικονομικές αλλαγές.