Στη σκιά της απίστευτης σύγκρουσης σε φραστικό επίπεδο, μεταξύ Πάνου Καμμένου και Ταγίπ Ερντογάν, γίνεται σήμερα το υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα συζητήσει τα κρίσιμα εθνικά θέματα.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σε μια προκλητική γραμμή, που ουσιαστικά αναδεικνύει και μια προσωπική πολιτική ατζέντα στο υπουργείο Αμυνας, κινήθηκε ο Πάνος Καμμένος, ενώ ήταν σε εξέλιξη η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον Νίκο Κοτζιά.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξοπλιστικών και Αμυνας, που ενέκρινε κεκλεισμένων των θυρών τη συντήρηση οκτώ αεροσκαφών ύψους 55 εκατ. ευρώ και την αγορά επτά drones από το Ισραήλ έναντι 35,5 εκατ. ευρώ, ο Καμμένος άνοιξε νέα μέτωπα, ενισχύοντας μια πολεμική ατμόσφαιρα στα ελληνοτουρκικά.
Την ίδια στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των δύο ελλήνων στρατιωτικών βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο, ο υπουργός Αμυνας εκτίμησε ότι οι δύο έλληνες αξιωματούχοι μπορεί να παραμείνουν κρατούμενοι στην Αγκυρα έως και 15 χρόνια. «Σε μια χώρα που δεν υπάρχουν δικαστήρια και που η Δικαιοσύνη λειτουργεί με δομές σουλτάνου, η κράτηση των στρατιωτικών μπορεί να πάρει και 15 χρόνια» τόνισε χαρακτηριστικά στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Μάλιστα, υποστήριξε ότι η σύλληψή τους ήταν προσχεδιασμένη διότι στο παρελθόν παρόμοια συμβάντα επιλύονταν αμέσως, ενώ τώρα οι τουρκικές Αρχές απέρριψαν όλα τα κανάλια επικοινωνίας. Παρομοίασε μάλιστα τη συγκεκριμένη περίπτωση με το «Εξπρές του Μεσονυκτίου».
Υποσχέσεις Τσίπρα
Ο Πάνος Καμμένος διέψευσε τις αναφορές Ερντογάν ότι ο Αλέξης Τσίπρας του είχε υποσχεθεί την απελευθέρωση των 8 τούρκων αξιωματικών, χαρακτηρίζοντας τον τούρκο πρόεδρο ως «αναξιόπιστο συνομιλητή». «Οι δύο Ελληνες κρατούνται παρά τη θέλησή τους ενώ οι 8 Τούρκοι ήρθαν σε εμάς ζητώντας άσυλο. Δεν είναι ίδια περίπτωση» τόνισε. Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ερντογάν λέγοντας πως «με τον τρελό δεν μπορείς να βγάλεις άκρη», καθώς –όπως πρόσθεσε –τη μία ημέρα βρίζει τον Νετανιάχου και την άλλη τα βάζει με τους Αμερικανούς.
Επίσης, παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου: «Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι του Ερντογάν, αλλά αν παραβιάσουν την εθνική κυριαρχία θα απαντήσουμε όπως πρέπει» τόνισε, υποστηρίζοντας παράλληλα πως οι ένοπλες δυνάμεις της γειτονικής χώρας βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση.
Οι δηλώσεις Καμμένου προκάλεσαν την αντίδραση της ΝΔ που έκανε λόγω για «παραλήρημα» του υπουργού Αμυνας, προσθέτοντας πως είναι ανάξιες σχολιασμού, όπως «ανάξιος είναι και ίδιος για τη θέση του υπουργού Εθνικής Αμυνας», ενώ η Φώφη Γεννηματά κάλεσε τον Πρωθυπουργό να πάρει άμεσα θέση, λέγοντας πως «έχει χρέος και ευθύνη ο κ. Τσίπρας να τοποθετηθεί για όσα είπε ο κ. Καμμένος».
Βεβαίως, μετά από την κλιμάκωση αυτή από την πλευρά του υπουργού, αναρωτιέται κανείς αν κινήθηκε μόνος του ή αν πρόκειται για μια συνολική στροφή της κυβέρνησης. Αν δηλαδή υπάρχει στρατηγική να απαντούν στις προκλήσεις των Τούρκων με αντίστοιχα υψηλούς τόνους, κάτι που φάνηκε και από την ανακοίνωση του Μαξίμου όπου χαρακτήριζε τον Ταγίπ Ερντογάν «σουλτάνο».
Και φυσικά, είναι πολύ μακρινό παρελθόν εκείνες οι δηλώσεις που χαρακτήριζαν ιστορική ευκαιρία την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα και του έστρωναν κόκκινο χαλί. Αλλά να θυμίσουμε ότι τότε ο Πάνος Καμμένος απουσίαζε…