Στις 28/3 η «Αυγή» δημοσίευσε άρθρο με το οποίο έψεγε έξι εφημερίδες (μεταξύ των οποίων και «ΤΑ ΝΕΑ»…) επειδή δεν δημοσίευσαν «ούτε μονόστηλο» στην πρώτη σελίδα για το «σκάνδαλο» ύψους 230 εκατομμυρίων στο ΚΕΕΛΠΝΟ που είχε αποκαλύψει στη Βουλή ο Πολάκης.
Σύμφωνα με την «Αυγή», «αυτό συνέβη με διαταγή των αφεντικών». Πράγμα που υπονοεί ότι στη σημερινή Ελλάδα υπάρχουν κάποια «αφεντικά» που για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο τραβούν μεγάλο ζόρι με το ΚΕΕΛΠΝΟ και «διατάζουν» να μην μπει «ούτε μονόστηλο» στις εφημερίδες ιδιοκτησίας τους.
Η άλλη εξήγηση (που μάλλον δεν πέρασε από το μυαλό της «Αυγής»…) είναι πως κάποιοι άνθρωποι και κάποιες εφημερίδες θεωρούν τον Πολάκη αναξιόπιστο, μπαρουφολόγο και ανυπόληπτο.
Και γι’ αυτό δεν παίρνουν στα σοβαρά ό,τι λέει ή καταγγέλλει.
Ποιος έχει δίκιο; Η «Αυγή» ή εμείς;
Μία εβδομάδα μετά την παραπάνω καταγγελία, ο ίδιος Πολάκης εμφανίστηκε στην ίδια επιτροπή της ίδιας Βουλή.
Από τη δεύτερη εμφάνισή του προέκυψε ότι την προηγούμενη φορά είχε μπερδέψει τους αριθμούς, ότι είχε υπολογίσει δυο και τρεις φορές διάφορα ποσά, ότι δεν ήξερε τι πρόσθετε και τι αφαιρούσε.
Αποτέλεσμα; Τα 230 εκατομμύρια του σκανδάλου κατέβηκαν στα 140, ύστερα ανέβηκαν στα 170 και τελικά κατέληξαν στα… 70!
Λείπουν εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ. Είναι λίγα 70 εκατομμύρια για να μην ξέρουμε πού πήγαν;
Αντέτεινε διαμαρτυρόμενος κι εξευτελιζόμενος ο Πολάκης.
Οχι, δεν είναι λίγα. Αλλά δεν είναι ούτε 230, ούτε 170, ούτε 140.
Πράγμα που σημαίνει ότι στην αξιολόγηση των καταγγελιών Πολάκη είχαν δίκιο «ΤΑ ΝΕΑ» (μεταξύ άλλων εφημερίδων…) που δεν τους αφιέρωσαν ούτε μονόστηλο στην πρώτη σελίδα.
Και είχαν άδικο οι κυβερνητικές εφημερίδες που αντιμετωπίζουν τον Πολάκη σαν κάτι σοβαρό, έγκυρο κι αξιομνημόνευτο.
Η ορθή αξιολόγηση πραγμάτων, προσώπων και καταστάσεων είναι άλλωστε εκείνη που ξεχωρίζει τις καλές από τις κακές εφημερίδες.
Μια κακή εφημερίδα, ας πούμε, δεν έχει πρόβλημα να αναπαράγει άκριτα διάφορες τερατολογίες για τα 230 εκατομμύρια που λείπουν από το ΚΕΕΛΠΝΟ (όπως τα υπολόγισε ο υπουργός της πριν αρχίσει τις εκπτώσεις…) ή για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους» (όπως δήλωσε άλλος υπουργός της για τη Novartis πριν ναυαγήσει…) ή για «τα 30 δισ. ζημιά στην υγεία που χρεοκόπησαν τη χώρα» (όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός –υιοθετώντας, είναι αλήθεια, υπολογισμούς Πολάκη).
Κανένα πρόβλημα. Στη ζωή υπάρχουν και τέτοιοι –ενδεχομένως ως μέτρο σύγκρισης για να ξεχωρίζουν οι καλύτεροι…
Αλλά να κουνάνε και το δάχτυλο, πάει πολύ.