«Καταστρεπτική πιθανότητα» χαρακτηρίζει στα «ΝΕΑ» την ανταλλαγή των δύο ελλήνων στρατιωτικών με τους Οκτώ ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υπεύθυνος Αμυνας της ΔΗΣΥ, ο οποίος θα παραστεί και στη συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον Νίκο Κοτζιά την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει πως η διγλωσσία των δύο κυβερνητικών εταίρων δημιουργεί ένα «σχιζοφρενικό πρότυπο συγκυβέρνησης», επισημαίνοντας πως, αν η κυβέρνηση δεν κατέβει με ενιαία θέση στο Μακεδονικό, «το Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να λειτουργήσει ως δεκανίκι της παραπαίουσας συγκυβέρνησης».
Υπάρχει πιθανότητα η ανταλλαγή των Οκτώ με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς να μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;
Εάν υπάρχει, πρόκειται για καταστρεπτική πιθανότητα, γιατί κυρίως και πρωτίστως θα είναι αποδοχή και συμμόρφωση της κυβέρνησης σε εκβιασμό. Και όποιος ενδίδει σε έναν αρχικό εκβιασμό μπαίνει σε έναν κατήφορο που μετά δεν σταματά πουθενά. Αρα, εύχομαι και ελπίζω να έχουν απομείνει στην κυβέρνηση κάποια ελάχιστα ψήγματα ορθολογισμού, για να μην καταβαραθρώσει τη θέση της Ελλάδας απέναντι στη γείτονα χώρα.
Η διγλωσσία ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ πώς αντανακλάται στα εθνικά θέματα;
Εχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες κι αυτό φαίνεται από τα αδιέξοδα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης τόσο στα ζητήματα με την Τουρκία όσο και στο ζήτημα της FYROM. Δυστυχώς αυτό το σχιζοφρενικό πρότυπο συγκυβέρνησης με δύο ετερόκλητους αλλά και ανερμάτιστους εταίρους χειρίζεται τα θέματα της χώρας με καταστρεπτικό για τα εθνικά συμφέροντα τρόπο.
Θα ρισκάρει ο ΣΥΡΙΖΑ να φέρει το Μακεδονικό στη Βουλή; Αν τελικά δεν ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ, θα μπορούσε να βρει τις ψήφους για να περάσει μια λύση;
Εάν δεν υπάρξει ενιαία κυβερνητική θέση και πρόταση, το Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να λειτουργήσει ως δεκανίκι της παραπαίουσας συγκυβέρνησης. Αυτό το ξεκαθαρίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις. Κατά την άποψή μου, πάντως, δύσκολα θα βρεθούν χρήσιμοι ηλίθιοι για να παίξουν τον ρόλο του κομπάρσου σε ένα διαφαινόμενο φιάσκο στα εθνικά ζητήματα.
Μετά το Συνέδριο, ποιο είναι το μέλλον του Κινήματος Αλλαγής; Συμφωνείτε με τις μέχρι τώρα κινήσεις της ηγεσίας;
Συνδυάζουμε ανανέωση και εμπειρία. Πρέπει να είμαστε απολύτως συγκεκριμένοι για όσα πρέπει να γίνουν στη χώρα την επομένη των εκλογών. Κι όπως έγινε το 2011 και το 2012, εμείς να βάλουμε τις προϋποθέσεις της κυβερνητικής συνεργασίας όταν θα πάρουμε τη διερευνητική εντολή. Είπα και στο Συνέδριο πως όποιος δεν σκέφτεται έτσι μοιραία καταλήγει πολιτικό έρμαιο. Και το μόνο δίλημμα που θα του τεθεί είναι πίσω από ποιους θα συρθεί.
Τελικά, γιατί δεν ερωτηθήκατε επί της πρότασης για τη συνταγματική αναθεώρηση; Ηταν η κατάλληλη ώρα να ανοίξει το θέμα;
Ο γέγονε, γέγονε! Δεν πρόκειται να κάνουμε την τρίχα τριχιά, γιατί είναι λάθος να μεγαλοποιούμε τις καταστάσεις. Το ουσιαστικό ζήτημα που προέκυψε για μας αυτή την εβδομάδα είναι τούτο: η ανησυχία των πολιτών που μας εμπιστεύονται για τυχόν συνεννόηση του κόμματός μας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Διαβεβαιώνω, λοιπόν, τους πάντες: δεν υπάρχει καμία περίπτωση για οποιουδήποτε είδους συναλλαγή με την κυβερνητική πλειοψηφία. Με πολιτικές δυνάμεις που δεν έχουν ούτε όρια ούτε φραγμό ακόμη και ενώπιον των θεσμών και της ίδιας της δημοκρατίας αποκλείεται κάθε συνεννόηση. Και πέραν των πολιτικών θέσεων, υπάρχει και θέμα αυτοσεβασμού για μας τους ανθρώπους του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς.
Θεωρείτε πως ο Πρωθυπουργός θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται το θέμα κάνοντας ένα ακόμα άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά;
Προφανώς ο Πρωθυπουργός, απαξιωμένος πολιτικά, προσπαθεί με κάθε τρόπο να αντιμετωπίσει την κατακραυγή της κοινωνίας σε βάρος της διακυβέρνησής του. Αλλά όπως προείπα, τα κίνητρά του είναι φανερά και προκλητικά και γι’ αυτό δεν πρόκειται να πετύχει απολύτως τίποτε. Του συνιστώ να μην ξεχνά το ράπισμα που δέχτηκε από την παράταξή μας, όταν επιχείρησε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να οδηγήσει τη χώρα στην ακυβερνησία.
Είναι ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;
Ασφαλώς και είναι ανοιχτό, αφού οι ίδιοι το έχουν ανοίξει! Τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής είναι απόλυτα και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αποφασίσουν να δραπετεύσουν από την εξουσία. Σκοπίμως χρησιμοποιώ αυτό τον όρο γιατί ως τέτοιους τους αντιμετωπίζει ήδη η πολιτική ιστορία: ως λαθρεπιβάτες της εξουσίας.
Η Προανακριτική Επιτροπή για τη Novartis πήρε παράταση για μετά το Πάσχα. Υπάρχουν επιπλέον στοιχεία ή πρόκειται για επικοινωνιακό χειρισμό απέναντι σε αδιέξοδο;
Πώς φτάσαμε στο σημείο να απειλούμαστε με ποδοσφαιρικό Grexit;
Οι άνθρωποι που δίδαξαν τη βία στα πεζοδρόμια ως αντιπολίτευση είναι αδύνατον να είναι εκείνοι που θα «καθαρίσουν» τα ελληνικά γήπεδα από αυτήν. Γιατί, για να το πετύχουν αυτό, πρέπει να στραφούν εναντίον του εαυτού τους. Απόδειξη μάλιστα της αποτυχίας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποτελεί το γεγονός ότι κατά την περίοδο της διακυβέρνησής τους έγιναν τα μεγαλύτερης έκτασης επεισόδια, τα οποία οδήγησαν στην απειλή του ποδοσφαιρικού Grexit. Και ένα μήνυμα προς τον αρμόδιο υπουργό: Τα προβλήματα ουδέποτε λύθηκαν με συνεντεύξεις.