Είδηση πρώτη και πιο σημαντική: Η κόρη του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ που δηλητηριάσθηκε μαζί με τον πατέρα της από νευροτοξική ουσία στη Βρετανία στις αρχές του μήνα δεν βρίσκεται πια σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς η υγεία της βελτιώνεται γοργά. Η ανακοίνωση έγινε χθες από τη διευθύντρια του νοσοκομείου του Σάλτσμπερι, όπου νοσηλεύονται τόσο η Γιούλια όσο και ο πατέρας της Σεργκέι, η κατάσταση της υγείας του οποίου παραμένει κρίσιμη αλλά σταθερή.

Είδηση δεύτερη: Επειτα από ενδελεχείς έρευνες σε όλα τα σημεία από τα οποία πέρασαν την 4η Μαρτίου, ημέρα της δηλητηρίασής τους ο Σκριπάλ και η κόρη του, οι βρετανοί επιθεωρητές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η νευροτοξική ουσία βρισκόταν στην εξώπορτα του σπιτιού τους. «Πιστεύουμε ότι οι Σκριπάλ ήρθαν σε πρώτη επαφή με τον νευροτοξικό παράγοντα στην εξωτερική τους πόρτα», δήλωσε ο Ντιν Χέιντον, από την υπηρεσία αντιτρομοκρατίας. «Οι ειδικοί εντόπισαν εκεί την υψηλότερη συγκέντρωση που έχουμε βρει μέχρι σήμερα, της ουσίας Novichok», πρόσθεσε. Οι έρευνες βέβαια συνεχίζονται και στο εμπορικό κέντρο που είχαν επισκεφθεί εκείνη την ημέρα οι Σκριπάλ, στο νεκροταφείο αλλά και στο εστιατόριο. Υπολογίζεται ότι περίπου 130 άτομα εκτέθηκαν στην χημική αυτή ουσία, που είναι πολύ επικίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η απόπειρα δολοφονίας του 66χρονου πρώην στρατηγού της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, που πρόδωσε δεκάδες ρώσους πράκτορες στους Βρετανούς, έχει οδηγήσει στο χειρότερο σημείο τις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Ηταν η πρώτη φορά που μια ισχυρή νευροτοξική ουσία στρατιωτικής παραγωγής χρησιμοποιήθηκε σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το Λονδίνο κατηγόρησε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την απόπειρα δολοφονίας ενώ 25 δυτικές χώρες απέλασαν περισσότερους από 150 ρώσους διπλωμάτες.

Η Ρωσία αρνείται την χρήση του Novichok, το οποίο είναι γνωστό πως αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τον σοβιετικό στρατό. Η Μόσχα λέει πως υποπτεύεται ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να υποκινήσουν αντιρωσική υστερία και έχει προειδοποιήσει ότι θα προβεί σε σκληρά διπλωματικά αντίποινα για τις απελάσεις των διπλωματών της. Μάλιστα χθες, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κατήγγειλε τη Βρετανία ότι παραβιάζει τον διεθνή νόμο καθώς αρνείται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την υγεία της 33χρονης Γιούλια Σκριπάλ.

Χθες, ο αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα Τζον Χάντσμαν σε συνέντευξή του δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παγώσουν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ, αλλά και να σκληρύνει το καθεστώς χορήγησης βίζας σε ρώσους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ. Ο Χάντσμαν είπε ότι είναι πιθανόν, καθιστώντας σαφές ότι η Ουάσιγκτον προς το παρόν περιμένει την απάντηση της Μόσχας στις απελάσεις 60 ρώσων διπλωματών από το αμερικανικό έδαφος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα συνεχίσει την πολιτική των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας. Περιέγραψε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο του ομίλου RBK, ότι «ειδικοί από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και μερικές άλλες χώρες εργάσθηκαν με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων» και κατέληξαν στα συμπεράσματά τους για την υπόθεση Σκριπάλ, ότι δηλαδή, για τη δηλητηρίαση υπάρχει άμεση σχέση με τη Ρωσία. Πρόσθεσε ότι «το Λονδίνο έδωσε στη Μόσχα πολλές ευκαιρίες για να εξηγήσει τι συνέβη, χωρίς όμως να δοθεί τελικά καμία διευκρίνιση».

60αμερικανούς διπλωμάτες και δεκάδες από άλλες χώρες θα απελάσει το Κρεμλίνο ως αντίποινα για τις απελάσεις 60 ρώσων διπλωματών και το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ, λόγω της απόπειρας δολοφονίας του Σκριπάλ. Στα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο ρώσος υπΕξ Σεργκέι Λαβρόφ περιλαμβάνεται και η διακοπή των συζητήσεων με την Ουάσιγκτον για το άνοιγμα αμερικανικού προξενείου στην Αγία Πετρούπολη.