Ενα γιγαντιαίο μεταγωγικό αμερικανικό αεροσκάφος C-5M Super Galaxy προσγειώθηκε στην βάση του Iντζιρλίκ στην Τουρκία και παρέμεινε για αρκετές ώρες σε διάδρομο μακριά από τη βάση. Το πλησίασαν βαρέα οχήματα του αμερικανικού στρατού που μετέφεραν κοντέινερ με οπλικά συστήματα βάρους 40 τόνων τα οποία φόρτωσαν στο Galaxy.
Η πληροφορία αυτή διανθισμένη και από εικόνες και βίντεο του γιγαντιαίου αυτού αεροσκάφους έκανε γρήγορα τον γύρο της Τουρκίας μέσα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τις ειδήσεις των τηλεοπτικών καναλιών της. Τι ακριβώς συμβαίνει; Μήπως άρχισε η μεταφορά της κυριότερης βάσης που έχουν οι Αμερικανοί (αλλά και το ΝΑΤΟ) στην Τουρκία και η μεταστέγασή της σε άλλη χώρα, όπως για παράδειγμα την Ελλάδα ή τη Ρουμανία; Κανείς δεν βρέθηκε έως τώρα να πει το παραμικρό, αν και είναι το τρίτο cargo μέσα σε λίγες ημέρες που φορτώνει βαρύ οπλισμό από την αμερικανική βάση στην Τουρκία και απογειώνεται προς άγνωστη (για μας) κατεύθυνση. Πάντως αντικαθεστωτικές τουρκικές ιστοσελίδες έγραψαν μόλις προχθές ότι άρχισε η μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην αεροπορική βάση του Iντζιρλίκ.
Αυτά τα γιγαντιαία μεταγωγικά της USAF παραμένουν χρόνια τώρα η αιχμή της αμερικανικής δύναμης. Το πρώτο Galaxy παραδόθηκε στην αμερικανική πολεμική αεροπορία το 1969 και έκανε ντεμπούτο στο Βιετνάμ για μεταφορά στρατευμάτων, πολεμικών οχημάτων αλλά και αεροπλάνων. Μπορούν ακόμα να μεταφέρουν και πυρηνικές βόμβες.
Ουδείς γνωρίζει εάν οι Αμερικανοί έχουν αποφασίσει να μεταφέρουν και τις πυρηνικές βόμβες που βρίσκονται χρόνια τώρα καλά αποθηκευμένες στο Ιντζιρλίκ. Εάν υπάρξει κάτι τέτοιο τότε οι αμερικανοί αποδυναμώνουν εντελώς την δύναμη πυρός της βάσης αυτής, η οποία έχει πρωταγωνιστήσει στον πόλεμο του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στις αμερικανικές επιθέσεις εναντίον του ISIS στη Συρία και στον πόλεμο της Λιβύης.
Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, οι στρατιωτικές αποστολές που ξεκινούσαν από την βάση αυτή έχουν μειωθεί δραστικά, ενώ στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν και άλλες περικοπές στις δραστηριότητες των αμερικανών ενόπλων δυνάμεων στο Ιντζιρλίκ.
H επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα οδήγησε στην σταδιακή απομάκρυνση της Αεροπορίας των ΗΠΑ από την τουρκική βάση όπως το Σμήνος των A-10 που επιχειρούσαν από εκεί και τον περασμένο Ιανουάριο μεταφέρθηκαν στο Αφγανιστάν αφήνοντας στο Ιντζιρλίκ μόνο τα ιπτάμενα τάνκερ KC-135 της αμερικανικής αεροπορίας. Μαζί με τα αεροσκάφη από την βάση έχει φύγει και μεγάλος αριθμός προσωπικού και φυσικά οι οικογένειες αυτών απομειώνοντας την αμερικανική παρουσία στην βάση.

Οι προθέσεις των ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί ποτέ δεν έκρυψαν την πρόθεσή τους να μεταφέρουν μέρος της βάσης του Iντζιρλίκ στην Ελλάδα. Η επίσκεψη τις προάλλες του αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη πολύ πιθανόν να είχε αυτήν τη στόχευση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται για τέσσερις βάσεις στην Ελλάδα:

– Επέκταση της συμφωνίας για τη βάση της Σούδας (μία από τις πλέον οργανικές αμερικανικές βάσεις στη Μεσόγειο).

– Μεταφορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου drones (που σταθμεύουν στη βάση του Iντζιρλίκ στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας – ΑΤΑ στη Λάρισα.

-Ανακαίνιση των εγκαταστάσεων των αποθηκών που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για αποθήκευση πυρηνικών όπλων στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας. Ηδη άρχισαν οι εργασίες ανακαίνισης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εάν αποφασίσουν οι Αμερικανοί τη μεταφορά της βάσης θα φέρουν τις πυρηνικές κεφαλές στην Ανδραβίδα. Ηδη τις μετέφεραν στη Ρουμανία.

-Δημιουργία βάσης ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη. Η βάση αυτή θεωρείται σημαντική τόσο για τα ελληνικά όσο και για τα αμερικανικά συμφέροντα, αφού το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει επιλεγεί για τη μεταφορά υγροποιημένου αερίου από αμερικανικά πλοία (συμφωνία Τσίπρα – Τραμπ, κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον).

Τα πυρηνικά

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί είχαν εκδηλώσει την επιθυμία τους να μεταφέρουν τις πυρηνικές κεφαλές από τη βάση του Iντζιρλίκ και να τις επαναποθηκεύσουν στη Ρουμανία, ενώ η Γερμανία μετακίνησε τα πολεμικά της αεροσκάφη (Eurofighters) από το Iντζιρλίκ σε αεροπορική βάση της Ιορδανίας.
Ετσι, με τη μεταφορά μέρους της βάσης σε άλλες χώρες, η τουρκική κυβέρνηση χάνει ένα διαπραγματευτικό χαρτί όταν συνομιλούσε με τους Αμερικανούς για θέματα που αφορούσαν την τουρκική εξωτερική πολιτική και την προμήθεια οπλικών συστημάτων.