Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ετοιμάζεται να επιβιβαστεί στο ελληνικό πρόγραμμα στέλνοντας το μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν χωρίς να διαψεύδει τις διαρροές ευρωπαίων αξιωματούχων τις προηγούμενες ημέρες για απαίτηση διπλής περικοπής σε αφορολόγητο και συντάξεις από το 2019.

Οι συζητήσεις για τη διευθέτηση του χρέους με τους ευρωπαίους έχουν «εντατικοποιηθεί» ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις ξεκαθαρίζοντας πως «θέλουμε να προχωρήσουμε με το ελληνικό πρόγραμμα». Μέχρι τώρα, οι δηλώσεις από την Ουάσιγκτον περιορίζονταν στην απαρίθμηση των προϋποθέσεων ενεργοποίησης του προγράμματος. Τώρα είναι ξεκάθαρη η επιθυμία του Ταμείου να γίνει και πάλι ομοτράπεζος των ευρωπαίων εταίρων, παίρνοντας θέση και στην μεταπρογραμματική περίοδο. Η ιδιαίτερη σχέση της Ελλάδας με το ΔΝΤ, ακόμα και αν λήξει το τρίτο πρόγραμμα του ESM τον Αύγουστο, θα συνεχιστεί για αρκετά χρόνια ακόμα, εκτιμούν πηγές με γνώση των διεργασιών. Οπως άλλωστε και η ενισχυμένη εποπτεία από τους Ευρωπαίους.

Για την ενεργοποίηση του Stand by Arrangement, του ελληνικού προγράμματος εν αναμονή, το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει πως χρειάζεται συμφωνία σε δύο πόλους: επαρκής διευθέτηση του ελληνικού χρέους και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Στο χρέος φαίνεται πως Ευρωπαίοι και Ταμείο συγκλίνουν. Αυτό άλλωστε αναφέρουν και ευρωπαϊκές πηγές. Στα μέτρα ή τις «μεταρρυθμίσεις» από την άλλη πλευρά, το Ταμείο κάθε άλλο παρά βάζει νερό στο κρασί του.

Στην ευθεία ερώτηση εάν το Ταμείο θα ζητήσει τελικά διπλή περικοπή σε συντάξεις και αφορολόγητο ο Τζέρι Ράις δήλωσε: «Εχουμε πει ότι θέλουμε να προχωρήσουμε με το ελληνικό πρόγραμμα με την παράλληλη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης χρέους. Συνεχίζουμε να πιέζουμε προς αυτές τις κατευθύνσεις. Εργαζόμαστε για τη διευθέτηση του χρέους και έχουν εντατικοποιηθεί οι προσπάθειες. Σε αυτό το πλαίσιο θα περιμένουμε τις συζητήσεις που θα γίνουν τους επόμενους μήνες με την ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαίους εταίρους σε σχέση με όσα έχουν συμφωνηθεί».

Οι σχέσεις ευρωπαίων – ΔΝΤ απορρόφησαν σημαντικό μέρος της συνέντευξης. Μετά τις πρόσφατες αιχμές Μοσκοβισί αναφορικά με την εγκυρότητα των προβλέψεων του Ταμείου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Ράις έδωσε επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις για «εξαιρετική και υγιή συνεργασία» και απάντησε εμμέσως πλην σαφώς στην κριτική περί λανθασμένων προβλέψεων παραπέμποντας στα επιτυχημένα προγράμματα Πορτογαλίας, Κύπρου και Ιρλανδίας όπου όπως τόνισε «πολλοί θα συμμερίζονταν την άποψη ότι η συμβολή του ΔΝΤ ήταν θετική και εποικοδομητική».

Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ. Νωρίτερα, μέσω ομιλίας του, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας κάλεσε όλους τους εμπλεκομένους να ξεκαθαρίσουν το συντομότερο δυνατό τόσο τον τύπο της μεταπρογραμματικής εποπτείας όσο και το ενδεχόμενο σύναψης ενός προληπτικού προγράμματος στήριξης για τη συνέχεια προκειμένου να διαλυθεί άμεσα η αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο διοικητής επανέλαβε σε πιο ήπιες γραμμές την άποψη της ΤτΕ ότι η υιοθέτηση ενός μεταπρογραμματικού πλαισίου στήριξης αντανακλά την ανάγκη ομαλής χρηματοδότησης των τραπεζών και της οικονομίας στην περίπτωση που η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας παραμείνει χαμηλότερη από την επενδυτική βαθμίδα και ιδίως εάν επιδεινωθούν οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές.