Οι προσεκτικοί παρατηρητές των διεργασιών στα αριστερά του πολιτικού τόξου το έχουν εντοπίσει: το ΚΚΕ με ένταση το τελευταίο διάστημα μιλάει για τα εθνικά θέματα. Το έκανε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντώντας στον Περισσό τον Νίκο Κοτζιά. Το κάνει πλέον με συχνότητα, όπως καταγράφηκε και στην πρόσφατη περιοδεία σε Κάλυμνο και Κω –και το σημειολογικό στοιχείο, πως τον Κουτσούμπα συνόδευε στα Δωδεκάνησα ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ε.α. και μέλος του Τμήματος Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας της ΚΕ του ΚΚΕ. «Η τουρκική αστική πολιτική έχει συγκεκριμένη στόχευση. Θέλει σταδιακά, μέρα τη μέρα, ενέργεια την ενέργεια, να κατοχυρώνει δικαιώματα που δεν της ανήκουν, κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, πλήττει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ σε ομιλία του στην Κω. Και αυτό έχει τη σημασία του όταν λέγεται από το ιστορικό κόμμα της Αριστεράς που πάντως τοποθετείται με συνέπεια μακριά από τον αστικό εθνικισμό.
ΠΑΓΙΑ ΘΕΣΗ. Τα ελληνοτουρκικά και το Μακεδονικό ήταν οι αφορμές για τον Περισσό να επικαιροποιήσει τη δική του στάση. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: το ΚΚΕ με πάγια θέση για το Μακεδονικό και την ονομασία του γειτονικού κρατιδίου δεν υποχώρησε από αυτήν ούτε τώρα, επιμένοντας στη σύνθετη ονομασία. Ως γνωστόν, εξάλλου, υπήρξε η μόνη πολιτική δύναμη του Κοινοβουλίου στις αρχές του ’90 που δεν υπέκυψε στα τότε συλλαλητήρια.
Σήμερα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακριβώς την ίδια θέση, το ΚΚΕ βρήκε χώρο να διαφοροποιηθεί από αυτήν με το επιχείρημα πως η σύνθετη ονομασία και τα σενάρια επίλυσης θα δοθούν υπό το πρίσμα του ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει πως καμία πρόταση για τα Σκόπια που θα έλθει στην ελληνική Βουλή δεν θα ψηφιστεί από τον Περισσό και θα απορριφθεί ως νατοϊκή. Κι αν στο παραπάνω θέμα το ΚΚΕ μοιάζει για άλλη μία φορά πως πετάει την μπάλα στην εξέδρα ενός σωτηριολογικού μέλλοντος όπου όλα θα επιλυθούν στον σοσιαλισμό (κλασική αιχμή από τους αντιπάλους του Περισσού), η στάση του στα ελληνοτουρκικά είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.
Στις 22 Φεβρουαρίου, η κεντρική ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα στο Σύνταγμα με μοναδικό θέμα τους «ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς» στην περιοχή πυροδότησε τη νέα προσέγγιση του κόμματος στα εθνικά θέματα.
Από αυτήν τη στιγμή και έπειτα ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ αλλά και κορυφαία στελέχη δεν σταματούν να μιλούν ανοιχτά για την πιθανότητα πολεμικής εμπλοκής με την Τουρκία.
«Το επικίνδυνο σκηνικό συμπληρώνεται με την κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο, ιδιαίτερα τα σύνορα, μετά και την επισημοποίηση των διεκδικήσεων της Τουρκίας μέσα από ελληνικό έδαφος, κατά την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα», είπε ο Κουτσούμπας στην ομιλία του. Και στις 15 Μαρτίου προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα καταγγέλλοντας (Παραπολιτικά FM) επί της ουσίας τη διάθεση επεκτατισμού της Αγκυρας: «Στην ουσία πρέπει να μιλάμε για μια –εντός εισαγωγικών θα το πω για να μην παρεξηγηθώ –“τουρκοποίηση” του Ανατολικού Αιγαίου ή μεγάλου τμήματός του. Εφόσον δεν μπορούν ούτε οι έλληνες ψαράδες να πάνε μέσα στα χωρικά ύδατα, δεν μπορούν να πλησιάσουν, γιατί είναι εκεί τουρκικά πολεμικά καράβια. Εδώ δεν μπόρεσε ο υπουργός Αμυνας να ρίξει ένα στεφάνι στα Ιμια για τους στρατιωτικούς και έμεινε παραπίσω».
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ. Μια προωθημένη θέση, πάντα βέβαια συνδεδεμένη από το ΚΚΕ με τις ευθύνες του ΝΑΤΟ και της ελληνικής αστικής τάξης και της κυβέρνησης. Μάλιστα, η όλη στάση του ΚΚΕ έφτασε να ανάψει την αντιπαράθεση με το Νέο Αριστερό Ρεύμα –βασική συνιστώσα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ -, αφού ο εξωκοινοβουλευτικός χώρος είδε πως το ΚΚΕ με την «εθνική στροφή» του στοιχίζεται με την ελληνική αστική τάξη. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι από την πρώτη στιγμή της έντασης με την Τουρκία τα επιχειρήματα για την τουρκική επιθετικότητα σήκωσε πρώτη η έμπειρη σε τέτοια θέματα Λιάνα Κανέλλη, κάτι που αντιμετωπίστηκε θετικά από το ΚΚΕ.