Ηταν μέσα Ιουλίου του 1996. Η Γιουβέντους ήταν η «βασίλισσα» της Ευρώπης, η ισχυρότερη ομάδα της Γηραιάς Ηπείρου, όταν άνοιξε την αγκαλιά της για να υποδεχτεί έναν 24χρονο Γάλλο με αλγερινές ρίζες, τον Ζινεντίν Ζιντάν.

Τον είχε προτείνει ο Μισέλ Πλατινί και ο Τζιάνι Ανιέλι τον έφερε στο Τορίνο χωρίς δεύτερη σκέψη. Δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί. Οι προπονήσεις ήταν πολύ σκληρές και η νοοτροπία εντελώς διαφορετική απ’ ό,τι στις ομάδες που είχε αγωνιστεί, στις Κάννες και την Μπορντό.

«Δεν είχα κερδίσει τίποτα και ήρθα σε μια ομάδα που ήθελε να νικά και στις προπονήσεις», θυμάται ο Ζιντάν. Εμαθε να δουλεύει και να ξεπερνά τους πόνους. Κοντά του βρισκόταν συνεχώς ο συμπατριώτης του Ντιντιέ Ντεσάν. Ο προπονητής του Μαρσέλο Λίπι δεν του έδειξε μεγάλη εμπιστοσύνη. Ο Ανιέλι επενέβη και όλα πήραν τον δρόμο τους.

Το αγαπημένο στέκι του Ζιζού στο Τορίνο ήταν το Ντα Αντζελίνο. Ενα ιταλικό εστιατόριο όπου απολάμβανε το πιάτο που ήταν αφιερωμένο σ’ αυτόν: rigatoni al pomodoro.

Το 2001 αποφάσισε να πάει στη Ρεάλ. «Θα ήθελα να τον κρατήσω μέχρι το τέλος της καριέρας του, αλλά η Βερονίκ είναι το αφεντικό και δεν μπορώ να κάνω τίποτα γι’ αυτό», έλεγε ο Ανιέλι. Το ισπανικό αίμα της Βερονίκ και τα 72 εκατ. ευρώ του Φλορεντίνο Πέρεθ τον έφεραν στη Μαδρίτη, από την οποία δεν έφυγε ποτέ.

Ο Ζιζού επιστρέφει εκεί όπου ουσιαστικά εκτοξεύτηκε η καριέρα του. Η Ρεάλ αντιμετωπίζει απόψε τη Γιουβέντους στο Τορίνο σε μια άτυπη ρεβάνς του περσινού τελικού του Κάρντιφ που εξελίχθηκε σε εφιάλτη (ήττα με 4-1) για τη Γηραιά Κυρία. Η ομιλία του Ζιντάν στους παίκτες του, στην ανάπαυλα του τελικού, το πάθος με το οποίο τους μιλούσε, έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τη συνέχεια του αγώνα κι ενώ εκείνη τη στιγμή το σκορ ήταν 1-1.

Ο Ζιντάν δεν ήθελε στα προημιτελικά τη Γιουβέντους γιατί γνωρίζει τη νοοτροπία της, τη δύναμή της, τον τρόπο σκέψης της.

«Ξέρουμε πως το παιχνίδι θα είναι περίπλοκο και δύσκολο γιατί έχουν βελτιωθεί από πέρυσι. Ο κόσμος μπορεί να λέει ό,τι θέλει, όμως δεν θεωρείται τίποτα ως δεδομένο. Πρέπει πάντα να αποδεικνύουμε το τι αξίζουμε», δήλωσε στο uefa.com.

Μαζί του συμφωνεί ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν. «Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η καλύτερη ομάδα του κόσμου με διαφορά. Ποιος αμφιβάλλει; Εχει κατακτήσει τρία Τσάμπιονς Λιγκ σε τέσσερα χρόνια. Δεν υπάρχει όμως ανίκητη ομάδα. Ο αγώνας δεν θα έχει σχέση με αυτόν του Κάρντιφ. Τουλάχιστον έτσι ελπίζω».

Ο Μπουφόν παραδέχτηκε πως στους εφιάλτες του βλέπει τον Ρονάλντο, για τον οποίο τρέφει απεριόριστη εκτίμηση. Ολα αυτά όμως θα ξεχαστούν όταν σφυρίξει ο διαιτητής για πρώτη φορά, όπως λέει και ο Ζιντάν. «Τότε το μόνο που σκέφτεσαι είναι να κάνεις αυτό που πρέπει».