Καιρός να βγάλουμε τα άπλυτα των δρομέων στη φόρα! Ε μα πώς αλλιώς θα μάθουμε να τα πλένουμε σωστά; Ως γνωστόν, τα τεχνικά ρούχα τρεξίματος κατασκευάζονται από ειδικά υλικά που αντέχουν στις δρομικές κακουχίες (γι’ αυτό άλλωστε είναι και ακριβούτσικα). Αν τα υποβάλλουμε σε επιπλέον περιττές «δοκιμασίες», τα ταλαιπωρούμε άδικα. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν για να τα κρατάμε σε «φόρμα» και να τα χαιρόμαστε για πολύ πολύ καιρό;
Βρίσκεται στο εσωτερικό των ρούχων και συχνά την κόβουμε για να μη μας ενοχλεί. Ομως εκεί βρίσκονται όλες οι SOS πληροφορίες! Δηλαδή οι οδηγίες των κατασκευαστών σχετικά με τη σωστή φροντίδα τους. Παρατηρούμε κι αναγνώριζουμε τα σύμβολα: αφορούν τη θερμοκρασία πλυσίματος και σιδερώματος, την ανοχή στη χρήση λευκαντικών και στεγνωτηρίου κ.λπ.
2. Οχι στα νωπά άπλυτα
Εκεί βαθιά στο καλάθι απλύτων συμβαίνουν βρώμικα πράγματα! Η κλεισούρα, το σκοτάδι και η υγρασία ευνονούν την ανάπτυξη βακτηρίων και μικροβιών. Αν πετάμε κατευθείαν στα άπλυτα τα ιδρωμένα ρούχα μας, ρισκάρουμενα αποκτήσουν μια μόνιμη, άσχημη, ξινή (δεν – περιγράφω – άλλο) μυρωδιά. Αυτή «ποτίζει» τις ίνες, συσσωρεύεται με τον χρόνο και δεν απομακρύνεται με τα πλυσίματα. Γι’ αυτό, ή κάνουμε μπουγάδα αμέσως ή αφήνουμε τα ρούχα να στεγνώσουν πριν ριχτούν στα άπλυτα.
3. Ναι στη σωστή διαδικασία
Τα τεχνικά ρούχα χρειάζονται ειδική μεταχείριση και συνθήκες πλυσίματος ώστε να μην καταστραφούν οι ευαίσθητες, συνθετικές ίνες τους. Επομένως ρυθμίζουμε το πλυντήριο σε χαμηλή θερμοκρασία και στροφές στιψίματος και –οι πιο μερακλήδες –αναζητήστε στα σουπερμάρκετ (ή στο Διαδίκτυο) απορρυπαντικά ειδικά για αθλητικά ρούχα: κάνουν καλή δουλειά ακόμη και στους 20 βαθμούς, ενώ περιέχουν ένζυμα που εξουδετερώνουν τις δυσάρεστες οσμές και τους σκληρούς λεκέδες από ιδρώτα, χώμα κ.λπ. Τip: Χρησιμοποιούμε 1/4 φλιτζανιού μαγειρική σόδα διαλυμένη σε 1 φλιτζάνι ξίδι. Ο συνδυασμός αυτός δημιουργεί ένα δυνατό, οικολογικό και οικονομικό απορρυπαντικό πολύ φιλικό προς τα αθλητικά ρούχα.
4. Οχι στο μαλακτικό
«Μπορεί να κάνει τις πετσέτες και τα σεντόνια μας πιο αφράτα και απαλά, αλλά για τα τεχνικά ρούχα είναι ολέθριο» υποστηρίζει στο αμερικανικό περιοδικό «Runner’s World» η Μελίσα Μέικερ, μία από τις πιο διάσημες «καθαρίστριες» του YouTube με δικά της βιβλία και πολλές χιλιάδες συνδρομητές στο διαδικτυακό κανάλι της. «Τα μαλακτικά προϊόντα επικάθονται στην επιφάνεια των υφασμάτων παγιδεύοντας την υγρασία και τις οσμές, οπότε σαμποτάρουν την τεχνολογία των ρούχων που τους επιτρέπει να “αναπνέουν”». Κι εδώ το ξίδι αποδεικνύεται θαυματουργό! Η Μέικερ προτείνει να ρίξουμε στη θήκη του μαλακτικού 1/2 – 1 φλιτζάνι ξίδι για ρούχα απαλά χωρίς φθορές.
5. Ξεχάστε το στεγνωτήριο
Ο θερμός αέρας βλάπτει σοβαρά τα τεχνικά ρούχα, αυξάνει τις δυσάρεστες οσμές και μπορεί να μετατρέψει το Medium μπλουζάκι σε Extra Small! Απλώνουμε τα πλυμένα ρούχα ώστε να στεγνώσουν φυσικά και αν θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία χρησιμοποιούμε ανεμιστήρα.
Σωστή «αποκατάσταση» και στα δρομικά μας ρούχα λοιπόν. Προσέχουμε για να έχουμε!