Από το Λαύριο, το «σύμβολο αγώνων και του σοσιαλιστικού κινήματος», όπως είπε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθύνθηκε στο πυκνό ακροατήριο του 12ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού συνεδρίου της Ανατολικής Αττικής.
«Είναι τώρα που πρέπει να σχεδιάσουμε σε στέρεες βάσεις την επόμενη μέρα για τη χώρα», υπογράμμισε στην ομιλία με την οποία κορυφώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου ο έλληνας πρωθυπουργός.
Ο κ.Τσίπρας στην ομιλία του ζήτησε να δεσμευθούν όλοι για την Ελλάδα που θα πατά ξανά με σιγουριά στα πόδια της, στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις. Τώρα που, όπως παρατήρησε, «αρχίζει να χαράζει, τώρα που η οικονομία υπεραποδίδει και οι στόχοι του προγράμματος έχουν καλυφθεί» και, συνέχισε «σε λίγους μήνες, το καλοκαίρι, βγαίνουμε τυπικά, καθαρά και οριστικά από τα μνημόνια που μας ταλαιπώρησαν οκτώ χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας καταχειροκροτούμενος από τους συνέδρους και τους πολίτες που παρακολουθούν το συνέδριο.
Γεγονός που, όπως παρατήρησε, είναι ήδη ορατό στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο. Διαπίστωση που επέτρεψε στον πρωθυπουργό να ζητήσει η πολιτική αντιπαράθεση να μην διεξάγεται σε στείρο επίπεδο.
Τρία μεγάλα επενδυτικά σχέδια
Η διεθνής αξιοπιστία της χώρας βελτιώνεται συνεχώς, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός από το βήμα του περιφερειακού συνεδρίου της Ανατολικής Αττικής και έφερε ως επιχείρημα ότι μόνο μέσα στην βδομάδα που μας πέρασε, ανακοινώθηκαν τρία μεγάλα επενδυτικά σχέδια που αφορούν την χώρα μας.
Πρώτον, η επένδυση της Deutsche Telekom για την ανάπτυξη τεχνολογικών δικτύων οπτικών ινών, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα καλύψει πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Δεύτερον, η δημιουργία ενός fund συνολικού ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που θα δώσει πρόσβαση σε ξένα κεφάλαια, στις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που αποτελούν τη βάση της πραγματικής οικονομίας.
Και τρίτον, η ανακοίνωση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης να επενδύσουν 600 εκατομμυρίων ευρώ για το 2018 και άλλα τόσα το 2019, και να παρατείνουν τη συνεργασία τους με τη χώρα μας, επενδύοντας ακόμη περισσότερα έως το 2025.
Οι εξελίξεις αυτές, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δημιουργούν ένα σταθερό κλίμα, τελείως διαφορετικό από τις συνθήκες που επικράτησαν στην χώρα από το 2010. Και οι θετικές προβλέψεις για την οικονομία ενισχύονται συνεχώς. Η ανάπτυξη, η διεθνής αξιοπιστία της χώρας, όλοι οι οικονομικοί δείκτες, θα βελτιώνονται συνεχώς τα επόμενα χρόνια.
«Εχουμε και δεύτερη τετραετία μπροστά μας»
Τη συζήτηση που είχε με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που προηγήθηκε, δημοσιοποίησε ο πρωθυπουργός, με τον υπουργό να του προτείνει να συνδέσει το όνομά του -όπως και ο Ανδρ. Παπανδρέου- με ένα μεγάλο έργο, εν προκειμένω ένα μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική.
«Του απάντησα ότι έχουμε και δεύτερη τετραετία, μην τα περιμένεις όλα από την πρώτη τετραετία», απάντησε δημοσίως ο πρωθυπουργός, ενώ σε προηγούμενο σημείο της ομιλίας του είχε επαναλάβει ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019.
Στο κεφάλαιο εξάλλου, της ομιλίας του για τη Δημόσια Υγεία, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι διπλασιάστηκαν οι γιατροί στα Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής τα τρία αυτά τελευταία χρόνια. Απαντώντας, έτσι, και στη μομφή των πολιτικών του αντιπάλων για «κρατισμό», ο Αλέξης Τσίπρας αντέτεινε ότι το να βοηθήσεις να στηριχτεί στα πόδια του το ΕΣΥ δεν είναι κρατισμός, αλλά υποχρέωση.
Και το σημαντικότερο που πέτυχε η κυβέρνησή του στο χώρο της Υγείας, ήταν «πέρα από την τάξη στα οικονομικά των νοσοκομείων, με πλεονασματικούς πλέον, προϋπολογισμούς, η απρόσκοπτη πρόσβαση σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες».
Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με ζητήματα εθνικής προσπάθειας
Συνεχίζοντας στο θέμα των προτεραιοτήτων αυτής της τετραετίας, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι, αυτός και η κυβέρνησή του ήλθαν αντιμέτωποι με ζητήματα, όπως η χρεοκοπία, η απώλεια εθνικής κυριαρχίας, η ανάκτηση της χαμένης κυριαρχίας.
Ξεκαθαρίζοντας ότι, κατά την άποψή του, αυτή η προσπάθεια είναι μια εθνική προσπάθεια, δεν είναι η προσπάθεια ενός κόμματος, μιας παράταξης, μιας κυβέρνησης, ενός πρωθυπουργού.
Και αυτό είναι ένα επιπρόσθετο κέρδος από τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, «αν μέσα από τα συνέδρια αυτά μπορούμε να κάνουμε κουλτούρα διαλόγου».
Με τον κ. Τσίπρα να δηλώνει εν κατακλείδι περισσότερο αισιόδοξος, αλλά και με τη δέσμευση ότι αυτή η κυβέρνηση θα κριθεί από την ταχύτητα υλοποίησης όσων εξαγγέλθηκαν από το βήμα του συνεδρίου.