Είναι «χάδι» η ποινή του ΠΑΟΚ; Ή είναι εξαιρετικά αυστηρή; Εξαρτάται από ποια σκοπιά το βλέπει κανείς. Αν σκεφτεί ότι η ποινή που επιβλήθηκε στον ΠΑΟΚ είναι ίδια με αυτή που επιβλήθηκε στον Παναθηναϊκό πέρυσι για το κουτάκι μπίρας που έπεσε στον Βλάνταν Ιβιτς, η ποινή είναι μικρή. Αν συνυπολογίσει κάποιος την ευκολία με την οποία στην Ελλάδα παρακάμπτεται μια ποινή απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα, σαν αυτή με την οποία τιμωρήθηκε ο Ιβάν Σαββίδης, η ποινή είναι η ελάχιστη δυνατή. Αν συγκρίνεις την ποινή του Λούμπος Μίχελ, που εισέβαλε στο γήπεδο κι απείλησε διαιτητή, με αυτή που είχε δεχτεί ο Μανόλο Χιμένεθ, προπονητής της ΑΕΚ, για χειρονομία στην εξέδρα, βγαίνεις από τα ρούχα σου: ο Ισπανός τιμωρήθηκε αυστηρότερα. Αν, όμως, συνυπολογίσεις ότι εξαιτίας αυτής της ποινής ο ΠΑΟΚ έχασε ένα πρωτάθλημα, που ένα μήνα πριν είχε στην τσέπη, η ποινή είναι σκληρή.

Το χάδι

Ακούγονται και γράφονται πολλά. Αφού θυμίσω ότι υπάρχει έφεση, θα ήθελα να σας μιλήσω για μια άλλη ποινή που βγήκε χθες και που ίσως είναι αυτή που πραγματικά έκρινε το πρωτάθλημα: αναφέρομαι στην ποινή που δέχτηκε ο ΠΑΟΚ για τα επεισόδια που έκαναν οι οπαδοί του την 20ή αγωνιστική στο ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Οσο κι αν ακούγεται περίεργο, η απόφαση του αθλητικού δικαστή για όσα έγιναν σε ένα ματς που τελείωσε στις 2 Φεβρουαρίου (!) βγήκε μόλις χθες. Ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε με 30 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο κι αυτό είναι πραγματικά «χάδι». Ενα χάδι που στοίχισε στον ΠΑΟΚ ένα πρωτάθλημα. Επιτρέψτε μου να σας το εξηγήσω.

Χριστομπίλ

Στις 2 Φεβρουαρίου ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε στα Γιάννινα με αντίπαλο τον ΠΑΣ, που τον υποδέχτηκε περίπου ως πρωταθλητή που κατέφθασε περιχαρής για να παίξει μαζί του ένα ματς – φιέστα πρωταθλήματος. Λίγες μέρες πριν ο Μάκης Γκαγκάτσης, υπάλληλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ο πρόεδρος του ΠΑΣ κ. Χριστοβασίλης (γνωστός στο ελληνικό ποδόσφαιρο ως «Χριστομπίλ» μολονότι τίποτα στην εμφάνισή του δεν θυμίζει πλεϊ-μομπίλ), είχαν πιει καφέ στο Μακεδονία Παλάς –το αναφέρω ως απόδειξη πολιτισμένων σχέσεων, μην πάει ο νους σας στο πονηρό. Σε ένα ματς σχεδόν φιλικό, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ θεώρησαν σωστό να κάνουν επεισόδια. Γατί; Ετσι για πλάκα.

Καταστροφή

Η τοπική Αστυνομία στα Γιάννινα, ως εκ θαύματος, δεν είδε τίποτα. Το τι έγινε στο γήπεδο το κατέγραψε η αρμόδια επιτροπή της ΓΓΑ, που έβγαλε και το πόρισμα για τις ζημιές. Είχαμε καταστροφή καθισμάτων στη θύρα 7 (370 καθίσματα), στη θύρα 6 (110 καθίσματα) και στη θύρα 8 (93 καθίσματα), είχαμε σπάσιμο μιας κάμερας της Αστυνομίας. Είχαμε ξήλωμα (!) της εσωτερικής σιδερένιας πόρτας από το εκδοτήριο εισιτηρίων, σπάσιμο των διαχωριστικών πλεγμάτων που βρίσκονται ανάμεσα στις θύρες 7 και 8 και καταστροφή του τουρνικέ της θύρας 4. Κι όμως, κανείς δεν είδε τίποτα. Ο αθλητικός εισαγγελέας άσκησε δίωξη πολλές μέρες αργότερα με βάση δημοσιεύματα. Χωρίς εκθέσεις η υπόθεση εξετάστηκε πολλές μέρες αργότερα. Και χθες βγήκε η απόφαση, που είναι φυσικά αστεία. Ομως είναι ένα αστείο που πληρώθηκε ακριβά. Διότι αν είχε καταδικαστεί ο ΠΑΟΚ για τα όσα έγιναν στα Γιάννινα δεν θα είχαμε το ντόμινο των εξελίξεων που οδήγησαν στην καταστροφή του.

Μετακινήσεις

Ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να έχει τιμωρηθεί με μια ή δυο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών: θα είχε εκτίσει την ποινή του στο ματς με την ΑΕΛ ή, αν αυτή ήταν μεγαλύτερη, θα είχε παίξει χωρίς κόσμο με τον Ολυμπιακό. Αν έπαιζε χωρίς κόσμο με τον Ολυμπιακό δεν θα είχαν γίνει όσα έγιναν –ο κύριος που πέταξε το ρολό στον Γκαρσία δεν θα ήταν στο γήπεδο. Αλλά και με μια αγωνιστική να είχε τιμωρηθεί ο ΠΑΟΚ θα είχε αντιμετωπίσει το ματς με τον Ολυμπιακό διαφορετικά: κυρίως δεν θα είχε την έπαρση που έδειξε μετά τα Γιάννινα και που φούσκωσε μετά τα όσα ακολούθησαν το ματς με τον Ολυμπιακό. Ο πανικόβλητος υφυπουργός κ. Βασιλειάδης, μετά τα επεισόδια στα Γιάννινα, είχε απαγορεύσει τις μετακινήσεις «για να μην κριθεί το πρωτάθλημα στα δικαστήρια» όπως είχε πει. Στη δήλωσή του, οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ είδαν ένα υφυπουργό που αγωνιά μήπως η ομάδα τους χάσει το πρωτάθλημα. Οταν έβγαλε νυχτιάτικα απόφαση η Επιτροπή Εφέσεων για να αγωνιστεί ο ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ με τρεις βαθμούς παραπάνω και την Τούμπα γεμάτη, όλοι πίστεψαν πως το πρωτάθλημα είναι δικό τους με τις ευλογίες των θεσμικών οργάνων. Πώς να μην μπουκάρει στο γήπεδο ο Ιβάν όταν είδε τον Κομίνη να συζητά αν το γκολ του Βαρέλα πρέπει να ακυρωθεί;

Κουμπούρι

Μια σοβαρή ποινή για τα επεισόδια στα Γιάννινα θα είχε αλλάξει την ιστορία του πρωταθλήματος. Και θα είχε γλιτώσει και τον Ιβάν απο τον προσωπικό διασυρμό, γιατί η φωτογραφία του με το κουμπούρι στο γήπεδο θα τον κυνηγάει για πάντα…