Ακούσατε προφανώς για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο Νίκος Κοτζιάς προκειμένου να κλείσει τα ραντεβού του με τους πολιτικούς αρχηγούς. Εγώ, λοιπόν, μαθαίνω ότι με ένα από τα κόμματα, τη ΝΔ συγκεκριμένα, επικοινώνησε μέσω SMS για να ρωτήσει εάν θα δεχόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να τον ενημερώσει. Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας έστειλε το πρώτο του μήνυμα με αποδέκτη τον Γιώργο Κουμουτσάκο. Μέσα σε τέσσερις γραμμές, ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Ο γαλάζιος τομεάρχης Εξωτερικών, αφού επικοινώνησε με τον αρχηγό του για να του μεταφέρει το αίτημα, απάντησε μέσα σε λίγα λεπτά, επίσης με γραπτό μήνυμα. «Εάν θέλεις να ενημερώσεις τη ΝΔ, τότε θα ενημερώσεις εμένα. Ο πρόεδρος δεν έχει αντίρρηση να ενημερωθεί απευθείας από τον Πρωθυπουργό για οποιαδήποτε εθνικό θέμα» έγραψε ο Κουμουτσάκος. Η απάντηση ήταν ένα «καλώς» από την πλευρά του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και κάπου εκεί έληξε η επικοινωνία. Δυστυχώς, δεν είμαι σε θέση να σας ενημερώσω εάν ήταν απλά ηλεκτρονικά μηνύματα ή μέσω viber. Επιφυλάσσομαι ωστόσο.

Οι Γερμανοί (τώρα) είναι φίλοι μας
Πράκτοράς μου στο Μαξίμου με ενημέρωσε για μια επίσκεψη που πολύ απόλαυσε ο Αλέξης Τσίπρας. Χθες, ένας Γερμανός μπήκε στο πρωθυπουργικό μέγαρο και ο ένοικός του μόνο που δεν άνοιξε σαμπάνιες με όσα άκουσε.
Πώς αλλάζουν οι καιροί, ε; Αναφέρομαι στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Telekom AG Timotheus Höttges –που συνοδευόταν από εκπροσώπους του ΟΤΕ –και ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την απόφαση της εταιρείας να επενδύσει 2 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια στην ελληνική οικονομία για την ανάπτυξη τεχνολογικών δικτύων οπτικών ινών για οικιακή χρήση και 5G ώστε ένα εκατομμύριο νοικοκυριά να αποκτήσουν συνδέσεις ταχύτητας 1 Gigabit.
Ο πράκτοράς μου μίλησε για σαμπάνιες γιατί το στενό τσιπρικό επιτελείο υποστήριζε μετά πως η επένδυση αυτή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και ταυτόχρονα σημαντικό βήμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της. Στη συνάντηση, όπως έμαθα, συμμετείχαν ο Νίκος Παππάς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ. Μην πει κανείς στον παλιό καλό συριζαϊκό τους εαυτό ότι πανηγυρίζουν για μια γερμανική επένδυση. Δεν θα το αντέξει. Εγώ, πάντως, θα πω, μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις.

Ανδρουλακικές εκλογές;
Σας έγραφα χθες για προβλήματα που αντιμετωπίζουν Γεννηματά και Ανδρουλάκης ως προς τη στελέχωση της Κεντρικής Επιτροπής. Θέλω να ξέρετε ότι ο ευρωβουλευτής προσανατολίζεται στο να εκλέξει τους δικούς του. Για να αποφύγει, εικάζω, τη βάσανο της επιλογής. Ποιο ακριβώς θα είναι το εκλεκτορικό σώμα, δεν ξέρω. Αλλά έχω μεγάλη περιέργεια να μάθω. Να επισημάνω απλώς ότι υποτίθεται πως συμφώνησαν να ορίσουν τα όργανα για να αποφύγουν τις εντάσεις και τα παζάρια στο Συνέδριο.

Λείπουν σε ταξίδια για δουλειές

Προχθές το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφοριοδότη μου, στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά έφτασε στα όρια της απόγνωσης.

Οπως μου μεταφέρθηκε, είχε εντολή από την ίδια την πρόεδρο να ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές προκειμένου να φιξαριστεί επιτέλους η ημερομηνία που θα συνεδριάσουν προκειμένου να ορίσουν τους αντιπροσώπους τους στη Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής.

Το επιθυμητό θα ήταν να γίνει η εν λόγω συνεδρίαση ακόμη και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ελα, όμως, που προέκυψαν δυο ζητήματα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης φεύγει σήμερα για Λατινική Αμερική, Παναμά και Κολομβία, για την ακρίβεια. Και ο Γιώργος Καμίνης βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ. Οπότε δεν θα υπήρχε απαρτία. Οπως το κόβω, μάλλον θα πάνε για μετά το Πάσχα.

Προσφυγική κρίση στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ

Τελικά το έχει η θέση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής να τα ακούει από τους συντρόφους του, καθώς μετά τον Γιάννη Μουζάλα, χτες αργά το βράδυ ήταν η σειρά του νέου υπουργού Δημήτρη Βίτσα να εισπράξει τα πυρά αρκετών συντρόφων του για το Προσφυγικό, κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αιτία η επιλογή του Βίτσα να φέρει μετά το Πάσχα νομοσχέδιο στη Βουλή που θα επιταχύνει τη διαδικασία εκδίκασης των αιτήσεων ασύλου, ταυτόχρονα όμως θα αποκλείει από την προσφυγή στην τακτική Δικαιοσύνη εκείνους που θέλουν να αμφισβητήσουν με ένδικα μέσα την απόρριψη της αίτησής τους.

Αυτό ανοίγει βεβαίως τον δρόμο για πιο πολλές και γρήγορες επιστροφές προς την Τουρκία εκείνων που δεν λαμβάνουν άσυλο. Ο Βίτσας υποστήριξε ότι η διαδικασία θα αποσυμφορήσει τα κέντρα υποδοχής στα νησιά του Α. Αιγαίου. Πάντως η Τασία Χριστοδουλοπούλου και αρκετοί σύντροφοι του Βίτσα έβαλαν τις φωνές, απαντώντας ότι το νομοσχέδιο ούτε το πρόβλημα λύνει ούτε επανενώσεις οικογενειών προβλέπει.

Κατά τα άλλα, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε το Συμβούλιο για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με Αλβανία και ΠΓΔΜ, ενώ «καλοδεχούμενη» είναι στην Κουμουνδούρου η πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά για τη συνταγματική αναθεώρηση. Η συζήτηση πάντως θα ανοίξει μετά τον Αύγουστο.