Εκτάκτως τη Μεγάλη Παρασκευή με ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο, ο δεύτερος τόμος του βιβλίου «Αιχμάλωτος στη Μικρά Ασία», ένα ιστορικό πρωτοσέλιδο και ένα προστατευτικό για τη λαμπάδα.
«Αλλοίμονον εις τους λαούς που λησμονούν δράματα όπως η ελληνική συμφορά του 1922»
Αιχμάλωτος στη Μικρά Ασία: Η συγκλονιστική προσωπική μαρτυρία του έλληνα αξιωματικού, Πολύμερου Μοσχοβίτη, αιχμαλώτου μετά την Μικρασιατική Καταστροφή συνεχίζεται. Συγκλονιστικά κείμενα για την εκστρατεία, την Καταστροφή και την ομηρία χιλιάδων ελλήνων πολεμιστών, όπως δημοσιεύθηκαν το 1932 για μοναδική φορά στα «Αθηναΐκά Νέα».
«ΤΑ ΝΕΑ» φέρνουν για πρώτη φορά έπειτα από 86 χρόνια στο φως ένα άγνωστο πλην κορυφαίας σημασίας βιωματικό έργο του Πολύμερου Μοσχοβίτη για τη Μικρασιατική Εκστρατεία, την Καταστροφή και τα όσα ακολούθησαν εκεί για τους Ελληνες αιχμαλώτους των Τούρκων. Αγνωστο και το έργο, άγνωστος όμως, σήμερα και ο δημιουργός του, ο οποίος, εκτός από αυτά που εδώ ιστορεί, έζησε αργότερα για δεκαετίες και πλήθος περιπέτειες στα πιο ταραγμένα χρόνια του 20ού αιώνα. Περιπέτειες που τον έφεραν από την Ελλάδα στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και, τέλος, στις Ηνωμένες Πολιτείες: η ζωή του αποδεικνύει ότι πολλές φορές η πραγματικότητα είναι πιο ισχυρή από τη φαντασία.
Αυτή την εβδομάδα ο δεύτερος τόμος
Μαζί, μία πρωτότυπη κατασκευή για φτιάξετε εύκολα το δικό σας ποτηράκι-προστατευτικό για τη λαμπάδα.
Και πρωτοσέλιδα που έγραψαν ιστορία
Αυτή την εβδομάδα,6 Απριλίου 1941, ενα ιστορικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», σε μεγάλη διάσταση 48 x 34
Ο Αγγελος Συρίγος μιλά για τη Μικρασιατική Καταστροφή και το βιβλίο «Αιχμάλωτος στη Μικρά Ασία»
Ο πρώτος τόμος της συγκλονιστικής αυτής μαρτυρίας, έγινε ανάρπαστος καθώς ο Πολύμερος Μοσχοβίτης, αιχμάλωτος μετά την Μικρασιατική Καταστροφή συνεχίζει την περιγραφή του σε ένα βιβλίο που δημοσιεύτηκε για μοναδικά φορά το 1932 στα «Αθηναΐκά Νέα».
Όπως τονίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Μαλούχος πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο που αφορά την ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής αλλά και τα όσα έζησαν εκεί όσοι αιχμαλωτίστηκαν από τους Τούρκους. «Ο Μοσχοβίτης, αξιωματικός του στρατού, έδωσε μια μαρτυρία που δεν έχουμε ξαναδιαβάσει», τονίζει ο κ. Μαλούχος.
Το in.gr TV φιλοξένησε τον καθηγητή Αγγελο Συρίγο, ο οποίος μίλησε για το βιβλίο αλλά και για το τεράστιο αυτό θέμα που λέγεται Μικρασιατική Καταστροφή.
Όπως είπε ο κ. Συρίγος υπάρχουν δύο ομάδες Ελλήνων που αιχμαλωτίστηκαν εκείνη την εποχή. Οι στρατιωτικοί σαν τον Μοσχοβίτη μετά το σπάσιμο του μετώπου. Οι αγνοούμενοι τον Δεκέμβριο του 1922 ήταν 56.500 άτομα. Οι Τούρκοι κατέγραψαν την ίδια περίοδο 34.000 αιχμαλώτους, αυτό σημαίνει ότι περίπου 22.500 έπεσαν νεκροί», τονίζει ο κ. Συρίγος.