Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Μαλάλα Γιουσαφζάι επισκέφθηκε το Σάββατο τη γενέτειρά της στην κοιλάδα Σαβάτ του Πακιστάν για πρώτη φορά μετά την επίθεση που δέχθηκε από τους Ταλιμπάν όταν ήταν έφηβη, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας και ένας φίλος της οικογένειάς της.
Νωρίτερα σήμερα είχαν κλείσει οι δρόμοι που οδηγούν στην πόλη Μινγκόρα, γενέτειρα της 20χρονης ακτιβίστριας υπέρ του δικαιώματος των κοριτσιών στην εκπαίδευση.
Η Γιουσαφζάι επισκέπτεται το Πακιστάν από την Πέμπτη. Πρόκειται για το πρώτο της ταξίδι στη χώρα αφότου δέχθηκε μια σφαίρα στο κεφάλι το 2012 σε επίθεση των Ταλιμπάν και διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Βρετανίας για νοσηλεία. Πλέον η νεαρή Πακιστανή ζει στη χώρα αυτή.
«Μου λείπουν τα πάντα από το Πακιστάν (…) από τα ποτάμια, τα βουνά, μέχρι ακόμη και οι βρώμικοι δρόμοι και τα σκουπίδια γύρω από το σπίτι μας και οι φίλοι μου», δήλωσε σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Reuters χθες Παρασκευή.
Η Μαλάλα, η οποία πλέον σπουδάζει στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, απάντησε και στους επικριτές της οι οποίοι την κατηγορούν ότι προωθεί μια ιδεολογία αντίθετη με τις ισλαμικές αξίες.
«Είμαι περήφανη για τη θρησκεία μου και για τη χώρα μου», τόνισε.
Η πορεία της Μαλάλα ως το βραβείο Νόμπελ ξεκίνησε όταν το τοπικό παρακλάδι των Ταλιμπάν έθεσε υπό τον έλεγχό του τη γενέτειρά της στην κοιλάδα Σαβάτ το 2007, όταν εκείνη ήταν μόλις 9 ετών.
Η οργάνωση Τεχρέκ ε Ταλιμπάν Πακιστάν απαγόρευσαν την τηλεόραση, τη μουσική και την εκπαίδευση των κοριτσιών, ενώ πυρπόλησε περίπου 200 σχολεία, ακολουθώντας το παράδειγμα των Ταλιμπάν στο γειτονικό Αφγανιστάν, οι οποίοι απέκλεισαν τις γυναίκες από κάθε έκφανση της δημόσιας ζωής.
«Θυμάμαι ακόμη κάθε λεπτό, από τον φόβο όταν κοιμόμασταν το βράδυ ότι ίσως δεν θα είμαστε ζωντανοί την επόμενη ημέρα», είπε η Μαλάλα. «Ο φόβος ότι αν πας σχολείο, κάποιος θα σε σταματήσει και θα ρίξει οξύ στο πρόσωπό σου».
Ο πατέρας της ήταν δάσκαλος σε ένα σχολείο θηλέων το οποίο κατάφερε να παραμείνει ανοικτό ως τις αρχές του 2009.
Αφού ο πακιστανικός στρατός κατάφερε να εκδιώξει τους Ταλιμπάν από την περιοχή στα μέσα του 2009, η Μαλάλα αναδείχθηκε σε σύμβολο της εκπαίδευσης των κοριτσιών μέσω ενός ιστολογίου που διατηρούσε για την υπηρεσία του BBC στα ούρντου, το οποίο ξεκίνησε όταν ήταν ακόμη στην εξουσία οι Ταλιμπάν, και μέσω ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο “Class Dismissed”, που την παρουσίαζε.
Το 2012 ένοπλος μασκοφόρος μπήκε στο σχολικό λεωφορείο στο οποίο βρισκόταν η Μαλάλα και την πυροβόλησε. Αργότερα οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.
Εκείνη διακομίστηκε στη Βρετανία για να λάβει θεραπεία, όπου έχει παραμείνει έκτοτε. Είναι ιδρύτρια ενός ιδρύματος που προάγει την εκπαίδευση των κοριτσιών και έγραψε το βιβλίο «Με λένε Μαλάλα». Το 2014 βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με μια Ινδή ακτιβίστρια.
Αν και είναι πλέον η πιο γνωστή Πακιστανή παγκοσμίως, η Μαλάλα διχάζει την κοινή γνώμη στη χώρα της.
Μια ομάδα ιδιωτικών σχολείων στο Πακιστάν κήρυξαν τη χθεσινή ημέρα «Ημέρα Δεν είμαι η Μαλάλα», αντιδρώντας στην «αντι-ισλαμική και αντιπακιστανική ιδεολογία της».
«Δεν ξέρω τι από όσα έχω πει με καθιστά αντίπαλο του Πακιστάν και του ισλάμ», απαντά η ίδια. «Το ισλάμ με δίδαξε τη σημασία της ειρήνης. Το ισλάμ με δίδαξε τη σημασία της εκπαίδευσης. Η πρώτη λέξη του ισλάμ και του κορανιού είναι “ίκρα”, που σημαίνει “διάβασε”», προσθέτει.