Ενοχλημένα εμφανίζονται τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, και γενικότερα η Αγκυρα από την άσκηση «Πυρπολητής» που διεξάγεται στα Δωδεκάνησα και μάλιστα έχει και πρόβλεψη για ανακατάληψη βραχονησίδων.
Σε μια προσπάθεια να αντιστρέψουν το κλίμα που δημιουργήθηκε τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας παίζουν το παιχνίδι της προπαγάνδας. Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV σε σχετικό ρεπορτάζ με ανταπόκριση από την Αθήνα την χαρακτήρισε ως “Ασκηση για την ανακατάληψη των Ιμίων από τις Ελληνικές δυνάμεις”.
Οπως αναφέρει ο Φιλελέυθερος Κύπρου, στο ρεπορτάζ, προβάλλονταν πλάνα αρχείου από στρατιωτικές ασκήσεις ενώ ο τίτλος που υπήρχε στην οθόνη ήταν “Ασκηση για την ανακατάληψη των Ιμιών”. Αναφερόταν επίσης ότι “η Ελλάδα έχει ξεκινήσει την άσκηση για την επανάκτηση κατεχόμενου νησιού, δήλωσαν αναλυτές στο NTV”.
“Προκλητική” χαρακτηρίζει και η τουρκική εφημερίδα ‘Σταρ’ , σύμφωνα με ανταπόκριση της Αννας Ανδρέου του ΚΥΠΕ, την άσκηση του ελληνικού στρατού ‘Πυρπολητής’ στα Δωδεκάνησα και υποστηρίζει ότι αυτή η κίνηση “θα κλιμακώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο”. Με τίτλο “Τους ‘τρώει’ ο ελληνικός ‘πυρπολητής’ ” η εφημερίδα γράφει ότι σχολιάζεται αρνητικά το γεγονός ότι για την άσκηση χρησιμοποιείται ο παρατσούκλι των Ελλήνων στρατιωτών που έκαψαν τα οθωμανικά πλοία το 1821.
“Η Ελλάδα προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες για να δημιουργήσει τετελεσμένα στις έρευνες φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η άσκηση που ξεκίνησε στα Δωδεκάνησα εφαρμόζει το σενάριο σύμφωνα με τον οποίο πρώτα διασφαλίζεται η ‘κατάκτηση’ ενός νησιού από αέρος και μετά απελευθερώνεται ολόκληρο”, σύμφωνα με εφημερίδα.
Η άσκηση
Σκοπός της άσκησης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στα βορειοδυτικά της Ρόδου, ήταν να επιβεβαιωθεί η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να αποκρούσουν καταλυτικά ενδεχόμενης εισβολή και να προχωρήσουν σε ανακατάληψη βραχονησίδας σε άμεσο και συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Η άσκηση τα ξημερώματα της Τετάρτης (μετά τις 2 π.μ.) σε όλες τις εμπλεκόμενες μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ειδικών Δυνάμεων. Στην άσκηση συμμετείχαν μία φρεγάτα, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι, ενώ ένα από τα πλοία Ταχείας Μεταφοράς τύπου «Zubr», μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων (μονάδες αμφίβιων καταδρομών, αλεξιπτωτιστές, μονάδες υποβρυχίων καταστροφών, πεζοναύτες κ.ά.), μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα.
Τις επιχειρήσεις στα Δωδεκάνησα υποστήριξαν από αέρος μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.