Ο ντόρος έγινε και ανάγκασε τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη ΝΔ να πάρουν ανοιχτά θέση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ομως η ίδια συζήτηση που ταλάνισε τα κεντροαριστερά στελέχη όλη την προηγούμενη εβδομάδα ανέδειξε και τη διαρκή προσπάθεια του νέου φορέα να βρει τα πατήματά του. Η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Φώφη Γεννηματά ήταν ακριβώς αυτό –ένας τρόπος για τον νέο φορέα να προσδιορίσει τη θέση του στον πολιτικό χάρτη σε γραμμή υπέρ της εθνικής συνεννόησης. Ο προσδιορισμός αυτός αποδεικνύεται αρκετά περίπλοκος, καθώς ο νέος φορέας από τη γέννησή του καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά από πολιτικές προκλήσεις, στοιχηματίζοντας στην ενότητα του χώρου και την ομογενοποίηση σχημάτων που μέχρι πρότινος είτε δεν είχαν ξαναβρεθεί μεταξύ τους είτε γνωρίζονταν αρκετά καλά για να μη συμπαθούν το ένα το άλλο. Οπως σχολιάζουν αστειευόμενοι στους κεντροαριστερούς κύκλους, ίσως τελικά το Συνέδριο να ήταν το εύκολο κομμάτι.
Η ιδέα του πολιτικού προσδιορισμού απασχολεί εδώ και καιρό το ηγετικό επιτελείο, το οποίο ψάχνει τον τρόπο μέσα από τον οποίο θα διαχωρίσει τη θέση του από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Από τη μια επιλέγει να μην ταυτιστεί πολιτικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο συνεργασίας μόνο έπειτα από προγραμματική συμφωνία· από την άλλη, ωστόσο, γνωρίζει πως η επικοινωνιακή ευχέρεια του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα. Πρόσφατο παράδειγμα είναι ο χειρισμός του Πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση ο οποίος έκανε αρκετούς και μέσα στον νέο φορέα να πιστέψουν πως η Χαριλάου Τρικούπη φιλοδοξεί να κρατήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας –εξού και η άμεση απάντηση.
Παράλληλα, αυτή τη στιγμή στο Κίνημα Αλλαγής υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις σχετικά με το μέλλον του φορέα: η μία κλίνει προς συνεργασία με τη ΝΔ για τη δημιουργία ενός «δημοκρατικού μετώπου» εναντίον της συγκυβέρνησης και η άλλη, σαφώς μικρότερης απήχησης, προς συζήτηση μετεκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος, όμως, όλων σε αυτή τη μεταβατική περίοδο είναι να κατοχυρωθεί ο ενδιάμεσος χώρος. Οι επόμενες εκλογές αποτελούν ορόσημο και το επόμενο βήμα της ενοποίησης καθώς ύστερα από αυτό οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες θα ενωθούν και ο νέος φορέας θα αρχίσει να παίρνει ακόμα περισσότερο μορφή κόμματος.
Η οργάνωση. Ενα πρώτο βήμα θα γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα με την επίσημη ανακοίνωση της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής. Ολες οι πλευρές έχουν πλέον στείλει τα δικά τους μέλη, πλην αυτής του Νίκου Ανδρουλάκη. Στα ονόματα των συμμετεχόντων δεν υπάρχουν ιδιαίτερες εκπλήξεις, ενώ το όργανο αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά την Κυριακή του Θωμά. Για τους επιτελικούς ρόλους, όπως αυτόν του γραμματέα και του εκπροσώπου Τύπου, οι αποφάσεις θα επικυρωθούν και μέσα από μια επόμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Ολα δείχνουν πως καταβάλλεται προσπάθεια τα σχήματα που θα δημιουργηθούν να είναι συνθετικά, κάτι που σημαίνει πως όλοι οι κύριοι ρόλοι δεν ανατίθενται αυτόματα σε πασοκικά στελέχη. Για τη θέση του γραμματέα, δύο είναι τα ονόματα που ακούγονται –πρόκειται για στενούς συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πληρούν το προφίλ για τη θέση. Η τελική απόφαση, ωστόσο, εναπόκειται στην ίδια την επικεφαλής, η οποία θα έχει και την πιο στενή επαφή μαζί του.
Δύο μέτωπα στη Βουλή. Κοινοβουλευτικά όλα δείχνουν πως η παράταξη έχει μπροστά της δύο μέτωπα: τη στάση για το Μακεδονικό και τη σκανδαλολογία που προωθεί η κυβέρνηση με αφορμή αυτή τη φορά τα δάνεια των κομμάτων. Ηδη οι διαφορετικές απόψεις ΔΗΣΥ και Ποταμιού για το πρώτο ενώθηκαν κάτω από την κοινή απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου για συνθετική λύση που θα περιλαμβάνει συνταγματική αναθεώρηση από πλευράς Σκοπίων, ωστόσο, πολλά θα κρίνει το εάν ο κυβερνητικός σχηματισμός κατεβεί με ενιαία θέση. Ως προς τα δάνεια των κομμάτων, στο Κίνημα Αλλαγής δεν ανησυχούν καθώς Το Ποτάμι είναι ένα «καθαρό» κόμμα ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει προχωρήσει σε ρύθμιση των δικών του δανείων.