Σε διαγραφή των ποινών τους από το ποινικό τους μητρώο και του προστίμου που είχε επιβληθεί σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις πρώην κρατουμένων, οι οποίοι είχαν εκτίσει τις ποινές τους και ζουν σε καθεστώς ελευθερίας, προχώρησε το αρμόδιο Συμβούλιο Χαρίτων ύστερα και από γνωμοδότηση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή. Και οι τρεις καταδικασθέντες άσκησαν το νόμιμο δικαίωμά τους διεκδικώντας, όπως κατ’ επανάληψη έχει γίνει και στο παρελθόν, να… σβηστούν οι ποινές τους, ώστε να υποβάλουν τα χαρτιά τους για την ανεύρεση εργασίας στο πλαίσιο της κοινωνικής τους επανένταξης. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής βαρύνοντα ρόλο έχει η γνωμοδότηση του Συμβουλίου στο οποίο συμμετέχουν δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, ενώ η τελική κρίση εκ του νόμου ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει, ο πρώτος είχε καταδικαστεί από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών το 2009 σε κάθειρξη 10 ετών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ για «αγορά και κατοχή ουσιών από μη τοξικομανή κατ’ εξακολούθηση, με σκοπό την εμπορία καθώς και πώληση ναρκωτικών ουσιών κατ’ εξακολούθηση».
Η χρηματική ποινή των 50.000 ευρώ του χαρίστηκε και ήρθησαν οι συνέπειες από την καταδικαστική απόφαση εις βάρος του, προκειμένου να «δύναται να εργασθεί στον δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, να συνεχίσει τις σπουδές του ως διδακτορικός φοιτητής και να λάβει κάρτα διαμονής (visa) σε χώρα της αλλοδαπής».
Οπως αναφέρεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε στην Αθήνα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 47 παράγραφος 1 του Συντάγματος, «ύστερα από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή» και γνωμοδότηση του Συμβουλίου Χαρίτων, ήρθησαν στις τρεις αυτές περιπτώσεις οι συνέπειες από τις καταδικαστικές αυτές αποφάσεις και χαρίστηκε το πρόστιμο των 50.000 ευρώ που είχε επιβληθεί στον πρώτο καταδικασθέντα.