Χωρίς πολλές προσδοκίες για συμφωνία για το ονοματολογικό, διεξάγεται σήμερα στις 09.30 (10:30 ώρα Ελλάδος) η τριμερής συνάντηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, του ομολόγου του της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ και του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας, όχι, ως είθισται, στην έδρα του ΟΗΕ, καθώς σήμερα για τους καθολικούς, που εορτάζουν το Πάσχα μία εβδομάδα πριν από τους ορθόδοξους χριστιανούς, είναι Μεγάλη Παρασκευή και τα γραφεία του διεθνούς οργανισμού είναι κλειστά.
Κατά τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο κ. Νίμιτς θα είναι αυτός που θα λάβει πρώτος τον λόγο και θα παρουσιάσει τη νομική φόρμα βάσει της οποίας θα κατατεθεί η ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία των δύο μερών στον ΟΗΕ, με κενά στα επίμαχα θέματα, όπως η ονομασία. Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών και η διαπραγμάτευση επί των θέσεών τους, η οποία αναμένεται ότι θα είναι μακρά σε διάρκεια, αν κρίνει, μάλιστα, κανείς από την τελευταία συνάντηση των τριών η οποία διεξήχθη εδώ τη 13η Φεβρουαρίου και διήρκησε 7 ώρες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού και 6 στο δείπνο εργασίας που είχε πραγματοποιηθεί το προηγούμενο βράδυ.
Χθες βράδυ οι κ.κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ είχαν ήδη μία αρχική συζήτηση σε δείπνο εργασίας το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, διεξήχθη σε καλό κλίμα και διήρκησε 3 ώρες.
Ωστόσο, αυτό το καλό κλίμα μπορεί να επιχειρείται να περάσει στην κοινή γνώμη των δύο χωρών, ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι τα δύο μέρα τα χωρίζει ένα τεράστιο χάσμα.
Οι πρόσφατες δηλώσεις Ντιμιτρόφ δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για συμφωνία.
Ο Ντιμιτρόφ είπε, δύο ημέρες πριν τη σημερινή συνάντηση με τον Ελληνα ομολόγό του, ότι η πρόταση για «GornaMakedonija», δεν υπάρχει. Δεν μπορεί να δεχθεί ένα ενωμένο όνομα, ούτε το ενωμένο είναι σύνθετο όνομα. Μάλιστα ζήτησε μια λύση που «δεν μπορεί να είναι αναξιοπρεπής».
Στις δηλώσεις του ο Ντιμιτρόφ επανέλαβε τα περί «διαμοιρασμού» της ιστορίας της Μακεδονίας και του μακεδονικού έθνους και μακεδονικής γλώσσας, προκαλώντας την οργή κύκλων στην Αθήνα.
Από την άλλη η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι χωρίς αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων και απάλειψη των αλυτρωτισμών δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός, ακόμη κι αν έκανε πίσω για το ονοματολογικό. Αλλωστε μια συμφωνία χωρίς αλλαγές στο Σύνταγμα και με γενικόλογες αναφορές για το μέλλον, δεν θα μπορούσε να περάσει από την ελληνική βουλή.