«Τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και η χθεσινή συνάντηση ήταν μια καλή ένδειξη ότι η πολιτική άσκησης μέγιστης πίεσης αποδίδει». Η εκτίμηση ανήκει στον Λευκό Οίκο που σχολίασε με αυτόν τον τρόπο τη συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο –την πρώτη του βορειοκορεάτη δικτάτορα με τον κινέζο ηγέτη από τότε που διαδέχθηκε ο πρώτος τον πατέρα του, το 2011.
Είναι όμως μια εκτίμηση που συμμερίζονται και οι αναλυτές, όπως ο Γκίντεον Ράχμαν στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Η στρατηγική του Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνει, ήταν από την αρχή σαφής: να ασκήσει στο βορειοκορεατικό καθεστώς τη μέγιστη πίεση χωρίς να αποκλείσει ακόμη και τον πόλεμο. Ο στόχος ήταν να εγκαταλείψει η Πιονγκγιάνγκ το πυρηνικό της πρόγραμμα και ειδικά την απειλή της κατασκευής πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές που θα μπορούσαν να πλήξουν το αμερικανικό έδαφος.
Ο στόχος αυτός φαίνεται να ήρθε πιο κοντά μετά την επίσκεψη του Κιμ στο Πεκίνο απ’ όπου δήλωσε ότι «το θέμα της αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου μπορεί να επιλυθεί». Μπορεί να έρθει ακόμη πιο κοντά μετά τη συνάντηση του Κιμ με τον Μουν Τζάε Ιν, τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας; Η συνάντηση ορίστηκε για τις 27 Απριλίου και θα είναι η τρίτη που πραγματοποιηθεί ποτέ ανάμεσα σε ηγέτες των δύο χωρών και τον Πόλεμο της Κορέας τη δεκαετία του 1950. Αξιωματούχοι των δύο χωρών συναντήθηκαν χθες για την προετοιμασία της συνάντησης που θα γίνει στην ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στις δυο χώρες –εκεί έχει κατασκευαστεί ένα κτίριο που διαθέτει εισόδους και από τις δύο πλευρές των συνόρων.
Οι αναλυτές δεν έχουν καμία αμφιβολία για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στην ταχύτητα των εξελίξεων οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες της Νότιας Κορέας –εκεί άρχισαν να λιώνουν οι πάγοι παρά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Από τότε πραγματοποιήθηκαν αρκετές συναντήσεις ανάμεσα σε αντιπροσωπείες των δύο χωρών, ενώ το δικό της λιθαράκι έβαλε και η διπλωματία της ποπ με νοτιοκορεάτες τραγουδιστές που τραγούδησαν στην Πιονγκγιάνγκ. Από το κάδρο δεν θα πρέπει ασφαλώς να μείνει έξω το Πεκίνο, δέκτης και αυτό των αμερικανικών πιέσεων να αναλάβει τον δικό του ρόλο στην τιθάσευση των πυρηνικών ορέξεων της Βόρειας Κορέας.
Η επιτυχία της ενδοκορεατικής συνάντησης πάντως θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την επιτυχία των συνομιλιών ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ. Για την Πιονγκγιάνγκ, επισημαίνουν οι παρατηρητές, το άνοιγμα προς τον Νότο είναι ο δρόμος που οδηγεί στις ΗΠΑ, ενώ αποτελεί μέρος της γενικότερης προσπάθειας του Βορρά να αρθεί μέρος των οικονομικών κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί. Πιθανολογείται ακόμη ότι το ραντεβού στο χωριό Πανμουντζόμ της ουδέτερης ζώνης θα δώσει το έναυσμα για ευρύτερες συνομιλίες και ανάμεσα σε περισσότερες πλευρές στην περιοχή.
Το βέβαιο είναι ότι θα χρειαστούν πάρα πολλές τέτοιες συναντήσεις –διμερείς, τριμερείς πολυμερείς –για να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα. «Κανένας δεν περιμένει να λυθούν τα προβλήματα της χερσονήσου με έναν – δύο γύρους» εξηγούσε διπλωματική πηγή στην «Γκάρντιαν». «Ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε είναι μακρύς. Αλλά γενικά το κλίμα είναι θετικό» συμπλήρωνε ο ίδιος. Χθες πάντως ο κινέζος διπλωμάτης Γιανγκ Τζιεχί μετέβη στη Σεούλ προκειμένου να ενημερώσει τον Μουν για τη μυστική επίσκεψη του Κιμ στο Πεκίνο και τη συνάντησή του με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Οι κινήσεις αυτές δεν είναι άσχετες με τις αυξημένες προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί πλέον σε όλους τους παίκτες της κορεατικής χερσονήσου.