Την ενόχληση της αμερικανικής πρεσβείας προς την κυβέρνηση, αναδεικνύει ο Βηματοδότηςμε αφορμή τη νέα συνάντηση του Τζ. Πάιατ με τον Κ. Μητσοτάκη.
Γράφει χαρακτηριστικά:
Ισως να μην το έχετε προσέξει, αλλά είναι η τρίτη φορά, σε σύντομο χρονικό διάστημα, που ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ συναντάται με τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη (φωτογραφία από την προηγούμενη συνάντησή τους). Και η τρίτη φορά έγινε κατόπιν αιτήματος του αμερικανού πρεσβευτή. Τι ακριβώς συμβαίνει, γιατί ο κ. Πάιατ θέλει να βλέπει τόσο συχνά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντί τον Πρωθυπουργό ή τον υπουργό Εξωτερικών; Τη στιγμή μάλιστα που στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του μόνο καλά λόγια έχει να πει για τον κ. Τσίπρα;
Οι εκδοχές
Κατά μία (γαλάζια) εκδοχή, ο αμερικανός πρεσβευτής αρχίζει να εμπιστεύεται περισσότερο τον κ. Μητσοτάκη επειδή τον βλέπει εν δυνάμει μελλοντικό πρωθυπουργό. Μια δεύτερη (επίσης γαλάζια) εκδοχή αφορά τα προβλήματα στις ενδοκυβερνητικές σχέσεις. Είναι γνωστό ότι στο τρίγωνο Μαξίμου, υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας δεν υπάρχει ο πρέπων συντονισμός, οι υπουργοί δεν μιλιούνται μεταξύ τους και τους κάνει τον διαιτητή ο Πρωθυπουργός. Τέλος, κατά μία τρίτη (πάλι γαλάζια) εκδοχή, ο πολιτικός έρωτας του αμερικανού πρεσβευτή με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει να κάνει με τους Ρώσους. Λένε συγκεκριμένα ότι οι Αμερικανοί έχουν ενοχληθεί για τις σχέσεις κυβερνήσεως με τον Ιβάν Σαββίδη, αλλά περισσότερο επειδή η Ελλάδα δεν έχει απελάσει, όπως πολλές άλλες χώρες έπραξαν (ανάμεσά τους η Αλβανία και τα Σκόπια), ρώσους διπλωμάτες.
Είπαν τα πάντα
Οπως και να ‘χει το πράγμα, ο κ. Πάιατ έμεινε περίπου μία ώρα μαζί με τον κ. Μητσοτάκη (παρουσία και του διπλωματικού του συμβούλου Κ. Αλεξανδρή). Συζήτησαν τα πάντα, αλλά δεν ανακοίνωσαν τα… πάντα. Το μόνο που ανακοινώθηκε ήταν ότι συζητήθηκε η υπόθεση των ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται σε φυλακές υψίστης φύλαξης στην Αδριανούπολη. Μου λένε ότι ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει πως οι Αμερικανοί δεν έχουν παίξει το τελευταίο τους χαρτί για τους έλληνες στρατιωτικούς. Ιδωμεν.