«Εάν υπήρχε συναίνεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως προς τα αναθεωρητέα άρθρα -όχι απαραίτητα ως προς το περιεχόμενο της αναθεώρησής τους- θα μπορούσαν τα προς αναθεώρηση άρθρα να αποφασιστούν με αυξημένη πλειοψηφία τώρα, επομένως η επόμενη Βουλή, με απλή πλειοψηφία, θα μπορούσε να αποφασίσει την κατεύθυνση της αναθεώρησής τους», δήλωσε ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, βουλευτής Αττικής Μάκης Βορίδης.
Ερωτηθείς, εάν είναι εφικτό να επιτευχθεί πολιτική συναίνεση στη διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο κ. Βορίδης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».παρατήρησε:
«Έγινε μία προσέγγιση, αλλά απορρίφθηκε καταρχήν η μεθοδολογία, που πρότεινε ο κ.Μητσοτάκης. Προφανώς, η συνταγματική αναθεώρηση είναι μία διαδικασία συναινετική. Έτσι τη θέλει ο συνταγματικός μας νομοθέτης και τη θέλει έτσι, επειδή είναι σημαντικό πράγμα να αναθεωρείς το Σύνταγμα.
Δεν το εξαρτά από την εκάστοτε πλειοψηφία, αλλά θέλει να οικοδομούνται ευρύτερες συναινέσεις. Δεν μπορεί να καθυβρίζεις την αξιωματική αντιπολίτευση σκαιότατα, να αποδίδεις μομφές, να κάνεις σκευωρίες, να ενοχοποιείς και να μην αφήνεις καν να απολογηθούν πρώην πρωθυπουργοί, αλλά μετά ξαφνικά όταν ζορίζεσαι στα εθνικά θέματα ή όταν θυμάσαι τη συνταγματική αναθεώρηση να λες, ελάτε τώρα να κάνουμε συναίνεση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο τρόπος που πολιτεύεσαι επηρεάζει ευρύτερα το πολιτικό κλίμα και τη στάση των πολιτικών δυνάμεων απέναντί σου. Ο κ. Τσίπρας έχει πολιτευτεί με έναν τρόπο βαθιά διχαστικό και διαιρετικό, έχει ουσιαστικά πολώσει την κατάσταση σε ακραίο σημείο και αυτό είναι που δεν επιτρέπει τη διαμόρφωση συναινέσεων και συγκλίσεων».
Σε ό,τι αφορά την πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, ο τομεάρχης της ΝΔ σημείωσε: «Ας φύγουμε από το άρθρο 86, καταλαβαίνω την επικαιρότητά του, αλλά αναθεώρηση δεν κάνεις μόνο για το άρθρο 86, αναθεώρηση θα κάνεις για μια σειρά ζητημάτων. Η αναθεώρηση που ενδιαφέρει πολύ την ΝΔ αφορά π.χ. το άρθρο για την Παιδεία και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Βάλε, λοιπόν, ότι θα αναθεωρήσεις το 16, που είναι το συγκεκριμένο, ακόμη κι αν δεν συμφωνείς ότι πρέπει να αναθεωρηθεί σε αυτή την κατεύθυνση και άσε τον κόσμο στις εκλογές, που θα γίνουν, να αποφασίσει ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα επιλέξει, γνωρίζοντας και σε ποια κατεύθυνση θα πάει η αναθεώρηση. Αυτό δεν έγινε δεκτό».
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis ο κ. Βορίδης ανέφερε: «Είναι ένα συγκεκριμένο οργανωμένο εξαρχής σχέδιο, το οποίο μάλιστα είχε ήδη αποτυπωθεί στην πρώτη δήλωση του κ. Παπαγγελόπουλου το βράδυ μόλις βγήκαν από το Μέγαρο Μαξίμου με τη δικογραφία και είπαν θα δούμε τι θα αποφασίσει και η Βουλή για την αρμοδιότητά της, την πρώτη μέρα […] Τώρα κλείνουν την Επιτροπή. Αυτή θα είναι μία επιτροπή, η οποία επί επτά συνεδριάσεις προγραμμάτιζε τις εργασίες της και τη μία συνεδρίαση έκανε μία εργασία. Και ζητήθηκε ευλόγως από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και την αξιωματική αντιπολίτευση να κληθούν οι μάρτυρες να καταθέσουν, να πουν γιατί τους κατηγορούν, να ελεγχθούν οι κατηγορίες αυτές. Ακριβώς επειδή τα στοιχεία είναι ισχνά έως κωμικά, γι’ αυτόν τον λόγο δεν θέλουν να φέρουν τους μάρτυρες, γιατί θα αποκαλυφθεί και τι είδους άνθρωποι είναι αυτοί».