Τον Δεκέμβριο του 1967, ο ούγγρος προπονητής του Ολυμπιακού Μάρτον Μπούκοβι έφυγε για πολιτικούς λόγους από τη χώρα μας. Αν και τα πλάκωνε η φοβέρα του καθεστώτος, οι φίλαθλοι δεν κατάπιαν σιωπηλά την εκδίωξη του ειδώλου τους. Κατέβηκαν στους δρόμους, άναψαν φωτιές, έσπασαν τζαμαρίες, φώναξαν. Οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν και κράτησαν για τρεις μέρες ήταν στην ουσία οι πρώτες με περιεχόμενο κατά της δικτατορίας –και οι μεγαλύτερες ώς την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο συγγραφέας Διονύσης Χαριτόπουλος εξιστορεί τα γεγονότα στο βιβλίο του «Τη νύχτα που έφυγε ο Μπούκοβι».
Οι κυβερνητικοί παράγοντες, που δείχνουν συντονισμό και κοινή γραμμή, είναι βέβαιο ότι θορυβήθηκαν με την πρώτη αντικυβερνητική συγκέντρωση την οποία δεν μπορούν να ελέγξουν χωρίς να χρησιμοποιήσουν άγρια βία. Και θορυβήθηκαν επειδή, ίσως, κατανοούν ότι, ακόμα κι αν έχουν καταπνιγεί οι κουρασμένοι και ηττημένοι εκπρόσωποι της μεσαίας τάξης, την οποία διέλυσαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, οι οπαδοί μιας λαϊκής ομάδας δεν έχουν την ίδια ηττοπαθή αντίδραση. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού, οι «μαουνιέρηδες», οι «γαύροι», δεν είναι χειραγωγούμενοι πελάτες καμίας πολιτικής ή άλλης εξουσίας. Κι αυτό έχει θορυβήσει την κυβέρνηση και στελέχη της όπως ο Σταύρος Κοντονής που έχουν συνηθίσει να ελέγχουν διά της χειραγωγήσεως.
Στην περίπτωση του Σταύρου Κοντονή, όμως, όσο περνούσε ο καιρός κέρδιζε έδαφος ο δογματισμός. Τον είχε κερδίσει ο τρόπος ζωής στις κομμουνιστικές χώρες, όποιες τελοσπάντων επισκέφτηκε ως κομματικό μέλος (ανάμεσά τους η Βόρεια Κορέα, όπου παρέλασε με την ελληνική σημαία); Ποιος ξέρει. Το θέμα είναι ότι πίστεψε πολύ στο όραμα του κομμουνισμού, τόσο πολύ ώστε να επιχειρήσει να δώσει και μαθήματα σε πολιτικούς χωρών που τον έζησαν στο πετσί τους. Το περασμένο καλοκαίρι επέκρινε δημοσίως τον Ούρμας Ρέινζαλου, υπουργό Δικαιοσύνης της Εσθονίας διότι σε εκδήλωση που διοργάνωνε η χώρα του παρουσιάζονταν ως εξίσου ολοκληρωτικά και φονικά και το ναζιστικό καθεστώς και η ΕΣΣΔ. «Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Εσθονία έχει βιώσει την εμπειρία του να βρίσκεται υπό δύο κυριαρχίες, υπό δύο ολοκληρωτικά καθεστώτα», του απάντησε μεταξύ άλλων ο εσθονός ομόλογός του. «Η χώρα κατακτήθηκε από τη Σοβιετική Ενωση το 1940, έπειτα από τους Ναζί το 1941 και μετά ξανά όταν η σοβιετική κυριαρχία συνέχισε το 1944 έως τον Αύγουστο του 1991. Με βάση, λοιπόν, την εμπειρία της χώρας μου και των ανθρώπων της, αμφισβητώ σθεναρά τον ισχυρισμό σας ότι ο Κομμουνισμός είχε και θετικές πλευρές». Τη θέση του αυτή διάνθισε με πληροφορίες για τα γκουλάγκ, τον εξανδραποδισμό χιλιάδων πολιτικών διαφωνούντων, ακόμα και μελών του κομμουνιστικού κόμματος που έπεφταν σε δυσμένεια.
ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ. Εμαθε τίποτα από το μικρό μάθημα του εσθονού ομολόγου του ο Σταύρος Κοντονής;
Οσο έμαθε και από τις σπουδές του στη Νομική τι σημαίνει διάκριση των εξουσιών.
Εκείνο που όντως φοβάται είναι ό,τι δεν μπορεί να χειραγωγήσει, την ίδια λαϊκή δύναμη μπροστά στην οποία τρόμαξε η χούντα. Τα γεγονότα της νύχτας που έφυγε ο Μπούκοβι δείχνουν τη δυναμική των φιλάθλων όταν νιώσουν ότι τους πατάς τον κάλο.