Νομικά, με την κατάθεση αγωγής εναντίον της ΕΥΑΘ για την ταλαιπωρία και τις ζημιές που υπέστησαν εξαιτίας της πολυήμερης διακοπής του νερού, σχεδιάζουν να κινηθούν χιλιάδες κάτοικοι της Θεσσαλονίκης.
Οπως λέει, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο επικεφαλής της κίνησης δικηγόρος Χαράλαμπος Αποστολίδης, μέχρι χθες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη γύρω στους 2.000 πολίτες.
«Η διαδικασία της προετοιμασίας θα διαρκέσει γύρω στον μήνα και είναι δωρεάν. Γνωστοποιήσαμε την ιδέα για την κίνησή μας μέσω των social media και είδαμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη απήχηση», αναφέρει ο Χαράλαμπος Αποστολίδης. «Ετοιμάσαμε μια φόρμα την οποία πρέπει να συμπληρώσουν όσοι σκοπεύουν να κινηθούν εναντίον της ΕΥΑΘ, όπου εκτός από τα στοιχεία τους θα αναφέρονται και οι ζημιές που υπέστησαν από τη διακοπή του νερού».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρόκειται για εξόφθαλμη αμέλεια της εταιρείας στη συντήρηση του δικτύου. Ακόμη και τώρα το νερό που έρχεται είναι ακατάλληλο για κατανάλωση και έχει κοκκινοκαφέ χρώμα. Ωστόσο, εκτός από τα προβλήματα στη συντήρηση του αγωγού, μπαίνει και θέμα ενημέρωσης του κοινού, μια και η ΕΥΑΘ μάς έδινε από την αρχή αντιφατικές και ψευδείς πληροφορίες, με στόχο να κερδίσει χρόνο και να μετριάσει τις αντιδράσεις του κόσμου».
Με πραγματογνωμοσύνη από ειδικούς για να διαπιστωθεί πού οφείλεται η μεγάλη βλάβη που άφησε την πόλη της Θεσσαλονίκης χωρίς νερό, απαντά η ΕΥΑΘ.
Οπως τόνισε χθες ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Γιάννης Κρεστενίτης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα μέλη του ΔΣ της Εταιρείας, η συγκεκριμένη βλάβη που παρουσιάστηκε δεν οφείλεται σε λάθος χειρισμούς που έκαναν οι άνθρωποι της Εταιρείας.
«Ξέρω ότι δεν έγινε κάποιο λάθος γιατί κανείς δεν πήγε να ανοιγοκλείσει τον αγωγό, να αυξήσει παροχή, να μικρύνει παροχή, να εκκενώσει πράγματα. Αυτός ο αγωγός στα χρόνια που είναι φτιαγμένος έχει πάθει πέντε τέτοιες μεγάλες βλάβες», ανέφερε.
ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ. Το γεγονός ότι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης δεν είδαν νερό στις βρύσες τους ακόμη κι όταν ολοκληρώθηκε η επισκευή οφείλεται, σύμφωνα με τον Γιάννη Κρεστενίτη, στο ότι το νερό έπρεπε να είναι ασφαλές.
«Καθυστέρηση υπήρχε μετά την αποκατάσταση της βλάβης μόνο και μόνο για να είναι το νερό ασφαλές, καθώς πάντα έπειτα από κάθε μεγάλη βλάβη υπάρχουν θολότητα και σωματίδια. Από τις επτά το απόγευμα του Σαββάτου τροφοδοτείται κανονικά η πόλη, με εξαίρεση την πιο υψηλή δεξαμενή στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη», τόνισε.
Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ υποστήριξε πως «αν με την παραίτησή μου έλυνα το πρόβλημα υδροδότησης, θα το έκανα». Συμπλήρωσε δε πως το πρόβλημα θα λυθεί μόνο όταν γίνει το έργο της επέκτασης της επεξεργασίας νερού από τον Αλιάκμονα, η λεγόμενη φάση Α2.
«Εχουμε υποβάλει αίτηση στις 9 Μαρτίου για να γίνει με κονδύλια από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας. Αν δεν γίνει με αυτόν τον τρόπο χρηματοδότησης, θα το κάνουμε με δικά μας κονδύλια», σημείωσε.
Ειδικότερα, με βάση τον σχεδιασμό της Εταιρείας, θα προκηρυχθεί μέσα στο 2018. Οπως επισημαίνουν από την ΕΥΑΘ, το έργο που θα δίνει αυτονομία με τροφοδότηση από τον Αλιάκμονα –με βάση το χρονοδιάγραμμα υδροδότησης της Θεσσαλονίκης –έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί πριν από το 2010, αλλά η μελέτη ολοκληρώθηκε το 2012 και τελικά απεντάχθηκε το 2014.
Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, η δημοπράτηση του έργου συνολικού προϋπολογισμού 36.500.000 ευρώ έγινε το καλοκαίρι του 2012. Η έκπτωση όμως που δόθηκε από τον μειοδότη ήταν πολύ μικρή (ελάχιστα πάνω από το 4%) και, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχαν βάσιμες υποψίες για «προσυμφωνία» των εργολάβων. Κι αυτός, λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, ήταν ο λόγος που η τότε ηγεσία του υπουργείου Υποδομών δεν το υπέγραψε.
η ΕΥΑΘ φάκελο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για χρηματοδότηση του έργου
από το ΠΕΠ».
Το αντικείμενο του διαγωνισμού ήταν:
n Η επέκταση του διυλιστηρίου νερού κατά 150 χιλιάδες κυβικά μέτρα.
n Η κατασκευή αγωγού για την παροχή νερού από τον Αλιάκμονα.
n Η κατασκευή δίδυμου αγωγού (εφεδρικού) για την παροχή από την Αρραβησό. Ο αγωγός αυτός θα χρησιμοποιείτο για να ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης στον υπάρχοντα ( αυτόν που υπέστη τη βλάβη).