Ας κάνουμε μια προσπάθεια «να μπούμε στο μυαλό» του Αλέξη Τσίπρα, για να εκτιμήσουμε πού θέλει να το πάει τους επόμενους μήνες. Και κυρίως, για να προβλέψουμε πότε θα στηθούν οι επόμενες κάλπες στη χώρα.
Λοιπόν, ο Πρωθυπουργός πολύ θα ήθελε να παραμείνει στο Μαξίμου μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2019, εξαντλώντας περιθώρια και τακτικές, για να πετύχει τον βασικό του στόχο: να ανακόψει την πορεία του βασικού του αντιπάλου Κυριάκου Μητσοτάκη προς την εξουσία. Αν τον ρωτήσει κανείς, πιστεύει ότι έως τότε έχει τη δυνατότητα ακόμα και να ανατρέψει το σημερινό δημοσκοπικό σκηνικό και να κερδίσει τις εκλογές. Στη χειρότερη, πιστεύει ότι το ποσοστό που θα διασφαλίσει θα είναι τέτοιο που θα τον καταστήσει βασικό παίκτη και εν αναμονή πρωθυπουργό. Οπότε θα βρει εφαρμογή το σενάριο της γαλάζιας παρένθεσης.
Ωστόσο, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι δανειστές της χώρας θα του κλείσουν το μάτι και θα του επιτρέψουν εκεί γύρω στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019:
–να χορηγήσει μια στοχευμένη –έστω –13η σύνταξη (με τη μορφή επιδόματος)
–να μη μειώσει τις συντάξεις όπως είναι υποχρεωμένη η χώρα βάσει των δεσμεύσεών της από 1/1/2019
–να μην επιμείνουν οι θεσμοί στη νέα μείωση του αφορολογήτου εκεί γύρω στην άνοιξη του 2019.
Οι πιθανότητες που έχει αυτή τη στιγμή για να πετύχει όλα τα παραπάνω; Μικρές, ενώ το ρίσκο μεγάλο.
Ακόμα και αν η χώρα βγει από το Μνημόνιο φέτος τον Αύγουστο και διασφαλίσει το προστατευτικό μαξιλάρι των 19 δισ., στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να υλοποιήσουν τα παραπάνω χωρίς να ρωτήσουν τους δανειστές για έναν λόγο: Θα βάλουν τη χώρα σε κίνδυνο ανάλογο του πρώτου εξαμήνου του 2015 στην περίπτωση που το διεθνές κλίμα είναι αρνητικό ή κάποιος απρόβλεπτος εσωτερικός (εθνικός ή άλλος) παράγοντας προκύψει στην πορεία.
Επίσης, υπάρχει κι ένας άλλος απρόβλεπτος παράγοντας, οι τράπεζες. Αν κάποια χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση, τότε ο γρίφος θα γίνει ακόμα δυσκολότερος.
Πού οδηγούμαστε ύστερα από όλα αυτά; Στον ερχόμενο Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Τότε η Ελλάδα θα έχει διασφαλίσει κάποιας μορφής ρύθμιση του χρέους της (που το πιθανότερο θα είναι μια ωρίμαση στον χρόνο αποπληρωμής των υποχρεώσεών της) ενώ τυπικά θα έχει πετύχει την «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα. Μ’ αυτό το αφήγημα ανά χείρας, ο κ. Τσίπρας θα πάει σε εκλογές λέγοντας: «Σας έβγαλα από τα Μνημόνια, σας απάλλαξα από το χρέος, πάμε τώρα ξανά μαζί». Κι ας βγάλει η επόμενη κυβέρνηση τα κάστανα από τη φωτιά του 2019. Το συμπέρασμα; Ετοιμαστείτε για μια θερμή άνοιξη κι ένα καυτό καλοκαίρι, με σκάνδαλα, επικοινωνιακές επιτυχίες και παροχές…