Στο γραφείο της στη Βουλή αναμένεται να υποδεχθεί σήμερα το μεσημέρι η Φώφη Γεννηματά τον Νίκο Κοτζιά. Η συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών στην οποία θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, τόσο ο Ανδρέας Λοβέρδος όσο και ο πρέσβης ε.τ. Δημήτρης Καραϊτίδης, έχει, εν μέρει επίτηδες, απολύτως θεσμικό χαρακτήρα: στο Κίνημα Αλλαγής δεν θέλουν να αφήσουν κανένα παράθυρο «ανοιχτό» για μυστικές συμφωνίες, σε κανένα επίπεδο και δη για τα εθνικά θέματα τα οποία είτε αφορούν το Μακεδονικό είτε τα ελληνοτουρκικά, βρίσκονται από πολύ νωρίς ψηλά στην ατζέντα τους. Η θέση που η επικεφαλής του νέου φορέα μεταφέρει στον υπουργό Εξωτερικών έχει προσδιοριστεί στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής και έχει ως βασικούς άξονες τη σύνθετη ονομασία erga omnes, αλλά κατά βάση τις εγγυήσεις από την άλλη πλευρά, ειδικά την συνταγματική αναθεώρηση της ΠΓΔΜ. «Πρώτα κλείνουν τα υπόλοιπα και μετά συζητάμε για το όνομα», έλεγαν χθες από την Χαριλάου Τρικούπη, δίνοντας βάρος στη συνεννόηση στα εθνικά θέματα, αλλά θέτοντας συγκεκριμένες βάσεις πάνω στις οποίες θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία. Το περασμένο διάστημα, άλλωστε, η Φώφη Γεννηματά έχει ασκήσει σκληρή κριτική για τους χειρισμούς στα εθνικά θέματα.
EΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΜΜΕΝΟ. Η Γεννηματά τις προηγούμενες μέρες είχε και επικοινωνία με τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Νίκο Κοτζιά, επιβεβαιώνοντας τη μέχρι νεωτέρας κοινή στάση των δύο στο Μακεδονικό.
Τόσο η ίδια όσο και ο επικεφαλής του Ποταμιού επιτέθηκαν στον Πάνο Καμμένο για τις δηλώσεις του σε σχέση με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς. Η Γεννηματά ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση για την παρέμβαση του υπουργού Αμυνας, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε πως «οι εξαλλοσύνες του και οι υπερβολές του, είτε με στολή παραλλαγής, είτε με κοστούμι πολιτικού, μάλλον περισσότερα προβλήματα δημιουργούν παρά επιλύουν, σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα». Η επικεφαλής της ΔΗΣΥ, μάλιστα, αναμένεται να θέσει το θέμα στον υπουργό Εξωτερικών, ζητώντας του ενημέρωση για τις κινήσεις που έχουν γίνει από την ελληνική πλευρά για την άμεση επιστροφή τους.
ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ. Στο μεταξύ, η συζήτηση για τις «επιθέσεις φιλίας» του Αλέξη Τσίπρα προς το Κίνημα Αλλαγής με αφορμή την συνταγματική αναθεώρηση καλά κρατεί.
Ενα ένα τα στελέχη του νέου φορέα κλείνουν την πόρτα στο αριστερό φλερτ: «Σε μας δεν θα βρείτε ούτε βολικούς συνοδοιπόρους, ούτε χρήσιμους ηλιθίους», τόνισε στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος με αφορμή τα σενάρια για προσέγγιση Κεντροαριστεράς και ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία χαρακτήρισε «αποκρουστικά». Ο Λοβέρδος είπε πως το δίδυμο Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου είναι «εφιαλτικό δίδυμο» για τη χώρα, επισημαίνοντας πως «κάθε πολιτικός χώρος που σέβεται τον εαυτό του δεν μπορεί να έχει συναλλαγές με την τοξική πολιτική συγκυβέρνηση».
Η απάντηση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ήρθε από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος, απευθυνόμενος στον βουλευτή της ΔΗΣΥ, σχολίασε πως είναι «αλαζονικό» να ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί ολόκληρο τον κεντροαριστερό χώρο.
«Ας μην μιλάμε με το άγχος της πολιτικής συνταξιοδότησης, αλλά με περισσότερο ρεαλισμό», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Αυτό που μένει σαν γεύση από κάποια στελέχη της ελάσσονος αντιπολίτευσης είναι μεμψιμοιρία, ένταση και διχασμός» επεσήμανε από την πλευρά του ο Νίκος Ξυδάκης, προσθέτοντας ότι, ενώ υπάρχει άμεση ανάγκη για «συναίνεση και πολιτική σταθερότητα, κάποιοι μιλούν για πραξικόπημα και ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης».