Το «εφιαλτικό» για την ελληνική κυβέρνηση σενάριο της σύνδεσης της επιστροφής των δύο ελλήνων στρατιωτικών με μια «ανταλλαγή» τους με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που κατέφθασαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016 ήρθε χθες αιφνιδίως στην επιφάνεια. Οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητεί μεν την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων, αλλά δεν έχει πει τίποτα για την άρνηση της Ελλάδος να εκδώσει τους 8 Τούρκους έχουν δημιουργήσει βαρύ κλίμα. Παράλληλα, αργά χθες το απόγευμα, έγινε γνωστό ότι κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας υπό τον Ερντογάν συζητήθηκαν εκτενώς οι εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και οι σχέσεις με την ΕΕ. Το μήνυμα, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ήταν ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της.
Στην Αθήνα την ίδια ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη ένα θέατρο του παραλόγου, με πρωταγωνιστές τους ΑΝΕΛ, στο οποίο βρέθηκε εγκλωβισμένο και το Μαξίμου. Αντίθετα με τη σκληρή γραμμή απέναντι στην Αγκυρα, στην οποία επενδύει ο Πάνος Καμμένος, τα όσα «υπονόησε» ο Ερντογάν ενισχύθηκαν δυστυχώς από την –τουλάχιστον άστοχη –δήλωση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη, ο οποίος έθεσε ευθέως το ζήτημα της ανταλλαγής των 2 με τους 8. Παραδεχόμενος μάλιστα ότι δεν έχει καν συζητήσει αυτό το ζήτημα με τον Καμμένο (που σημειωτέον έχει πει ότι οι δύο στρατιωτικοί είναι όμηροι), ο Κατσίκης είπε ότι «αν αποφασίσουν οι ηγεσίες των δύο χωρών ότι μπορούν να παρακάμψουν την ελληνική και την τουρκική Δικαιοσύνη και να προβούν σε μία τέτοια ανταλλαγή, πιστεύω ότι θα μπορούσε να τελειώσει το θέμα»!
Η δήλωση Κατσίκη, την οποία ανεπιτυχώς προσπάθησε να ανασκευάσει στη συνέχεια ο βουλευτής, κάνοντας λόγο για «υποθετική απάντηση σε υποθετική ερώτηση», έδειξε το ενδοκυβερνητικό αλαλούμ που επικρατεί σε μια υπόθεση που αναμφίβολα δοκιμάζει τις αντοχές της Αθήνας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υποχρεώθηκε δημοσίως να ξεκαθαρίσει ότι «δεν έχει ζητηθεί καμία ανταλλαγή, ούτε επισήμως, ούτε ανεπισήμως». «Ανταλλαγές δεν προβλέπονται και δεν μπορούν να γίνουν» ήταν το κυβερνητικό μήνυμα.
ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΑ. Την τοποθέτηση Κατσίκη αποδοκίμασαν και οι ΑΝΕΛ. Ο Δημήτρης Καμμένος του συνέστησε να ζητήσει συγγνώμη, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Λαζαρίδης ανέφερε ότι «είναι ανεξάρτητη η Δικαιοσύνη, δεν μπορεί να επηρεαστεί από την κυβέρνηση». Η απαράδεκτη παρέμβαση του έλληνα βουλευτή όμως έγινε αμέσως… σημαία από πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εφημερίδα «Hurriyet», η οποία έσπευσε να γράψει ότι η Ελλάδα μιλάει πρώτη φορά για ανταλλαγή –θέλοντας προφανώς να δημιουργήσει κλίμα.
Ο Ερντογάν πάντως είχε εμφανιστεί νωρίτερα να συνδέει εμμέσως τις δύο υποθέσεις, αν και επέμεινε ότι αυτό δεν ισχύει. Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε με τον Ντόναλντ Τουσκ και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την υπόθεση των δύο στρατιωτικών στη Βάρνα, ο τούρκος πρόεδρος ουσιαστικά «πλήρωσε» τους δύο άνδρες με το ίδιο νόμισμα περί της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και διαμαρτυρήθηκε για την αφωνία τους στο θέμα των 8. Για τα όσα έλαβαν χώρα στη Συνάντηση ΕΕ –Τουρκίας συζήτησαν χθες τηλεφωνικά ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο βούλγαρος ομόλογός του Μπόικο Μπορίσοφ –χωρίς να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
«Είπαμε ότι αυτό το θέμα το χειρίζεται η Δικαιοσύνη. Οι οικογένειες των στρατιωτικών και οι αξιωματούχοι του ελληνικού προξενείου τους επισκέπτονται. Μας είπαν (σ.σ.: οι κκ. Τουσκ και Γιούνκερ): “Είσαστε μεγάλη χώρα. Είσαι ένας ισχυρός πρόεδρος. Απελευθέρωσε τους δύο στρατιώτες”. Τους απάντησα ότι δεν είμαι ισχυρότερος από τη Δικαιοσύνη και ότι θα έπρεπε να περιμένουμε την απόφαση των δικαστικών αρχών» είπε ο Ερντογάν.
Πρόσθεσε όμως ότι «τους επισήμανα ότι αυτοί που δίνουν τόση έμφαση στο ζήτημα αυτών των δύο στρατιωτικών δεν αναφέρουν το αίτημα έκδοσης για τους στρατιώτες μας που δραπέτευσαν στην Ελλάδα αφού συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Φυσικά, καμία σύνδεση δεν θα έπρεπε να γίνεται μεταξύ των δύο περιστατικών. Το γεγονός όμως είναι ότι αυτοί που συμμετείχαν στο πραξικόπημα βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα. Δεν τους έχουν εκδώσει παρά τα αιτήματά μας. Αυτοί που δεν είπαν τίποτα για τούτο, μιλούν τώρα για την απελευθέρωση δύο ελλήνων στρατιωτικών».
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ – ΠΑΪΑΤ
Αμερικανική ενεργοποίηση για τους δύο στρατιωτικούς
Το θέμα της άμεσης απελευθέρωσης των δύο ελλήνων στρατιωτικών που εξακολουθούν να κρατούνται στις τουρκικές φυλακές έθεσε ακόμη μία φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, κατά τη συνάντηση που είχαν χθες, ύστερα από αίτημα του αμερικανού διπλωμάτη. Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι κατά το παρελθόν τέτοιου είδους συμβάντα λύνονταν μέσα σε λίγες ώρες και η διαχείριση γινόταν σε τοπικό επίπεδο. Επισημαίνεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ήδη θέσει το ζήτημα τόσο στη σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τραμπ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ όσο και στον εμίρη του Κατάρ, τον οποίο είδε στην Ντόχα προ ολίγων ημερών.