Το κλίμα στο περιθώριο του 12ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Ανατολικής Αττικής προχθές το απόγευμα στο Λαύριο μόνο προεκλογικό δεν ήταν. Και πώς θα μπορούσε να ήταν άλλωστε, καθώς εκεί βρίσκονταν στη συντριπτική πλειοψηφία κυβερνητικοί παράγοντες και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ξορκίζουν τις πρόωρες εκλογές. Οχι μόνον γιατί οι δημοσκοπικές μετρήσεις δεν επιτρέπουν καμία αισιοδοξία, αλλά κι επειδή αντιλαμβάνονται ότι η παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να προκαλέσει ασφυξία στον Αλέξη Τσίπρα και στο Μαξίμου, οδηγώντας σχεδόν αναγκαστικά σε πρόωρες κάλπες ακόμη και στις αρχές του προσεχούς καλοκαιριού.
Για τον Αλέξη Τσίπρα, την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το σύνολο της κομματικής και κυβερνητικής νομενκλατούρας, οι εκλογές θα γίνουν το 2019. Το ίδιο είπε και ο Πρωθυπουργός στο Λαύριο τόσο στην ομιλία του όσο και στη σύσκεψη που προηγήθηκε με παραγωγικούς φορείς όπου και μίλησε για δεύτερη τετραετία.
Μόνο που αυτό ενδέχεται να είναι η επιθυμία του συστήματος εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ήδη το κυβερνητικό αφήγημα περί εξάντλησης της τετραετίας ή τουλάχιστον για εκλογές το Μάιο του 2019, παράλληλα με τις ευρωεκλογές, είναι ήδη προβληματικό. Ο Τσίπρας από το Λαύριο, το «σύμβολο αγώνων και του σοσιαλιστικού κινήματος», υπεραμύνθηκε της άποψης ότι «σε λίγους μήνες, το καλοκαίρι, βγαίνουμε και τυπικά καθαρά και οριστικά από τα Μνημόνια που μας ταλαιπώρησαν οκτώ χρόνια». Για τους πιο μυημένους αυτό θα μπορούσε να είναι το κεντρικό επιχείρημα της προεκλογικής περιόδου: «Εγώ σας έβγαλα από τα Μνημόνια που σας έβαλε το παλαιό πολιτικό σύστημα», το οποίο εγκαλείται συνεχώς για τη χρεοκοπία και για διάφορα σκάνδαλα, κατά την προσφιλή επιχειρηματολογία των κυβερνητικών παραγόντων.
ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΚΛΙΜΑ. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Πρωθυπουργός με την επισήμανση ότι η Ελλάδα αλλάζει εικόνα και αυτό ήδη αποτυπώνεται σε διεθνές επίπεδο ζήτησε –θεωρητικά βεβαίως, καθώς η αντιπολίτευση είναι προφανές ότι δεν θα συναινέσει –η πολιτική αντιπαράθεση να μη διεξάγεται σε στείρο επίπεδο. Και αυτό διότι ο ίδιος θεωρεί ότι η πολιτική, οικονομική και κοινωνική ατμόσφαιρα είναι θετική για την κυβέρνηση που κατά πολλούς, με βάση και τις κινήσεις πολλών υπουργείων, διαμορφώνει κλίμα εκλογών. Και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουν και την τροφοδότηση της συζήτησης για διάφορες υποθέσεις που συντηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ και τις οποίες χαρακτηρίζουν σκάνδαλο, ενώ αυτή η προσπάθεια ενισχύεται και με τις ερχόμενες διώξεις για τα δάνεια των κομμάτων.
Αυτή η στρατηγική της κυβέρνησης εντάσσεται, όπως υπογραμμίζουν κεντρικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη δημιουργία προεκλογικού κλίματος. Μάλιστα κυριαρχεί η εκτίμησή τους ότι ο Πρωθυπουργός θα επιλέξει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, είτε έως τον προσεχή Ιούνιο, είτε το αργότερο στις αρχές του προσεχούς φθινόπωρο, για δυο λόγους: α) πρώτον, ήδη σχηματοποιείται μια συζήτηση για την επόμενη μέρα χωρίς τους ΑΝΕΛ, η συμμαχία με τους οποίους όλο και περισσότερο θρυμματίζεται και β) λόγω της στάσης του ΔΝΤ και της πίεσης που θα ασκηθεί π.χ. για μείωση του αφορολογήτου από το 2019.
«Σιγά σιγά πηγαίνουμε προς τις εθνικές εκλογές…» είπε την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με στελέχη του Μητρώου Στελεχών, ενισχύοντας τον εκλογικό συναγερμό, ενώ χθες από το Μεσολόγγι σχολίασε ότι «σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, η Ελλάδα μοιάζει με μια πολιορκημένη χώρα. Μια χώρα η οποία αναζητεί να κάνει τη δική της έξοδο προς μια νέα εποχή εθνικής υπερηφάνειας, εθνικής αυτοπεποίθησης και εθνικής ευημερίας».
Η κυβέρνηση ήδη τρέχει να προλάβει να προχωρήσει μια σειρά από προαπαιτούμενα ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην τέταρτη αξιολόγηση, αν και από την πλευρά των πιστωτών –και αυτό είναι το ιδιαίτερα αξιοσημείωτο –δεν επιδεικνύεται ιδιαίτερη ζέση να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία, αν και το χρονοδιάγραμμα είναι εξαιρετικά σφιχτό.
Η ΠΡΩΤΗ ΕΙΚΟΝΑ. Ο Απρίλιος είναι ένας καθοριστικός μήνας για την ελληνική κυβέρνηση και για το πώς θα πορευθεί από εδώ και πέρα καθώς θα πρέπει να δώσει μια πρώτη εικόνα του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου στο Eurogroup της 27ης Απριλίου όπου θα γίνει και προετοιμασία για τις θέσεις των Ευρωπαίων ενόψει της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ ενώ νωρίτερα θα γίνει συζήτηση στο EuroWorking Group την Πέμπτη του Πάσχα στις 12 Απριλίου.
Κρίσιμο στοιχείο για τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού είναι και το αποτέλεσμα από τη σύγκρουση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ τόσο για τις δημοσιονομικές προβλέψεις όσο και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Η προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου εστιάζεται κυρίως στα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ώστε παράλληλα με το τέλος του τρίτου Μνημονίου να πάει ενισχυμένος ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ και από εκεί και μετά όλα είναι ανοικτά, ακόμα και το σενάριο των εκλογών.