Εχεις ετοιμάσει τα πράγματά σου από το προηγούμενο βράδυ, έχεις πέσει για ύπνο από νωρίς για να βγει η προπόνηση σούπερ.
Ολα είναι σωστά προγραμματισμένα, χτυπάει το ξυπνητήρι μέσα στο μαύρο χάραμα, πετάς τα σκεπάσματα και σηκώνεσαι. Και τότε το νιώθεις. Αουτς!
Ο πόνος στο πέλμα είναι δυνατός. Κουτσαίνεις. Κάνεις λίγα βήματα. Μετά από λίγο νιώθεις αρκετά καλά ή και εντελώς καλά. Σκέφτεσαι λοιπόν πως δεν έχεις κάτι και απλά ήταν ιδέα σου. Αυτό όμως θα συνεχιστεί και τα επόμενα πρωινά και κάποιες φορές μετά από αρκετή ώρα σε καθιστή θέση και αν είσαι αρκετά άτυχος θα πονάς στο πέλμα σου και θα δυσκολεύεσαι να βαδίσεις όλη μέρα.
Ονομασία πάθησης: πελματιαία απονευρωσίτιδα. Εντάξει, τα ονόματα στις παθήσεις είναι τόσο τρομαχτικά «επιστημονικά» που αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι λίγο πριν το τέλος. Μην ανησυχείς, το τέλος δεν έρχεται… ακόμα.
Τα πράγματα είναι πιο απλά από το όνομά τους. Σταμάτα για λίγο καιρό το τρέξιμο. Το ξέρω, έχεις αρχίσει να με μισείς.
Συμβουλέψου τον ορθοπεδικό και τον φυσικοθεραπευτή σου. Το ξέρω, έχουν αρχίσει να με συμπαθούν.
Φρόντισε όμως και συ λίγο την κατάσταση. Χρησιμοποίησε πάγο και κάνε ασκήσεις.
Σου ‘χω λύση δύο σε μία: γεμίζεις πλαστικό μπουκάλι με νερό, το παγώνεις και ρολάρεις το πέλμα σου επάνω του, παγώνεις αλλά σ’ αρέσει.
Κάνε ήπιες διατάσεις. Ηπιες ε; Κανόνισε. Δες μήπως πρέπει να πάρεις και καινούργια παπούτσια.
Οταν ξεκινήσεις το τρέξιμο, μην βγεις στους δρόμους αλλά πήγαινε σε κάποιο κοντινό σου γήπεδο με γκαζόν. Τρέξε εκεί αργά στην αρχή. Περπάτησε και λίγο ξυπόλητος στο χόρτο και οπωσδήποτε μετά πάγο.
Θα περάσει γρήγορα ο καιρός και μια μέρα εκεί στα χαράματα θα σηκωθείς σαν ελαφάκι στις μύτες των ποδιών σου και θα φύγεις για προπόνηση χωρίς πόνο στο πέλμα και μ’ ένα πλατύ χαμόγελο. Διότι το τέλος δεν το έφερε ούτε αυτός ο τραυματισμός με το όνομα – σιδηρόδρομο.
Η Κατερίνα Βλαχαντώνη είναι φυσικοθεραπεύτρια και μαραθωνοδρόμος